Камери с EXIR технология! Що е то?

Камери за нощно виждане с EXIR технологияEXIR – Extended InfraRed Technology

Днес, докато си преглеждах новите ценови листи се замислих, дали знаем какво всъщност ни предлагат производителите, и какво всъщност означават някои нововъведения и техните съкращения.

Зададох си въпросите:

  1. Знаем ли ние потребителите, какви са новите технологии криещи се зад съкращенията в описанията на продуктите?
  2. Знаем ли, за какво всъщност си даваме парите, и необходимо ли ни е то?

Сигурен съм, че в повечето случаи много от потребителите купуват, без да знаят какво точно. А продавач-консултантите в магазините, много често са просто продавачи, но без да са запознати с продуктите, които предлагат.

SSTS Сервиз

Днес ще нахвърлям няколко реда за EXIR – подобрената инфраред подсветка за нощно виждане при камерите на Hikvision.

EXIR технологията на Hikvision е създадена като подобрение на стандартното инфрачервено осветление на мрежовите камери на производителя. В сравнение със стандартните инфраред IP камери, серията EXIR на Hikvision осигурява най-модерните нива на нощно наблюдение на пазара днес – с най-добрите LED светодиоди за всяка тъмна среда, на закрито или на открито.

Ето и някои от предимствата на EXIR технологията:

  • Високоефективен източник на светлина и подобрена яркост на светодиода.

Чрез използването на усъвършенствана тънкослойна, излъчваща светлина технология, EXIR позволява до 30% увеличение на ефективността на осветеност в сравнение със стандартната LED технология. Също така EXIR използва 1050mV (при 750mV за стандартния LED), което води до по-силна осветеност при видимост на дълги разстояния.

  • Еволюционни лещи с правоъгълна форма за по-добро осветление.

За да се възползва максимално от инфрачервената светлина, EXIR позволява на камерите за видеонаблюдение да произвеждат светодиодна светлина под формата на правоъгълник. Целта е осветеността да се впиша в нормалния размер на екрана (4:3 или 16:9). Това допълнително спомага за подобряване на ефективността на използване на LED светодиодите и силно намалява светлинното замърсяване в околната среда.

  • По-добра еднородна/неизменяема наситеност на яркостта.

Технологията EXIR на Hikvision позволява еднородно инфраред осветяване, без разсейки. Това премахва стандартните проблеми с лещите на светодиода, като например прекомерната осветеност в центъра на изображенията, и съответно затъмняване в ъглите.

Предимствата на EXIR технологията включват:

– По-добро разсейване на топлината.
– По-дълъг живот на инфраредите – до 20 000 часа.
– По-добра енергоспестяемост.
– Елиминиране на вторични лещи за фокус на инфрачервената светлина.
– По-малък форм фактор.

EDIT: EXIR технологията вече се предлага и в повечето модели HD аналогови камери на Hikvision.

SSTS Сервиз

Къде можем да използваме камери на на Hikvision, поддържащи EXIR технология?

Практически навсякъде.

Всъщност на българския пазар можете да си закупите камери според вашите нужди. В повечето случаи един и същи модел камера се предлага със стандартна инфрачервена подсветка, и с подобрената EXIR.

EXIR технологията не се предлага за всички модели камери. Въпреки това от Hikvision са се опитали да обхванат почти всички сегменти, от най-евтините да най-скъпите си камери за почти всяко предназначение.

Разликата в цената?

Според различните модели, разликата в цената между един и същи модел стандартна камера и същата такава, но с EXIR подсветка, варира в порядъка между 9 и 15 евро.

И точно тук ще направя препратка към началото на днешната статия.

Знаем ли, за какво всъщност си даваме парите, и необходимо ли ни е то?

За пример: Необходима ни е камера за наблюдение на добре осветен паркинг. Тогава няма смисъл да доплащаме за камера с поддръжка на EXIR.

Ако обаче имаме необходимост от наблюдение на по-тъмни пространства, то тогава е добре да помислите за камера с по-силна инфрачервена подсветка.

SSTS Сервиз

Ако статията ви е харесала, моля споделете я в социалните мрежи за да може да достигне до повече хора.