Готови комплекти за видеонаблюдение

Готови комплекти за видеонаблюдениеГотови комплекти за видеонаблюдение – заслужават ли си парите и…нервите?

Здравейте,

Както повечето пъти, така и днешната блог статия е провокирана от реални и актуални случки, с които се сблъскваме в нашата работа.

Днес ще ви разкажа за Готовите комплекти за видеонаблюдение, и защо да размислите добре, преди да направите подобна покупка!

Започвам без да се бавя.

SSTS Сервиз

Вчера попаднах на система за видеонаблюдение с AHD DVR рекордер от неизвестна марка и неизвестен производител.

Системата беше от типа „Готови комплекти за видеонаблюдение“ , които се намират в интернет пространството на ниски цени.

Но с какво се характеризират тези Готови системи за видеонаблюдение?  Освен ниската си цена разбира се.

Отговорът е много прост! За да постигне ниска цена, китаецът влага компоненти от местната „ширпотреба“.

Питам се аз, как да постигнеш качество от такава система!? Еми няма как. В случая фактор е цената, а не качеството и надеждността.

Но вижте, с какво се сблъсках…

SSTS Сервиз

Окомплектовката.

Обади ми се приятел и казва: – Мой познат има камери, обаче не може да си ги настрои да записват на движение (motion)… Можеш ли да помогнеш?

Съгласих се. Учудих се обаче, че камерите не са настроени предварително според желанието на клиента, но не задавах повече въпроси и отидохме на адреса.

Там заварихме точно такъв тип Готова система за видеонаблюдение, която човекът си е закупил от интернет и си е монтирал сам в дома!

Когато видях готовата система, почти ми стана лошо 🙂 , но пък в същото време бях адски любопитен, какво всъщност ще заваря! Какво ли е сътворила този път „великата китайска инженерна мисъл“?  🙂

И така, комплектът се състоеше от:

  • DVR рекордер – не можах да разбера дали е трибрид.
  • 2 броя 2Mpx Full HD AHD камери – на пръв поглед ОК.
  • 2 броя много тънки,евтини и некачествени кабели с накрайник – чинч. Кабелите бяха по около 20-тина метра…
  • Захранване за камерите с включени захранващи букси.

Марката даже не можах и да я разчета нормално. Беше нещо „силно китайско“. 🙂

SSTS Сервиз

Качество на камерите.

Всъщност трябва да призная, че картината на камерите не беше лоша, но не бих могъл да направя реална преценка на място, тъй като нямах база за сравнение. Картината обаче се виждаше леко „зърнеста“ и беше доста по-контрастна от обичайното.

Казвам го на база на камерите, които сме монтирали и доста добрата ни професионална представа за видеонаблюдението от такъв клас.

Не мога да го потвърдя, но смятам, че картината сякаш беше интерполирана, точно поради уголемените пиксели и софтуерно завишения контраст! Това го отчитам като голям минус.

Интерполацията е софтуерно раздуване на картината. Софтуерно се добавят пиксели и изображението става по-голямо.

Някой може да каже, че контраста може да е бил така заради телевизора! Но не би..! Винаги си носим наш монитор в колата!

SSTS Сервиз

Преминавам на рекордера!

Знаете ли с какво се характеризират евтините и некачествени рекордери?

Със СЛАБ ПРОЦЕСОР!

Вече дори и децата знаят, че ако процесорът на машината е слаб, то обработваната информация ще се изчислява значително по-бавно.

Тук разбира се бързината не опира само до процесора, но в случая с видеонаблюдението и обработването на видеострийминг, той е в основата на бързодействието.

Лошото е, че в случая се натъкнах на точно такъв DVR рекордер с много слаб процесор!

Как го разбрах ли?

Когато с колегата започнахме да ровим в менютата, изведнъж DVR-ът започна да „зависва“. Започна да бави, започна да мисли, въобще преминаването от меню в меню стана почти невъзможно…

Първоначално не се досетихме каква е работата и рестартирахме устройството. Добре де, но няколко минути след рестарта рекордерът пак започна да „забива“!

Изведнъж започна да се включва аларма за някаква неизправност…! DVR-ът започна да пищи през някакъв интервал от време, като междувременно си бавеше при преминаването от едно меню в друго!

Решихме да проверим настройките в менютата за алармите. Оказа се, че там има опция за настройка на температурата на процесора и при достигане на 70 градуса рекордерът дава аларма за прегряване. За да спрем пищенето просто вдигнахме тригъра за температурата с 10 градуса повече.

Ясно стана, че процесорът прегрява дори и само при ровене в менютата! То, какво ли друго може да се очаква от DVR рекордер от готов комплект за видеонаблюдение!?

Оказа се обаче, че има и още!

SSTS Сервиз

Менютата!

Заредени с търпение в работата с менютата, двамата с колегата решихме най–накрая да направим настройката за запис при движение(Motion). Все пак за това бяхме дошли.

