Kамери с 3 и 5 мегапикселова резолюция?

Камери HD аналогови

HD аналогови камери с 3 и 5 мегапикселова резолюция?

Или докъде достигнаха HD аналоговите технологии?

По-миналата седмица бях на един малък семинар на Hikvision, където бяха представени най-новите модели HD аналогови камери, както и някои нови рекордери.

Тук трябва да спомена, че марката Hikvision представя/произвежда своите HD аналогови продукти с помощта на HDTVI технологията, която те са брандирали като Turbo HD.

Камери за видеонаблюдение

Снимка от семинара, на който бяха представени и демонстрирани продукти с марката Hikvision, работещи с новата Turbo HD 3.0 технология.

SSTS Сервиз

И така, кое е новото при HD аналоговите камери и видеонаблюдение?

Новото е огромният скок напред, който са направили от Hikvision, и не само, те както се оказа впоследствие (четете малко по-надолу), но те първи успяха да направят своето представяне в България на HD аналогови камери с резолюции надвишаващи 1080P Full HD.

Става въпрос за новата Turbo HD 3.0 технология, която позволява производството на HD аналогови камери с много по-високи резолюции – съответно  с 3 и 5 мегапиксела.

Пак да спомена, че Turbo HD реално си е HDTVI технологията, но под бранда на Hikvision.

 Но предимствата на новата Turbo HD 3.0 технология не се изчерпват само с производството на много-мегапикселови HD аналогови камери.

За да направя кратко сравнение, ще кажа, че с досегашната Turbo HD технология можеха да се произвеждат HDTVI камери до 2 мегапискела с резолюции Full HD 1080p.

Също така се появиха и трибридните DVR устройства, които могат да поддържат стандартни аналогови, HD аналогови камери и IP камери.

Поддържаните разстояния за пренос на данни по кабелните трасета също бяха значително увеличени.

Всъщност всички развиващи се производители на техника за видеонаблюдение се възползваха от бума на HD аналоговата технология и започнаха да произвеждат камери и оборудване с различните технологии – AHD, HDTVI, HD-CVI…

SSTS Сервиз

Нека да се върна на Turbo HD 3.0 технологията.

Както казах по-горе, освен новите HD аналогови камери с 3 и 5 мегапикселови обективи, които снимат в огромни резолюции, Turbo HD 3.0 позволява вече и някои други предимства.

Едно от тях е и новата компресия H.264+, с помощта на която можем да имаме много по-нисък трафик в настройките за качество и скорост.

Казано по друг начин, ако имаме система за видеонаблюдение с 5 мегапикселови HD аналогови  камери, се очаква нашата система да прави сериозен трафик на видео/аудио потоци, поради което ще ни трябва и много по-голямо дисково пространство.

Е, с новата H.264+ компресия можем да сме напълно спокойни, защото производителят ни уверява, че в сравнение с обикновената H.264 компресия, вече ще имаме точно двойно по-нисък трафик.

Това звучи наистина добре, защото съвсем спокойно можем да си сменим DVR рекордера с такъв, който поддържа H.264+ компресия и да сме спокойни, че досегашните хард дискове, които сме използвали ще са ни вече достатъчни. Това разбира се само в случай, че досегашното дисково пространство ви е малко, и искате да съхранявате записи за по-дълго време, но без да обмисляте и закупувате допълнителни други устройства.

Като стана въпрос за DVR рекордерите, новите записващи устройства на с Turbo HD 3.0 са забележете четирибридни.

SSTS Сервиз

Четирибридна система. Това наистина е и най-правилното наименование на подобен вид система. Защо?

