Камери във входа, или какво видеонаблюдение да монтираме в жилищна кооперация?

Видеонаблюдение във жилищна кооперация. Камери във входа. Монтаж на камери, видеонаблюдение. DVR рекордери. IP камери. SSTS сервиз.Камери във входа, или какво видеонаблюдение ни е необходимо?

 Все повече зачестяват влизанията с взлом във жилищните входове, кооперации и паркинги. Все по-често получаваме запитвания за монтаж на камери и видеонаблюдение в общите части на входове и гаражи. Точно с тази тема е свързана и настоящата статия.

Най-често нашите клиенти се интересуват от сравнително евтини системи за видеонаблюдение, включващи между една и три камери със сравнително добро качество на картината и възможност за преглед на записи от около десетина дена назад.

Какво е решението? Какъв тип система за видеонаблюдение може да се използва – с аналогови или IP камери?SSTS Сервиз

Аналогово видеонаблюдение в жилищна кооперация.

Естествено всичко зависи от индивидуалните изисквания на клиентите. В най-общия случай предпочитаните системи са с аналогови решения поради ниската им цена. Също така съвременните аналогови камери предлагат много добро качество на картината, което в повечето случаи е абсолютно достатъчно за подобен тип видео охрана. Системата се състои от видеорекордер (DVR), необходимия брой камери и прилежащото им захранване. От особена важност е къде ще е позициониран DVR-а. За тази цел най-често се използват общи помещения (стаички), които се заключват или специално предвидени заключващи се сервизни “ревизии”. При случаи, в които няма възможност за монтаж в такива помещения, се е случвало да монтираме системата за видеонаблюдение в специални защитени метални кутии. Целта е DVR-a да бъде максимално предпазен от евентуална кражба. За камерите също е препоръчително да бъдат вандалоустойчиви и да са монтирани на трудно-достъпни места, с цел предотвратяване на тяхното разместване, счупване или кражба.

Как ще преглеждаме записи?

Може би най-важният въпрос е как ще преглеждаме и сваляме записи от Камери във входа.видеорекордера (DVR-a), тъй като той вероятно ще е монтиран на труднодостъпно място. Най-лесно би било, ако към системата има включен интернет. Така всеки оторизиран потребител, посредством смартфон, таблет или компютър би могъл да гледа камерите на живо, да търси и да сваля записи. За съжаление много често при такъв тип системи за видеонаблюдение, монтирани в жилищни входове, поради най-различни причини няма възможност за връзка с интернет. В такива случаи, за да можем да манипулираме информацията от DVR-a, трябва да свържем монитор за директно управление и наблюдение. Не е неoбходимо мониторът да е постоянно включен към системата и може да се включи само временно при нужда или при регистрирано събитие. За сваляне на записи се използват USB флашка или външен хард диск, които се включват в USB порта на на DVR-a.

Друг начин за лесно достъпване на DVR рекордера, без той да е включен към интернет е, просто временно да го свържем с друг компютър (най-често лаптоп) посредством LAN кабел. Единствено необходимо е предварително в DVR-a да се настроят адресите за връзка в локална мрежа. След това вече при връзка с друг компютър, DVR- а се разпознава като ново устройство в мрежата и свалянето на записи става бързо и лесно.

SSTS СервизIP видеонаблюдение в жилилищен вход.

В тази статия вече сме писали за отдалеченото IP видеонаблюдение посредством интернет връзка.

Както обаче казахме по-горе, често поради най-различни причини рядко може да има интернет връзка в общите части на жилищните кооперации. Как тогава можем да записваме видео с IP камера без да имаме интернет?

Решението е просто – вандалоустойчива IP камера със слот за карта памет (SD карта), монтирана на трудно достъпно място. В този случай записите се записват и пазят на картата памет, и при регистрирано събитие тя може да се извади от камерата и да се прегледа на всеки компютър. Времето на запис зависи от големината на картата, така че колкото е по-голяма тя, толкова повече записи назад във времето ще може да съхранява. Трябва да се вземе в предвид, че поради по-доброто качество на картината, IP камерите правят доста по-големи по размер файлове (записи) в сравнение с аналоговите камери. В днешно време обаче за сравнително малко пари може да се вземе голяма по размер карта с памет. Много важен момент е монтажът на камерата да е на трудно достъпно място, с цел да се предотврати евентуалната й кражба, или пък изваждането на картата с памет. Монтаж на трудно достъпно място означава обаче, че ако искаме да преглеждаме запис, и ние ще изпитаме затруднение докато извадим картата със записите.

Друг вариант е изграждане на система с IP видеонаблюдение с NVR и свързани към него IP камери, подобно на аналоговото видеонаблюдение за което писахме по-горе, но поради доста по-високата цена на техниката, такава система е рядко предпочитана за монтаж във жилищни входове и общи части.

В заключение ще завършим така, както започнахме.

Клиентите се интересуват от сравнително евтини системи за видеонаблюдение, включващи между една и три камери със сравнително добро качество на картината и възможност за преглед на записи от около десетина дена назад.

С колегите от SSTS сервиз сме достигнали до заключение, че най-подходящото решение за тези изисквания е именно системата за видеонаблюдение с аналогови камери. Преценете сами.SSTS Сервиз