Аналогово Видеонаблюдение

Аналогово видеонаблюдение

камери за видеонаблюдение

Аналогови системи за видеонаблюдение

Въпреки, че в днешни дни нашето внимание все повече се фокусира върху прехода към IP видео технологиите, е важно да се отбележи, че охранителните аналогови CCTV камери все още могат да бъдат много ефективни и с много приложения за наблюдение, особено при ограничен бюджет. Традиционните охранителни камери за видеонаблюдение приемат видео сигнала в аналогов формат, като след това го предават на записващото устройство (най-често DVR), където потокът от данни се цифровизира.

CCTV (Closed Circuit TeleVision) технологията е създадена около 1940-та година, и се превръща в основен играч в охранителната индустрия около 1970-та година. През годините технологията се развива и аналоговите камери и оборудване намират приложение в почти всички области на наблюдение.

Днес аналоговите системи за видеонаблюдение са широко използвани и предлагат качествени и икономически изгодни и ефективни решения за много фирми и предприятия. Основната причина за избор на CCTV аналогово наблюдение е ниската цена на оборудването.

Какво представлява охранителната CCTV система за видеонаблюдение?

В най-общия си вид CCTV системата е съставена от аналогови камери, които предават сигнал чрез коаксиален кабел до едно централно място за наблюдение, запис и видеоанализ. Самите охранителни камери са отправна точка за повечето системи за видеонаблюдение. Има безкрайни функции и възможности, когато става въпрос за избор на CCTV камери и обективи – всичко от фиксирани модели, предназначени за мониторинг на много специфични локации, камери за ден и нощ, мощни PTZ куполи за охраняване на големи площи и др.
Аналоговата система изисква коаксиален кабел за предаване на видео кадри от камерите за сигурност. Един от недостатъците на аналоговото CCTV видео наблюдение е, че кабелът е скъп и понякога труден за монтаж и инсталация, особено за по-големи мрежи и в случаите, когато камерите трябва да бъдат поставени на трудно достъпни места.

Препоръчително е използването на качествен коаксиален (RG59,RG6) кабел с по-високо съдържание на мед. Също така, могат да се използват и кабели от типа Cat5e/Cat6 с прилежащите видео балуни (преобразуватели). Препоръчително е кабелът да е FTP с високо съдържание на мед.

Важно е да се знае, че при системите за видеонаблюдение колкото по-качествен е кабелът, толкова по-качествен ще е и крайният резултат.

За съжаление, понякога се намират „специалисти”, които монтират евтин LAN кабел, но в такива случаи се нарушават качествените стандарти на системата и се наблюдава драстично заглъхване на предавания сигнал, и съответно качеството на изображението спада.

Възникват въпроси, като например как и къде се осъществяват гледане, запис и архивиране на видео кадри, както и за средствата, необходими за изпълнението на тези задачи. В последните години, като основен компонент за изпълнението на тези задачи се наложи DVR устройството (Digital Video Recorder).
DVR рекордерите превръщат получените от камерите аналогови кадри в цифров сигнал, което спомага да се разшири капацитета за съхранение на данни, като в същото време се подобрява и качеството на изображение. Също така повечето устройства разполагат и с настройка за запис само при уловено движение или предварително установен график, което също спестява капацитет за запис, а и много по-лесно се намират архивираните по събития кадри. Повечето съвременни системи за видеонаблюдение използват DVRрекордери, които дават възможност на операторите да се възползват и от предимствата за настройка и надзор, базирани на интернет мрежата. Това позволява на потребителите да наблюдават поточно видео през мрежата за дистанционно гледане от няколко места, както и от различни мобилни устройства.

Качество на изображението при аналоговите системи за видеонаблюдение.

Детайлите на изображението при аналоговите CCTVкамери, обикновено се предават и измерват под формата на ТВ линии (TVL). Нека да си представим една видео картина, която се състои от активни хоризонтални линии. Тези линии оформят сигнала (картината) в две прихващащи области (полета). Едното поле съдържа четните линии, а друго – нечетните. Зрителят вижда пълна картина, защото линиите са преплетени. Колкото повече ТВ линии се преплитат, толкова по-голяма е TVL резолюцията. Като цяло, повечето стандартни камери за видеонаблюдение предлагат резолюция от около 500 TVL, като в последните години тези стойности прогресират постоянно. В момента на пазара се предлагат аналогови камери с резолюции 1280 x 960 при 850 TVL, при това на абсолютно изгодни цени.

От изключителна важност е, характеристиките на DVR рекордера да са съобразени с тези на на камерите в системата. Рекордерът конвертира получения аналогов сигнал в цифров, и го запаметява на хард диска. Дори и камерите да изпращат сигнал с възможно най-висока резолюция, то тя няма да е ефективна, ако записващото устройство записва в по-ниска резолюция.

Крайният получен ефект за видео изображение, ще бъде този, който DVR рекордерът компресира от аналогов в цифров. Добре е, при избора на DVR, да се вземат в предвид разделителната способност и кадрите на запис в секунда, за получаване на максимално качество на картината при запис и гледане в реално време.

система за видеонаблюдениеПри възникнали въпроси или нужда от експертно мнение, не се колебайте да се свържете с нашите специалисти.