Защо SSD дисковете са по-бързите дискове?

SSD Solid State Drive

В предната статия, в която писах за скоростта и бързината на SSD дисковетe, дадох за пример няколко експеримента, които си направихме с колегите в SSTS сервиз, за да установим фактическата бързина на SSD драйвовете спрямо стандартните хард дискове. Спор няма, бързината наистина е повече от впечатляваща!

Защо SSD дисковете са значително по-бързи от HDD драйвовете?

Вероятно сте запознати с USB memory stick /флашките/. В основата си Solid State диковете са базирани на USB флашките, но са доста по-„интелигентни” 🙂 и са с по-голям капацитет. Също както и при USB–тата, SSD драйвовете нямат движещи се части и при тях информацията се съхранява в микрочипове. За разлика, HDD дисковете са съставени от механични движещи се части (дискове/плочи), като информацията се чете и записва посредством специална четяща глава. За да обработи дадена заявка, четящата глава трябва да обходи плочите и да намери правилната локация с нужната информация. От голяма важност е и скоростта на въртене на плочите измерена в обороти в минута – RPM (Revolutions per minute). Колкото по-бързо се въртят плочите, толкова по-бърз е хард диска. Скоростта на стандартните хард дискове е 5400RPM или 7200RPM, като съществуват и специални дискове (най-често сървърни) със скорости достигащи до 15000 оборота.

Когато ми се е налагало да описвам какво представляват хард дисковете в основата си, винаги съм давал пример с грамофон, който работи на доста бързи обороти с няколко плочи едновременно.  🙂

При SSD дисковете точно тези механични движения ги няма, и при команда микрочиповете изпълняват задачите почти мигновено. При различните марки и модели SSD дискове комбинираната скорост на четене и запис е различна заради контролерите, които ги управляват.

SSTS сервиз. SSD и HDD дискове.Продажба и сервиз на компютри и компоненти. IT услуги.

SSD диск /Solid State Drive/ и HDD диск /Hard DiskDrive/ – поглед отвътре.

Изниква въпроса, колко точно всъщност са по-бързи SSD в сравнение с HDD драйвовете! Точен отговор на този въпрос няма! Все пак ще се опитам ще дам пример, без да се впускам в конкретни стойности:

SATA ревизия 3.0 поддържа скорост на интерфейса 6 Gbit/s (600 MB/s). Това е комбинирана скорост на четене и писане. Значителна скорост, но за съжаление нито един хард диск (HDD) не може да я достигне. Единствено SSD-тата достигат пълния капацитет от 600MB/s – комбинирана скорост.

За един стандартен 7200 оборотен хард диск (HDD), действителната скорост при четене и запис зависи както от скоростта на въртене на плочите, така и от плътността на записаната върху тях информация. За съжаление няма стандартна скорост на четене и запис, всеки HDD ще е различен! Но можем да кажем, че приблизителната реална средна скорост, която HDD-тата достигат е в гранците между 50 MB/s и 150 MB/s.

В сравнение стандартните SSD дискове работят нормално в граници около 480 MB/s – 500 MB/s. Има и модели, достигащи до по-високи граници.

Разликата между скоростите при SSD и HDD е голяма, нали? 🙂

Огромно предимство на Solid State драйвовете пред механичните дискове, е тяхната безшумност. В един офис с 10 и повече компютри, механичните хард дискове правят цяла симфония. Особено, ако компютрите и дисковете са по-старички, вредните шумове може да са доста нетърпими. В сравнение SSD дисковете са абсолютно безшумни. Това е така, просто защото Solid State драйвовете нямат движещи се механични части.

HDD & SSD дискове

2.5″ Hard disk Drive & SSD диск

Как се измерва „животът” на SSD дисковете?

Животът на SSD-тата зависи от 2 основни фактора. Брой записи -Total Bytes Written (TBW) и часове работа – Mean time between failures (MTBF). По много форуми съм чел притеснителни мнения и коментари, че SSD-тата имали ограничен живот. Да видим дали има за какво да се притесняваме?

Ще взема за пример стандартен, среден клас SSD диск – KINGSTON SSD SH103S3 240GB. По спецификации производителят Кингстън дава около 1 000 000 часа време за работа на диска и 192 терабайта записани и изтрити файлове.

Изчислено в години, по критерия за часове работа (MTBF), това са около 114 години. По критерия за записана и изтрита информация (TBW), можем да си направи лесно една груба сметка, че ако всеки ден презаписваме около 50 гигабайта файлове, то това са малко над 10 години. Колко ли още ще се развият технологиите за тези 10 години?

В допълнение със стандартната гаранция от 3 години, която дава производителят, то излиза че SSD дисковете не отстъпват на механичните. Например SSD дисковете на Intel вървят с 5 години стандартна гаранция.

Какво е съотношението по критерий цена – обем?

Точно поради този критерий SSD дисковете не са се наложили напълно над HDD дисковете. Все още SSD-тата държат по-висока цена в съотношение цена – гигабайти. Въпреки това, цените им постоянно падат и Solid State дисковете стават все по-достъпни за крайните потребители. Все повече хора предпочитат да си надградят домашните компютри, като към стандартните HDD дискове добавят и по един SSD, използван за по-бързо зареждане на операционната система.

Все повече от бизнес клиентите предпочитат да сложат в офисите си работни машини SSD дискове. Все повече от файловите сървъри преминават от високооборотните HDD към сървъри с SSD, за още по-бърз обмен на данни.

В заключение. Струват ли SSD диковете, и да инвестираме ли в тях? С колегите от SSTS сервиз смятаме, че SSD драйвовете са задължителна инвестиция при обновяването на стария или закупуване на нов компютър. Преценете сами.SSTS service