Камери? Видеонаблюдение? ВНИМАНИЕ! Пазете се от майстори-самозванци!

Камери

Искате монтаж на камери? Внимание, пазете се от разбирачи по всичко!

Доста се чудих дали да публикувам в блога тази „статия“. Взех съгласие от клиентите си, премислих и накрая се реших да споделя тази кратка история.

Правя го, за да се знае, и за да могат хората да се предпазят от всякакви самозвани „пишман“ майстори, които са монтирали една-две камери и системи за видеонаблюдение и си мислят, че знаят и умеят всичко!

Правя го също, за да се знае, че и в нашата професия се намират недобросъвестни „колеги“, които са готови на всичко само и само да вземат парите на клиента! А как е свършена работата..!?

SSTS Сервиз

Но нека да направя кратко въведение.

Изграждаме и поддържаме системите за видеонаблюдение на една от водещите вериги бензиностанции. При тях различните обекти са с регионално управление по местонахождение.

Нашата работа с клиента (по нататък ще го наричам ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ) е канализирана и работим чудесно по предварително изготвени споразумения и стандарти.

Миналата седмица обаче се появява някакъв „майстор“, който започва да оспорва надеждността на техниката, както и качеството на извършваните от нашия сервиз монтажни работи.

Въпросният „майстор“ дори се е постарал и е изготвил цялостен анализ на системата за видеонаблюдение, като в различни точки е разгледал всеки един „проблем“ по отделно.

Разбира се,  Възложителят веднага се свърза с нас и ни помоли да изготвим становище на база написания „анализ“. Точно това становище публикувам и тук в блога:

Макар, че ми се иска, нарочно не споменавам конкретни имена, тъй като изрично бях помолен от клиента си за това.

SSTS Сервиз

Ето го и „Анализът“, както и нашето становище към всяка точка поотделно.

1.1 К.В.: Монтираната видео система е от среден тип, с видеокамери между 400 и 600 TVL, цветни с вградени IR-диоди от нисък клас. Броят на същите е осем.

SSTS сервиз: Системата е от висок клас, особено пък за времето си. Системата е пълен Трибрид на производителя TVT, като поддържа визуализация и запис на следните три формата:

 • 4 броя IP камери до 2 мегапиксела FULL HD с резолюция 1920 x 1080 пиксела
 • 8 броя HD аналогови камери (HD-TVI) до 2 мегапиксела FULL HD с резолюция 1920 x 1080 пиксела
 • стандартни аналогови камери. За тях няма смисъл да пиша, тъй като технологията е умираща.

С този клас DVR, можем да разширим системата с до 12 броя камери, работещи заедно с IP, HD аналогови и аналогови камери.

SSTS Сервиз

1.2 К.В.: Записът се осъществява чрез компютър РС с вградена 8 входова платка с ниска разделителна способност и скорост.

SSTS сервиз: Това не е вярно. Както казах по-горе, записът се извършва на Трибриден DVR на TVT, който поддържа до 12 камери общо. DVR рекордерът е модел TVT TD2708TS-PL.

SSTS Сервиз

2. К.В.: Камерите са монтирани изключително непрофесионално като се има предвид: /по-долу са изброени различните аспекти/

SSTS сервиз: Това също не е вярно. Всички кабели са скрити прилежно в кабелни канали с цел да бъдат защитени от външните атмосферни условия! До всяка външна камера има монтирана разклонителна кутия с цел да се скрият всякакви стърчащи кабели , а и да бъдат защитени от атмосферните влияния! Също така камерите, кабелните канали, както и разклонителните кутии се сливат с цвета на козирката, за да не се набива видеонаблюдението на очи.

На мястото, където свършва козирката и сноповете кабели влизат в офиса, там където няма възможност да се сложат кабелни канали, сме слагали кабелите в гофрирана тръба!

SSTS Сервиз

2.1 К.В.: Непрофесионално разположени съобразно ъгъла на гледане същите са със 3,8 mm обективи.

SSTS сервиз: Когато говорим за външните камери, които сме монтирали, техните обективи са:

 • 2 бр 2.8 милиметрови, широкоъгълни за по-голям обхват за бензиновите колонки. Модел TVT TD7524TE-D/IR1/2.8 – HD-TVI куполна камера 2 мегапиксела.
 • 1 бр 3.6 милиметрова за газ-колонката. Там няма необходимост от широкоъгълна камера. Модел TVT TD7524TE-D/IR1/3.6– HD-TVI куполна камера 2 мегапиксела.

