Как да свържем и настроим видеонаблюдение с IP камери и NVR?

IP камериКак да свържем видеонаблюдение с  IP камери и NVR? Как да настроим системата за отдалечен достъп и контрол през интернет?

IP камерите и IP видеонаблюдението са технология, която все по-бързо навлиза масово в малкия и средния бизнес. В днешни дни IP системите за видеонаблюдение стават все по-достъпни и са предпочитано HD оборудване за охрана, както за бизнес сгради, така и за частни имоти, жилищни кооперации и паркинги.

Предимствата на IP камерите пред стандартните CCTV аналогови камери са показателни, като най-открояващо се е сравнението в качеството на картината. Друг основен фактор е, че IP видеонаблюдението разчита на LAN и интернет мрежата за пренос и запис на видео, което значително улеснява свързването на устройствата и намалява разходите по изграждането на кабелна инфрастуктура.

Днес ще ви предложим малко полезна информация за това как да свържем IP камери към NVR.

Важно е да отбележим, че в случая говорим за стандартен NVR, а не такъв с POE (Power over Ethernet), който предлага функцията за POE захранване на камерите. Но за това ще пишем по-подробно в друга статия.

SSTS Сервиз Варна

Свързване на IP камери към NVR.

За разлика от стандартните аналогови системи, IP камерите не е необходимо да бъдат директно свързвани към NVR рекордера. За целта може да се използва рутер или суитч (switch). Важно е да знаем, че IP камерите и NVR-а трябва да отговарят на различни IP адреси, но в една и съща мрежа.

За да сме сигурни, че ще се справим правилно с настройката, най-лесно е да свържем цялото оборудване към един рутер. Така ще можем да направим настройките, независимо дали ще се свържем към системата през уеб браузер, или директно през NVR-a.

Настройка на IP камери с NVR

Илюстративна картинка: Свързване на система за видеонаблюдение с IP камери и NVR към локална мрежа.

SSTS Сервиз

Какви са правилните мрежови настройки на NVR-а?

За всяко IP (мрежово) устройство трябва да настроите правилни IP адрес и Gateway адрес за връзка с интернет. Когато включите NVR рекордера за пръв път, на един от началните екрани ще се покаже помощен прозорец за конфигуриране на настройките на мрежата. При различните марки и модели NVR-и, прозорецът за настройка е сходен, така че трудно може да се сбърка, или пропусне.

Целта е да направим настройка на NVR устройството, за да може да комуникира в мрежата и с IP камерите.

Мрежовите настройки на NVR-а включват IP address, Subnet Mask, Default Gateway. Махнете отметката за автоматично задаване на IP адреси, ако има сложена такава. Това ще позволи да конфигурирате ръчно свои собствени адреси, които няма да се променят във времето.

IP адресът, Gateway-а и маската на NVR-а трябва да бъдат в същия сегмент на мрежата, в която се намират и компютрите ви. IP адресът не трябва да бъде зает от друго устройство.

Лесно може да видите какви настройки/адреси да въведете, според тези, които имате настроени вече в рутера, или в компютъра.

Ето как биха изглеждали примерни настройки за мрежата на NVR:
IP address:           192.168.0.5
Subnet Mask:       255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.0.1
Настройки на IP адрес на NVR и DVR

Илюстративна снимка: Меню на NVR / DVR за настройка на IP адреси в мрежата.

SSTS Сервиз

Мрежови настройки на IP камерите.

За да работят IP камерите в системата, и за да се „виждат” от NVR рекордера и въобще в мрежата е необходимо и на тях да им се направят необходимите мрежови настройки. Самите настройки са много сходни с тези на NVR-а, но се уверете, че IP адресите са уникални за различните устройства. Трябва да използвате същите Gateway и Subnet Mask като на NVR-a. Така направени мрежовите настройки ни гарантират, че при търсене или при автоматично сканиране, NVR рекордерът и IP камерите ще се намерят и разпознаят.

Примерни мрежови настройки на IP камера:
IP address:           192.168.0.10
Subnet Mask:       255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.0.1

Така биха изглеждали настройките, ако добавите допълнителни IP камери.

Примерни мрежови настройки за втора IP камера:
IP address:           192.168.0.11
Subnet Mask:       255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.0.1

След като сте направили необходимите настройки, вече ще можете да използвате IP системата за видеонаблюдение в локална мрежа. Но как да я наблюдавате отдалечено по интернет през компютър, таблет или смартфон?

SSTS Сервиз

Отдалечен достъп през интернет на IP системата за видеонаблюдение. Пренасочване на портове в рутера.

Нека да се върнем отново на мрежовите настройки на NVR рекордера. В менюто за конфигуриране на настройките на мрежата, обърнете внимание на зададените по подразбиране портове. Това са HTTP port, Server Port и RTSP port, като за различните марки портовете по подразбиране се различават.

След като вече имате въведени вътрешни IP адреси, това което трябва да направите, за да имате отдалечен достъп по интернет е да добавите DNS адресите и да пренасочите портовете от NVR-а във вашия рутер.

Ако NVR рекордерът е единственото устройство в локалната мрежа, което ще достъпвате отдалечено, друг лесен и бърз начин за пренасочване е, като добавите IP адреса на NVR-а в DMZ зоната (Demilitarized Zone) на рутера.

Ако сте направили всичко правилно, ще можете да достъпите вашия NVR рекордер, като използвате на пътя на външния IP адрес с номера на HTTP порта.

Например: http: //85.118.92.30:80

Kъдето “85.118.92.30” е външният IP адрес, а „80” е HTTP портa.

Настройка на портове на NVR / DVR.

Илюстративна снимка: Меню за настройка на портове на NVR / DVR за осъществяване на дистанционен достъп и контрол на системата за видеонаблюдение.

SSTS Сервиз

В заключение можем да кажем, че посочените по-горе мрежови настройки важат в пълна сила, както за IP базираните системи за видеонаблюдение, така и при аналоговите решения, и в частност конфигурирането на мрежата на DVR-ите. Основната разлика е, че при IP видеонаблюдето, освен настройки на NVR –а се правят отделни настройки и на IP камерите, всяка от които се разглежда като отделно устройство в мрежата.

При избора на IP система за видеонаблюдение, се уверете, че избраните устройства са съвместими едно с друго. Когато избирате IP камери и NVR от различни марки и доставчици, първо проверете дали устройствата са съвместими едно с друго. Ако камерите не поддържат ONVIF стандарта (стандарт за съвместимост при IP базираните системи за видеонаблюдение), има голяма опасност IP устройствата да не са съвместими и да не сработят едно с друго.

SSTS Сервиз

Ако искате да си купите IP камери и NVR рекордер, или се колебаете с какви устройства да изградите новата си IP базирана система за видеонаблюдение, можете да ни потърсите за въпроси и консултации.