Стандартно, при добрите марки тази настройка се прави с 4-5 клика на мишката. Бързо и лесно.  Тук обаче нещата стояха другояче.

Сблъскахме се с най-неинтуитивното, най-нелогично подреденото, лишено от всякаква логика и смисъл меню!

Софтуерът наблъскан с всякакви излишни функции, които въобще не са оптимизирани за подобен вид машина! Е, вече започна да ми се изяснява защо рекордерът бави при най-елементарни обхождания в менюто.

То бяха сигурно 25 минути търсене в настройките. Никаква логика, нищо нормално нямаше в това меню. Нищо чудно, че клиентът ни, не е могъл да се справи.

След известно време мъки, най-накрая се справихме, или поне така се надявахме! За да направим проверка на резултата, трябваше да влезем да направим преглед на записа!

И тук открихме ново чудо!!!

SSTS Сервиз

Записите!

Новото чудо се оказа в това, че рекордерът може да стриймва на живо във Full HD 1080p,

НО НЕ МОЖЕ ДА ЗАПИСВА във FULL HD 1080p.

Няма грешка, DVR-ът си записваше най-много в 720p, та дори не знам дали и толкова постигаше!

Аз лично отново си го обяснявам с липсата на добър процесор и с вложени евтини компоненти.

И защо, питам аз, DVR рекордера е с орязана резолюция при запис? Нали за това е видеорекордер, за да записва. Едва ли е чак толкова важна картината на живо, по важно е качеството на записа!

Но, не. За съжаление при готовите комплекти видеонаблюдение, това за мен е една голяма лъжа с цел да се реализират бързи продажби и да се вземат парите на хората!

И ще ви кажа защо мисля така!

Когато отидете да си купите видеонаблюдение и евентуално помолите продавачите да ви демонстрират качеството на картината, те ще го направят, но ще ви пуснат камерите на живо!

На запис обаче няма да могат да ви покажат (дори и да се сетите за тази подробност), защото системата не се продава с хард диск!

Хард дискът трябва да си го закупите отделно и да го монтирате в рекордера. Чак тогава, няколко минути след като закачите и камерите можете да имате записи и да ги преглеждате!

Хитро, нали?

Хитър търговски трик, но тези неща никой не ви ги споменава предварително. Нали?

За съжаление излъган остава клиента.

Разбира се при техниката за видеонаблюдение в пълна сила важи максимата, че евтиното често излиза по-скъпо!

Но да се върна на нашата система.

SSTS Сервиз

Сблъскахме се и с други малки проблеми…

Като цяло бяхме вече свършили работата с настройката за запис на движение! Нещо, което по принцип се прави за 15-тина минути, тук ни отне повече от два часа.

Направихме още някои допълнителни настройки, като например смяна на стандартните пароли против хакерски атаки, както и премахване на звукови аларми при движение.

Тези звукови аларми, сигурно ни отнеха най-много време, отново заради супер нелогичното и неадекватно меню. Иначе при всяко засечено движение от телевизора се чуваше звуков сигнал като от пожарна сирена!

Сблъскахме се и с мобилното приложение на производителя, което не позволяваше повече от един потребител да наблюдава рекордера…

Освен това трябва да си регистрираш рекордера в някакъв съмнителен Cloud (облачна платформа) на производителя, след това потребителят да се регистрира посредством имейл и верификация… С това пък рекордерът се заключва към имейла.

И какво става, ако например друг член на семейството пожелае да наблюдава камерите отдалечено през телефона си?

Ааа, да не забравя, че и никъде в мрежата нямаше ръководство, да не говорим за такова на хартиен носител, което да идва в комплект със системата!

Стига толкова, че стана дълго!!!

SSTS Сервиз

В заключение ще кажа!

Подобна система „Готов комплект за видеонаблюдение“ не струва!

Бях виждал подобни изпълнения и преди, надявах се с времето нещата да са се оправили, но уви.

Изводите са следните:

– съмнителни AHD камери.
– много некачествени кабели тип чинчове.
– много некачествен DVR рекордер в изпълнение с възможно на-евтините вложени компоненти и неоптимизиран софтуер.
– липса на каквато и да е потребителска и техническа информация.
– липса на оторизирани сервизи, което на практика означава, че след изтичане на гаранцията няма кой да отремонтира системата.

Моля ви, не си купувайте система тип „Готов комплект за видеонаблюдение“ Ще ви излезе скъпо!

Ако все пак обаче сте се решили, преди покупка се съобразете с всички написани по-горе от мен неща и се консултирайте с търговеца.

Питайте и за сервизи!

И все пак, моят личен съвет е:

Купувайте само доказани и реномирани марки, и не се доверявайте на готови комплекти.  

И помнете, че видеонаблюдение се изгражда според обекта, а не според купените камери, защото те могат да не от отговорят на вашите изисквания!

SSTS Сервиз

Ако статията ви е харесала, моля споделете я в социалните мрежи за да може да достигне до повече хора.