По отношение на ъгъла на гледане, трябва да кажа, че беше необходимо да се съобразяваме с предварително зададен брой на камерите, както и от съображения за тогавашния бюджет.

Освен това, ъгъла на камерите не е произволно избиран, а е съгласуван предварително с вещо лице от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ (нашия клиент).

Както и ще забележите от скрийншотите, с минимален брой камери сме обхванали номерата на зареждащите автомобили и вида на зарежданото гориво. Винаги и това е било заданието във всяка една бензиностанция на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

Както се вижда от скрийншотите, видеокамерите приближават и разпознават всички номера на автомобили!

Камера над колонките

Камера снимаща номерата на зареждащите автомобили, както  и вида на зарежданото гориво. /кликнете върху снимката за да я видите в пълен размер/

Спор няма, че камерите са недостатъчно, но с предварителното условие за броя им, с което трябваше да се съобразяваме, сме постигнали максималното. Все пак системата е разширяема и могат да се добавят допълнителни 4 броя IP камери.

SSTS Сервиз

2.2 К.В.: Външни камери – не са разположени по посока на зареждащите автомобили с цел да покриват максимално обектите на наблюдение.

SSTS сервиз: Вече съм написал по-горе защо!

SSTS Сервиз

2.3 К.В.: Разположени са по-високо от полагащата се височина , което създава проблем, тъй като гледат в по-голямата си част покрива на тавана и автомобилите и не дава възможност при зумиране (zooming – увеличаване на стоп кадъра) да се виждат детайли, включително и затруднено различаване на регистрационните номера на автомобилите.

SSTS сервиз: Камерите са монтирани на перфектната височина! Защо?

 • Ако камерите са монтирани където и да е по-ниско, те ще бъдат закривани от каросериите на камиони и по-големи бусове!
 • Ако камерите са монтирани по-ниско, те ще бъдат удряни и сваляни от местата си от високите камиони и тирове, както на бензиностанцията на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ в град Добрич!

Подобни тънкости се учат с практика и опит!

SSTS Сервиз

2.4 К.В.: Разположени не по осевите линии на изчакващите автомобили за зареждане, разположени встрани не дават възможност за пълен видеоконтрол.

SSTS сервиз: Камерите разпознават всички регистрационни номера на автомобили. В точка 2.1 вече съм написал подробно!

SSTS Сервиз

3. К.В.: Камерата разположена над щанда с касите с две работни места, принтери за касови бележки и компютри и монитори към същите не позволява гледане едновременно поведението на обслужващите касата при извършване на търговските операции, маркиране и прибиране на сумите и поведението на обслужваните клиенти.

 Тук "колегата" визира, че има две касови работни места, а камерата е една! Явно въобще не е гледал, какво и как вижда камерата.

SSTS сервиз: Това не е вярно, както се вижда от скрийншотите, които съм направил на камерата над касовите работни места!
С една камера се обхващат целите две работни места, с техните отворени сейфове, мониторите на операторите, както и „шублера“ където се разменят парите.

Всъщност камерата над касите е HD-TVI, 2 мегапиксела, FULL HD с резолюция 1920 x 1080 пиксела и с обектив 2.8 мм. Точно заради този обектив виждаме и толкова нашироко само с една камера.

Така сме спестили и пари на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ!

SSTS Сервиз

3.1 К.В.: Разделителната способност и разположението на тази камера не позволява да се виждат добре банкнотите и тяхната стойност при разплащане. Това води често пъти до възникване на спор с клиентите какво са платили, колко са платили, какви банкноти са подали, какви банкноти са им върнати с произтичащите от това проблеми и разправии.

SSTS сервиз: Написах вече по-горе каква е камерата, но освен това съм и направил скрийншоти с обмен на пари (клиент-оператор), както и скрийншот при отворен сейф.
Ясно се вижда, че всички банкноти се разпознават!

Камери над каса

Камера разположена над касовите работни места. /кликнете върху снимката за да я видите в пълен размер/

SSTS Сервиз

3.2. К.В.: Така разположената видео система не дава идеална възможност особено за лявото работно място дали получените банкноти отиват по предназначение или работещият с тях злоупотребява с част от тях.

SSTS сервиз: Вече съм написал по-горе!
Имам чувството, че писалият „анализа“ въобще не е гледал, какво виждат камерите, а е писал наизуст!

