Камери за видеонаблюдение – лични размисли дали да монтираме видеонаблюдение!

Монтаж на камери за видеонаблюдениеКамери за видеонаблюдение – размисли и страсти по въпроса дали да монтираме или да не монтираме видеонаблюдение!

Днес няма да пиша статии с някакви съвети за това как да направим някоя настройка на DVR-а, или защо да се възползвате от нашите услуги (защото сме точни и готини), и други подобни неща, за които обикновено пишем в нашия блог!

Днес се замислих защо аз искам, и в същото време защо не искам да монтирам камери за видеонаблюдение пред дома си! Сетих се и за някои интересни случки и ситуации с мои приятели и клиенти, с които сме говорили и обсъждали този въпрос. Привлякох ли вниманието ви? Започвам тогава.

SSTS Сервиз Варна

Живея в обикновен жилищен блок в хубав квартал на град Варна, и както повечето съседи си паркирам личния автомобил на паркинга пред входа. Със съжаление трябва да кажа, че на няколко пъти автомобилът ми е ставал обект на кражби. Вероятно това е така и при много други хора, които нямат гаражи. Крали са ми стерео уредбата, чистачки, стъклата на страничните огледала за задно виждане, емблемите на няколко пъти. Миналата година някой беше блъснал колата ми от дясната страна, така като е била паркирана на паркинга. И е избягал!

На съседа ми от втория етаж, който кара хубава „S” класа, вече за втори път му крадат парктроник сензорите от броните. На съседа от четвъртия етаж миналия месец му разбили колата – комби, и са му задигнали доста скъпи инструменти!

Въобще, казано на кратко апашите не спят!

Какво е решението? Трябва да монтирам камери за видеонаблюдение пред входа, за да мога наблюдавам целия паркинг. Камерите ще са хубави! Със сигурност ще са IP камери с инфраред за наблюдение през нощта. Спрял съм се на не-много скъпи HD вандалоустойчиви IP камери, които обаче трябва да монтирам на труднодостъпни места. Трябва да са нависоко, за да не си помисли някой и тях да ги открадне!

Какво обаче ме спира още утре да монтирам видеонаблюдение пред входа? Трябва по някакъв начин да захраня камерите с ток, и да ги свържа с кабел в дома си към NVR рекордера. С тока ще се справя лесно. Просто ще захраня камерите с ток от някое от общите помещения във входа. Проблемът идва от това, че искам да пусна директна връзка по кабел към NVR-а в дома си, а наскоро правих цялостен ремонт, и сега не желая да дупча никакви дупки по стените!

Разбира се, съществува компромисно решение да записвам камерите директно в дома си и да ги наблюдавам отдалечено. Ще трябва да ги свържа по интернет. Но това означава, че ще трябва да пусна още една допълнителна интернет връзка освен тази в дома ми, и съответно да плащам още една допълнителна такса за интернет! А и какво става ако възникне проблем и интернетът спре? Просто камерите няма да записват! Мисля, че в някакъв момент ще трябва да пробивам дупки…

SSTS Сервиз

Мой добър приятел живее в къща с голям двор в покрайнините на града. Понякога му се налага да складира в двора си скъпи материали, които по мое мнение биха предизвикали интереса на всеки потенциален крадец!

Преди години предложих на приятеля си да инсталираме система за видеонаблюдение на двора в дома му. Идеята беше да монтираме охранителни камери, които да гледат на ключови места в дворното място, като едната от тях задължително да наблюдава входния портал. Щяхме да свържем камерите към DVR в къщата и от там посредством интернет да се наблюдават на телефон или друго устройство.

Каква беше изненадата ми, когато приятелят ми ми каза: „Не искам видеонаблюдение, защото с тези камери най-много да попадна в капан, който сам съм си поставил…”

Изводът беше ясен. Не всеки иска да е наблюдаван, особено в личното си пространство!

От тогава и досега, с течение на годините сме монтирали камери за видеонаблюдение на всякакви места, като обаче понякога се налага специално да пропускаме някои специфични зони. Разбира се, всичко е съобразено с желанието на клиентите.

SSTS Сервиз

Камери за видеонаблюдение на работното място. За или Против?

Прави ми впечатление, че когато монтираме видеонаблюдение в офиси, или на работни места, където рядко влизат „чужди хора”, служителите започват да негодуват, че шефът иска да ги следи! Вероятно някои се сърдят с право, други не чак с толкова!

Ако човек няма какво да крие, охранителните камери не би трябвало да го притесняват, нали? (аз поне така разсъждавам)

На нашите работни места в SSTS Сервиз също сме си монтирали камери за видеонаблюдение. И не, тук не става въпрос за рекламна цел. Камерите са ни необходими за лична охрана и защита, както от външни лица, така и за наше си лично спокойствие!

По-спокоен съм, като знам, че видеонаблюдението работи. За късмет, досега не се е случвало да имаме „външни събития”. На мен обаче понякога ми се налага да гледам записите.

Преди време от сервиза изчезна един сравнително скъп компютърен компонент – процесор. Беше чисто нов, неразопакован и предния ден ми стоеше на бюрото. На следващия ден просто го нямаше! Доста бях притеснен, защото единствените външни лица, които бяха влизали в сервиза бяха единствено куриерите, с които се познаваме. Другите варианти бяха или да съм загубил някакси процесора, или да го е взел колега – абсурд!

На помощ дойдоха камерите. Върнах записите от предния ден и започнах да гледам. Видях цялата случка, и се изненадах много неприятно от самия себе си. Ясно видях, как процесора цял ден стои на бюрото ми, и в края на работния ден, неясно защо решавам, че това всъщност е някакъв боклук, и аз по най-нормалния начин просто го изхвърлям в кофата с боклук! А боклука след това директно в кофите за смет.

За мен самият ситуацията беше колкото трагична, толкова и комична. Знаех, че съм си виновен само аз и никой друг. Е, платих си процесора.

Камерите обаче си свършиха чудесно работата. След тази така неприятна за мен случка съм убеден, и препоръчвам на всеки да монтира видеонаблюдение в офиса си или на работното място.

За мен остана извода, че видеонаблюдението пази, както от чужди посегателства, така и от самите нас.

SSTS Сервиз

Имам още интересни случки, но за тях вероятно ще пиша някой друг път. През това време, ако искате да споделите някоя ваша случка или просто да оставите коментар по темата, можете да го направите във Facebook страницата ни или в Google+ профила на SSTS.bg!