Какви камери да изберем – аналогови или IP камери?

IPкамери

IP камери или аналогови камери? Какво видеонаблюдение да изберем?

Видовете камери, начинът им на функциониране, устройствата им, предимствата и недостатъците, както и приликите, а също и разликите между тях са добре познати на продавачите, които ги предлагат, както и на специалистите в тази област. За обикновените потребители, обаче, които просто имат нужда от камери за видеонаблюдение на дома си, търговски обект, офис, даден терен или пък за големи фирми, които искат да ги използват за охраняване, има много въпросителни, що се отнася до избора на устройствата.

В тази статия ще се опитаме да внесем някои ясноти, за да разберете каква е разликата между различните камери и защо даден вид е по-препоръчван и предпочитан, в сравнение с друг.

SSTS Сервиз Варна

Първият логичен въпрос е какви изобщо са видовете камери за видеонаблюдение?

Основните видове се делят на аналогови и IP камери. От преди година, две на пазара силно навлязоха и HD аналоговите камери (HD-TVI, HDCVI). Отделно камерите се делят на различни модели, в зависимост от параметрите и функционалността си, но все, независимо от технологията има камери със сходни параметри и поради тази причина може да се направи съпоставка между тяхното качество.

SSTS Сервиз

Как функционират стандартните аналогови камери?

При аналоговите камери сигналът се предава с помощта на коаксиален кабел или UTP Cat5 (усукана двойка) като обработката, цифровизирането и записа се осъществяват в DVR рекордер. Отдавна вече не се използват компютри с capture платки за видеонаблюдение. При аналоговите камери за видеонаблюдение, чистотата на предаване на сигнала се измерва в TVL (тв линии). Разделителната способност може да достигне и до 1280×960 според зависимост използваните сензори на обективите, но не очаквайте чудеса. Макар и все още често да се монтират, стандартните аналогови камери вече са по-скоро бюджетно решение с незадоволително качество на картината.

SSTS Сервиз

Как функционира HD аналоговото видеонаблюдение с HD-TVI и HDCVI камери?

В основата си HD-TVI и HDCVI камерите всъщност са аналогови камери. Разликата е основно в качеството на картината, като видеоизображението е чувствително по-детайлно.  Видеосигнала може да се предава на много по-голямо разстояние, отколкото при стандартните аналогови камери. Без да навлизаме в излишни технически параметри, ще е достатъчно да кажем, че технологията на HD аналоговото видеонаблюдение е в пъти по-добра от тази на обикновеното аналогово наблюдение. Картината е много по-наситена и детайлна.

SSTS Сервиз Варна

Как функционират IP камерите?

На първо място сме длъжни да кажем, че IP камери са в пъти по-качествени от обикновените аналогови и HD аналоговите камери. При IP видеонаблюдението не съществуват ограниченията на аналоговите технологии и можем свободно да избираме между камери с 1, 2, 3, 5….. мегапиксела на обектива. С IP камерите без затруднение можем да разпознаваме лица и автомобилни номера. Разполагаме с High Definition резолюция, поддръжка на по-голяма разделителна способност, по-жива и по-наситена картина.

Друго основно предимство на IP камерите е, че позволяват изцяло отдалечено предаване на сигнала от камерите към записващите устройства. Това спестява разходи за закупуване на локални NVR-и (мрежови рекордери) и ги прави много удобни за монтиране в различни обекти. Мониторингът и контролът, както и настройките на всяка една камера стават много по-лесно с помощта на локалната или интернет мрежа. По-евтини консумативи.

SSTS Сервиз

Прилики и разлики?

Отдалечен мониторинг, контрол и охрана. Когато говорим за видеонаблюние, приликите между камерите се състои основно в тяхната функция, а именно да служат за наблюдение и охрана на различни обекти. Всеки иска да знае, какво се случва докато го няма, и видеонаблюдението ни дава една частица по-голяма сигурност. Понякога успяваме да се опазим дори от самите себе си.

Разликите, всъщност огромните разлики се състоят основно в качеството на картината. Ето тук резолюцията, обектива и технологията изиграват важна роля. Логично тъй като аналоговите камери за наблюдение са по-стара технология, тяхната резолюция е по-ниска, в сравнение с IP камерите. Съответно качеството на картината тук е по-ниско.

SSTS Сервиз

Защо да си купим директно IP камери или да сменим старите аналогови с IP камери?

Ако ви предстои покупка на камери за видеонаблюдение, то ви препоръчваме да се спрете на IP камери или да замените старите си аналогови с IP камери, просто защото те са с много по-добро качество на картината, което означава, че наблюдаваният обект ще е много по-добре охраняван и ще виждате практически всичко.

Ако ви е необходима камера за охрана на паркинг и искате да виждате номерата на колите, решението е IP камера.

Ако ви е необходима камера над касата в магазина, която да вижда паричните знаци, клиентите и продавачите, решението е IP камера.

Ако ви е необходима камера с която да наблюдавате и да разпознавате кой влиза и излиза в жилищния вход, решението е IP камера.

Ето и двете основни предимства, които правят IP камерите по-добрият избор:

  • HD резолюция – те предлагат много по-висока резолюция, в сравнение с аналоговите камери. Това означава, че детайлността на картината е по-голяма, а образите са в пъти по-изчистени. Като цяло, благодарение на HD резолюцията и мегапикселовото заснимане на картината при IP камерите, общото качество на видеата и изображенията са в пъти по-добри!
  • Отдалечено свързване – както споменахме вече, IP камерите могат да предават отдалечен сигнал (чрез интернет), което ги прави много по-лесни и гъвкави за монтаж на различни обекти като спестява разходи.

Разбира се, както всеки продукт, IP камерите също имат един малък недостатък, но не по отношение на качеството, а по-скоро по отношение на нуждата от по-голямо дисково пространство за съхранение на записите. Колкото по-детайлна е картината, толкова по-големи стават записите. Разбира се, можем ръчно да понижим качеството на картината, но дали си струва? Решението е лесно – необходим ни е по-голям хард диск.

Разликата в разходите за закупуване на IPкамери е малко по-висока, в сравнение с нискокачествените им конкуренти – аналоговите. Въпреки това, с всеки изминал ден цените стават все по-достъпни за българските потребители. Основна роля за това изиграва повишеното търсене от страна на клиентите, както и все по-голямата конкуренция между производителите на IPкамери и видеонаблюдение.

SSTS Сервиз

И все пак, въпреки по-високата цена, сигурността е на първо място – нали именно заради нея искате да поставите камери за видеонаблюдение? Така, че ако искате по-добро качество на картината и детайлност, ще можете да направите малък компромис с цената на устройствата.

Представете си, че се налага да поставите камера за видеонаблюдение на паркинга пред офиса ви, където някакъв автокрадец реши да отмъкне колата ви? Аналоговата видеокамера ще ви покаже на записа, че някакъв човек е откраднал колата ви, но вероятно образа му няма да е достатъчно ясен и разпознаваем, за да може да се издири. Следователно в този случай записа на кражбата ще се окаже донякъде безполезен.

Или пък друг примерен случай – ако имате малък магазин и камера насочена срещу касата като в даден момент влезе крадец и обере магазина? То пак няма да можете да видите изчистения образ и лицето на крадеца, тъй като аналоговите камери са с по-ниска резолюция и съответно качеството на картината и образите са по-лоши и размазани – особено, когато разстоянието е по-голямо. Това, обаче не може да се каже за IP камерите. Тук ще получите детайлна картина и това ще улесни залавянето на злосторниците, защото образите ще са много по-изчистени.