SSTS Сервиз

3.3 К.В.: Като заключение, желателно е да бъдат две видео камери над всяко работно място и не да гледат темето и прическата на работещия, а да покриват максимална част от работното му място, което се постига с по-висока разделителна способност на камерите, място на разполагане и милиметрите на обектива.

SSTS сервиз: Излишно е да коментирам и тази точка. Писал съм по-горе! С една камера виждаме всичко в детайли!

SSTS Сервиз

4. К.В.: Като цяло изключително непрофесионално разположени камери отвън.

SSTS сервиз: Всичко съм описал подробно в точка 2 и точка 2.1.
Предполагам, че писалият „анализа“ не е ходил на място на бензиностанцията и не е виждал, как са монтирани камерите!

SSTS Сервиз

4.1 К.В.: Отвън монтираните камери, както казах вече, трябва да са разположени така, че да виждат отпред и отзад зареждания автомобил, номерата му, и начинът на зареждане с пистолета в гърловината. Да се наблюдава достъпа до всички врати на дадения автомобил, особено когато водачът не е в автомобила, например – отишъл да плаща.

SSTS сервиз: В точка 2.1 вече съм описал подробно! Все пак съм направил и скрийншоти за да се види, че се вижда всичко.

SSTS Сервиз

4.2 К.В.: В търговската площ има монтирана видеокамера изключително непрофесионално, с която се наблюдават и интересно защо е избрано да се наблюдават в гръб консумиращите на масичките.

SSTS сервиз: Преди монтажа на камерите тези масички въобще ги нямаше в тази „зала“, а там имаше само няколко гондоли! Освен това с тази камера наблюдаваме и входната врата!

Та с тази камера, преди да бъде направено разместването, наблюдавахме перфектно „мъртвата точка“ в задния край на гондолите, както и постигнахме общ план на входната врата, и на клиентите пред касата!

Явно след монтажа на камерите, управителите са решили да правят преместване. Това не зависи от нас!

Все пак, за максимален ефект, тази камера би могла да се измести леко настрани, ако това е необходимо.
Камерата е TVT 1.3 мегапиксела, High Definition 720p с резолюция 1280 x 720 пиксела.

SSTS Сервиз

4.3 К.В.: Така монтираната камера би трябвало да е монтирана така, че да гледа вратата – изходът от помещението за да се вижда кой излиза и какво носи.

SSTS сервиз: Писах по-горе. Евентуално за по-добра картина, може да се смени камерата с 2 мегапиксела и Full HD резолюция.

Но, към момента, а и досега вътрешните камери, които се монтират в общите помещения на всички бензиностанции на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ са TVT 1.3 мегапиксела 720p.

SSTS Сервиз

4.4 К.В.: Така монтирани камери наблюдават например тавана на хладилна витрина вместо да се наблюдава крайната дясна гондола със стока.

SSTS сервиз: По отношение на вътрешната камера, наблюдаваща гондолите.
По време на монтажа в това помещение бяха сложени масичките за кафе. Хладилниците (на които в момента се виждат таваните) бяха разположени страничнo от камерата с гръб към вратата на офиса.

Така разположена камерата преди разместването наблюдаваше хладилниците, вратата на офиса, масите за кафе, както и общ план на влизащите през входната врата.

Сега вече след разместването, особено на хладилниците камерата вече не е особено подходяща на сегашното положение! Нищо не пречи да се премести, оставили сме достатъчно кабелен аванс!
Камерата също е TVT 1.3 мегапиксела, High Definition 720p с резолюция 1280 x 720 пиксела.

SSTS Сервиз

5. К.В.: Използването на компютри с видео кепчър (видеокарта) за запис от видеокамерите като конфигурация вече е отречено и е заместено с изключително надеждните евтини и с голяма памет от 1 или 2 GB за съхраняване на видео информацията, които струват десетократно по-евтино и дават възможност да бъдат свързвани към мрежа било в Ethernet – локална мрежа или Internet – за предаване на видео информацията до някакъв център, който събира такава информация от всички бензиностанции от веригата и дава възможност да се прави дистанционен контрол. Като заключение, желателно е от 8 , видео камерите да бъдат 16 съобразно горните забележки за разполагането им, DVR (дигитален видео рекордер) да е 16 входов с вградена сигнално алармена система при умишлено елиминиране и вандализъм на някоя от видео камерите. Стойността на такива машини е от 3 до 4 пъти по-ниска на пазара с добри механически параметри.

SSTS сервиз: От тази точка, а и от по-горе написаните става ясно, че господинът написал „анализа“, вероятно не е добре запознат със днешните системи за видеонаблюдение.

