Видеонаблюдение с IP камери в няколко обекта

IP-Камери-bannerЕдна система за видеонаблюдение с IP камери, изградена в няколко обекта.

SSTS СервизНаскоро се замислих какви са най-честите изисквания на нашите клиенти, когато отправят запитвания за система за видеонаблюдение. Не всеки клиент има еднакви запитвания, но ако се опитам да ги систематизирам, основните въпроси изглеждат така:

Колко камери ще са необходими за покриване на целия периметър?

Колко ще е качествена картината?

Колко дълго ще се пазят записите?

Какви камери ще се монтират – вътрешни, външни, куполни, вандалоустойчиви, с инфраред за нощно виждане, със специални обективи, IP камери и т.н.?

Може ли да се гледа отдалечено през телефон, компютър или таблет?

И може би най-важният въпрос, каква ще е цената?

За всички стандартни и нестандартни въпроси взети заедно, винаги можем да намерим подходящо решение. В днешната статия ще се опитаме да дадем отговор на един малко по-специфичен въпрос, а именно Може ли да се направи една система за видеонаблюдение, работеща в няколко обекта?

И отговорът е – Да може, при това с HD качество и за сравнително малко пари!

Системата включва решение с IPкамери, NVR (Network Video Recorder) или компютър, няколко рутера и задължително интернет във всеки обект. Идеята е да се монтират по една или няколко IP камери в обектите, които ще се наблюдават, и да се свържат посредством интернет с контролната зала в едно записващо устройство – в случая NVR или компютър със специализиран софтуер! Идеята е да максимално да спестим пари от добавяне на записващо устройство, монтирано заедно с камерите във всеки наблюдаван обект. Освен това всички записи ще се обединяват само на едно място, което може да е дори във вашия дом!

Какви са предимствата и недостатъците при подобен тип система за IP видеонаблюдение?

Предимства: Като основно предимство ще посоча отдалечената свързаност между отделните устройства – камера и рекордер. Изображението при IP камерите е доста по-детайлно и с по-голям ъгъл на виждане от това на аналоговите камери. Отпада необходимостта от окабеляване на дълги трасета със скъп кабел. Записаната информация се съхранява отдалечено, което значително повишава сигурността. Отдалечено управление и конфигуриране. Възможност за разширяване на системата при достигане на лимита на добавените камери. Ниска цена.

Недостатъци: Основният и може би единствен недостатък на подобен вид система за IP видеонаблюдение е нуждата от непрекъсната интернет свързаност във всеки обект, където има камери и записващи устройства. Преносът на данни се извършва само по мрежата и за това необходимостта от стабилна интернет връзка е задължителна.

Приложение на отдалечените системи за видеонаблюдение.

Най-често такива системи са предпочитани от клиенти, които желаят да охраняват и наблюдават по няколко обекта, свързани отдалечено в една цялостна система. Най-често това са офиси, складове, магазини, паркинги, стопански дворове и други. С колегите от SSTS сервиз сме монтирали няколко такива системи в обекти с различни дейности и съвсем спокойно можем да препоръчаме такъв тип отдалечена система за видеонаблюдение.