Защото новите четирибридни DVR рекордери на Hikvision поддържат IP камери, HDTVI камери, AHD камери до 720p, както и стандартните аналогови камери. Също така рекордерите ще поддържат и HDMI изход с 4K резолюция! (но тук предполагам става въпрос за горните класове DVR-и)

Друго интересно нещо, до което ще можем да се докоснем с новата технология е и преносът на аудио сигнал по коаксиал. Казано по-просто, това означава, че по един коаксиален кабел ще можем да пуснем заедно и видео и аудио сигнал. Много полезно за тези които искат да слагат микрофони. 🙂

Всичко казано до тук е чудесно. Нови HD аналогови камери, по-добра H.264+ компресия, четирибридни рекордери, 4К HDMI изходи, пренос на аудио по коаксиален кабел… Но има и още нещо, което е от огромна важност.

А именно Turbo HD 3.0 поддържа по-дълго разстояние за пренос на данни. Това е една чудесна новина за инсталаторите на системи за видеонаблюдение, защото ще могат да се пускат много по-дълги кабелни трасета за пренос на данни.

Според производителя вече могат да се достигат разстояния до:

  • до 1000m за720P резолюция и до 700m за1080P резолюция при пренос на сигнала по RG59 коаксиален кабел
  • до 500m 720P резолюция и до 400m за 1080P резолюция при пренос на сигнала по UTP кабел

SSTS Сервиз

Ще има ли други производители, които ще предлагат HD аналогови камери с резолюция по-голяма от Full HD?

Със сигурност ще има и смело мога да го потвърдя. Преди около месец попаднах на едно видео  в официалния канал на Dahua Technology, които представят своите продукти с новата си технология HDCVI 3.0.

Оказва се, че от Dahua анонсират 4 мегапикселови HD аналогови камери, които ще работят с новата HDCVI 3.0.

Също така всичко, което написах по-горе за предимствата на Turbo HD 3.0 на Hikvision, важи в пълна сила и за HDCVI 3.0 на Dahua. Че дори май при Dahua има и повече… Ето и самото видео:

Направи ли ви впечатление, че във видеото беше спомената и поддръжка на HD-TVI? Ето тук става интересно, защото както писах в предния материал, TVT постепенно започват да спират HD-TVI поддръжката и лично аз имах силни опасения, че основен  доставчик на HD-TVI оборудване ще остане Hikvision с Turbo HD.

Но явно има някакво преразпределение на пазарите и ако може да се вярва на видеото, а не виждам причина за обратното, то Dahua ще поддържат най-много стандарти спрямо всички – HDCVI, HD-TVI, AHD, IP, CVBS.

Наричат технологията си Penta-brid Access Technology. Ето, че при Dahua и HDCVI 3.0 говорим вече и за Пентабридни системи.

Убеден съм, че по един или друг начин, всички водещи производители ще наложат четирибридните системи за видеонаблюдение.

Ще се въздържа от по-нататъшни коментари, но поне от видяното Dahua ще бъдат основен конкурент  на пазара с HDCVI 3.0, с Ultra 4K поддръжка, също с четирибридни рекордери, HD аналогови камери с 4 мегапиксела (май се чува и за 5 мегапикселови) и т.н.

Очакваме само и някакво официално представяне на Dahua HDCVI 3.0 и в България, защото както се казва:“ Око да види, ръка да пипне“. 🙂

SSTS Сервиз

Навлизането на новите HD аналогови камери и системи за видеонаблюдение в лицето на Hikvision с Turbo HD 3.0 (HDTVI) и Dahua с HDCVI 3.0  е една наистина добра новина.

Конкуренцията ражда конкуренция, а и по-добри възможности за всички нас в лицето на крайни потребители. От подобна конкуренция можем само да сме доволни. Технологиите в сферата на видеонаблюдението се развиват със страхотни темпове и производителите ни предлагат все по-добро и по-добро оборудване.

От нас само се иска да се възползваме!

А дали пък не е дошъл моментът, в който да сменим старата си аналогова система с нова – четирибридна или пентабридна с Full HD или Ultra HD качество?

И защо не, след като HD аналоговите камери започнаха да догонват по качество и характеристики IP камерите! А цената е в пъти по-ниска!

SSTS Сервиз

Ако статията ви е харесала, моля споделете я в социалните мрежи за да може да достигне до повече хора.