Както казах по-горе, системата не е базирана на компютър, а на Трибриден DVR. Скрили сме го (явно доста успешно) на отреденото му място!

Вероятно не сме монтирали компютърно базирана система с кепчър от минимум 10-11 години. Освен това „кепчър“ платките не са видеокарти, а съвсем различна платка за видеонаблюдение.

Отдавна вече не монтираме Гигабайтови Хард дискове, а Терабайтови. Трябва да се вземе в предвид , че една камера за денонощие прави около десетина гигабайта запис, в зависимост от различни фактори!

Към момента Хард дискът монтиран в DVR рекордера в обекта е с големина от 4 Терабайта.

Видеонаблюдението е свързано към интернет и може да се наблюдава, както локално така и отдалечено през компютър, смартфон, таблет…

Видеонаблюдението се наблюдава отдалечено на специализиран сървър, на софтуер, който обединява всички системи за видеонаблюдение от всички бензиностанции на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

Към момента всички системи за видеонаблюдение на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ сме ги изграждали само и единствено с доказана техника на производителя TVT. Абсолютно всички камери са TVT, независимо дали са HD-TVI или IP. Всички DVR рекордери са трибриди с марката TVT и едновременна поддръжка на HD-TVI и IP камери. Работи се по утвърден стандарт!

Да, камерите на конкретно този обект е желателно да бъдат повече от осем, но към момента на монтажа имаше изискване за брой камери!

При необходимост, системата може да бъде разширена с камери, далеч по-добри от AHD технологията, работеща на 960p, предлагана от господин „анализиращия“!

Тук имам в предвид, че „анализиращият“ всъщност прави оферти за подмяна на техниката с негови AHD системи, които обаче освен, че не са по-добри, а конкретните модели са и орязани от към възможности, и фактически по-слаби!

За вандализъм пък, особено при външните камери едва ли може да се говори, тъй като сме монтирали камерите с помощта на скеле, и със сигурност никой не може да достигне нито камерите, нито кабелите!

SSTS Сервиз

К.В.: Препоръчва се видео камерите да бъдат от типа на няколко милиона пиксела с висока разделителна способност като цената на същите за квалитетни такива падна също от 3 до 4 пъти. Препоръчително е същите да бъдат окомплектовани с мощна и IR-диодна система за подсигуряване на осветяване на зоната на гледане при отпадане на външна или слаба светлина.

SSTS сервиз: Убеден съм, че както е направен „анализът“ на останалата част от системата за видеонаблюдение, така и частта с инфраредите!

За пояснение, на бензиностанциите работи постоянно осветление! Датчиците на инфраредите сработват при промяна (намаляване) на осветеността. При постоянното осветление, излъчвано от лампите на бензиностанциите (най-често от козирките), се наблюдава ефект на промяна на цветовете. Нищо повече. Т.Е. каквито и и камери със специални инфрареди да сложим, а дори и да монтираме отделни прожектори с инфрареди, то няма да усетим голяма разлика, защото осветеността в случая зависи от силата на лампите на козирката на бензиностанциите!

Горното обаче важи в пълна сила при неосветени обекти и пълен мрак.
Както за осветяването на генератора на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ в град Варна се наложи да монтираме допълнителен прожектор. Но там е пълен мрак!

SSTS Сервиз

Ще кажа няколко думи за системата, извън точките на господин К.В.:

 • Изградената система за видеонаблюдение на бензиностанцията в Горна Оряховица е изграждана по стандарт, както и останалите бензиностанции на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.
 • Компромиси при монтажните работи не са допускани. Всичко е монтирано прилежно в кабелни канали, разклонителни кутии и гофрирани тръби.
 • Всички места на монтиране на камери са съгласувани предварително с помощта на ръководството на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, и са съобразени спрямо броя на камерите, които ни е зададено да монтираме!
 • Цялата система е с марка TVT и поддържа HD-TVI камери до 2 мегапиксела, както и IP камери. Камерите също са TVT.
 • Всички камери са :
  – Външни – гледащи към колонките и колите – Основно се монтират IP камери 2 мегапиксела Full HD. Ако предварително е указано друго, слагаме HD-TVI, 2 мегапиксела Full HD.

– Външни за общ план – ако позволява се монтират HD-TVI, 1.3 мегапиксела HD.

– Вътрешни за касови работни места – HD-TVI, 2 мегапиксела Full HD.

– Вътрешни за общ план – ако позволява се монтират HD-TVI, 1.3 мегапиксела HD.

– Вътрешни камери за наблюдение на щанда с цигари (най-често зад операторите) – според отдалечеността на камерата се монтират или HD-TVI, 1.3 мегапиксела HD, или HD-TVI, 2 мегапиксела Full HD.

– Вътрешни за офис – за да се виждат парите на броячните машина HD-TVI, 2 мегапиксела Full HD.Кабелите, които са пускани от камерите до DVR устройството са или коаксиални, или FTP или UTP. Вида на кабела го определяме на място спрямо дължината на трасето и всички останали фактори, касаещи монтажа и качеството на системата!

 • Захранванията на всички системи за видеонаблюдение на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ са многоканални с бушони на всеки канал! Това означава, че до всяка камера имаме пуснато отделно кабелно трасе захранващ кабел (или е комбиниран с мрежов, ако спецификата го позволява).
 • Системите са свързани по интернет и се наблюдават от оторизирани лица отдалечено.
  Във всички бензиностанции на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ се работи по предварително утвърдено задание. Винаги се монтира утвърдена и доказана техника!
 • Прилагам както скрийншоти от бензиностанцията, направени днес по интернет (обърнете внимание на резолюцията), така и фактура за изграждането на бензиностанцията в Горна Оряховица. Обърнете внимание, че във фактурата са описани много точно моделите и марките на DVR-а, камерите, захранващия блок и Хард диска.

SSTS Сервиз

Имам сериозни забележки към офертите, които е представил г-н К.В.:

 • Камерите са по технология AHD. Това е най-слабоконкурентната технология на пазара към момента.
  От AHD технологиите се възползват всички „NO NAME” китайски производители, които нямат възможност да си платят лицензиите за HD-TVI и HDCVI. Това е и най- слабата и най-разпространената технология на пазара, точно поради цената си!
 • Защо след като господина през цялото време обяснява как 8 камери са малко за подобен тип обект, все пак предлага икономичен вариант с 8 камери?
 • Защо и в икономичния вариант (8 камери), и в универсалния вариант (16 камери), все е сложен Хард диск 1 Терабайт?
  Нима господина не знае каква е големината на компресия на 16 камери? И за колко време записи ще стигне големина от 1 Терабайт?
 • И в двете оферти е сложено захранване 12V/5A. Това по всяка вероятност е адаптер, който обаче не разделя каналите на камерите. Т.Е. всички камери ще се захранват от един източник!
  В такъв случай, какво ще се случи ако някъде се получи късо съединение? Не горят бушони, а направо камери!
 • Как може да се обясни, че всички камери, които предлага господинът са 1.3 мегапиксела (и то AHD)? Ние монтираме 2 мегапикселови камери FULL HD и на места трябва да са IP, а господинът предлага 1.3 мегапиксела !
 • DVR-рите, които предлага господинът са с поддръжка на резолюция САМО ДО 960P или 1280 x 960 пиксела! Орязани AHD DVR-и са това!
  А какво ще прави господинът, когато се види, че 1.3 мегапиксела са недостатъчни за колонките и номерата на автомобилите и трябва да смени с FULL HD камери – 2 мегапиксела)?
 • Как ще разпознаваме банкноти над касата с камера 1.3 мегапиксела, работеща реално на 960p с резолюция 1280 x 960 пиксела?
 • Външните камери с варифокалните обективи са от 2.8 мм до 12 мм.
  За сведение, когато започнем да приближаваме обективите към желаното изображение, започва постепенно да се смалява и ъгъла на виждане.
  Т.Е., при зумиране, което се прави първоначално и не се пипа повече (камерите не са моторизирани), ще виждаме много тясно, но не и всичко, за което господинът е писал горе!
  Сам си противоречи!
 • Каква ще е цената на окабеляване и изграждане на система с 8 и/или с 16 камери, като в цената включваме транспорт, командировъчни и нощувки?

SSTS Сервиз

Надявам се днешната публикация в блога да е била полезна и информативна. С някои от точките определено успяхме да засегнем и някои по-специфични решения на проблеми.

На господин К.В. му пожелаваме да не се излага повече така, и да не се опитва да злепоставя колегите, които се стараят да работят качествено.
Поздрави, и се пазете от „пишман“майстори. 🙂

Ако статията ви е харесала и/или ви е била поне малко полезна, моля споделете я в социалните мрежи за да може да достигне до повече хора.