Динамичен обхват при камерите, или какво е WDR?

WDR-Wide-dynamic-rangeШирок динамичен обхват – за какво служи, и какво е WDR при камерите за видеонаблюдение?

За да се опитам да обясня по-лесно, какво е динамичен обхват при камерите, ще се опитам да дам един съвсем простичък пример от нашето ежедневие. Представете си, че слънцето ви свети в очите и ви заслепява. Наблягам на думата „заслепява“, защото реално докато слънцето ни свети в очите, ние трудно виждаме обграждащата ни околна среда. Тогава инстиктивно примижваме, или пък ако сме подготвени носим очила.

Много подобно е и при камерите! Когато част от околната среда е изключително тъмна, а друга част е толкова ярка, че даже не можем да видим никакви детайли, тогава имаме „разлика в осветлението”. Тук на помощ идва функцията „динамичен обхват”. Камерите с широк динамичен обхват (WDR) имат специален софтуер, който им позволява да балансират светлината така, че да се получи по-изчистено изображение. Това ги прави идеални за използване за запис на места като входове на магазини и др. подобни, където контраста между слънчевата светлина навън и слабото осветление вътре може създаде затруднения при направата на записа и да се получат някои неясноти на определени образи или части от изображението.SSTS Сервиз Варна

Какво е WDR? Как работи и защо да си купим камера „оборудвана” с него?

WDR – Wide Dynamic Range

Някои модели камери имат проблеми с недоекспонираните и преекспонирани снимки, защото могат да виждат само средното ниво на светлината – между много тъмното и много светлото. Камерите с WDR технология имат по-напреднали сензори, които могат да възпроизвеждат по-широка гама от осветление, което им позволява да записват при по-голяма светлинна дълбочина.

Наред със записването на по-голям спектър от осветление (по-точно), WDR-подобрените камери имат два други начина за балансиране на светлината за по-добри изображения. Така, например фотографирането позволява на фотоапаратът или софтуера автоматично да изсветлява по-тъмните зони и в същото време да потъмнява по-светлите зони.SSTS Сервиз

Какви са предимствата на WDR?

Камерите с широк динамичен обхват се използват за множество трудни ситуации, свързани с осветлението като например:

– Заснемане на фоайета или пък автосалони, които разполагат с много прозорци и където контрастът между естествената светлина и изкуствената светлина предизвиква появата на светли и тъмни участъци.

– Вътрешен запис, който се прави в помещение. Така, когато даден човек отвори врата, той може да остане неразпознаваем заради светлината (например външна), която се показва при появата на дадения човек.

Широкият динамичен обхват (WDR) е важна функция-инструмент, с чиято помощ ще  получим по-ясни и балансирани видеоклипове (по отношение на картината), без твърде много или малко експонирани участъци.

Този инструмент е чудесен за тези, които имат камери за видеонаблюдение в обекти, разполагащи с големи прозорци, откъдето навлиза слънчевата светлина и в същото време самите помещения са по-тъмни.

С помощта на WDR вашите клипове ще бъдат ясни дори когато едновременно имате и тъмни, и светли области, тъй като широкият динамичният обхват ще балансира светлината от двете крайности (по-светла и по-тъмна), така че да осигури добро средно ниво за целия кадър.SSTS Сервиз

Как работи широкият динамичен обхват?

Той е съставен от няколко характеристики и фактори. На първо място, камерите с WDR имат подобрени светлинни сензори, които са много по-чувствителни, в сравнение със стандартните камери за наблюдение. Това позволява на камерата да заснима по-добре в диапазона на осветлението, включително и при ниска осветеност.

Също така, камерата с нейният софтуер балансират осветеността. Това може да стане с „tone mapping“ функцията на камерата или софтуера автоматично ще изсветли или потъмни дадените участъци. Това е и стандартният метод, който се използва от почти всички камери.

Камери с динамичен обхват WDR

SSTS Сервиз

Съвет вместо финал.

Вместо финал на статията (силно се надявам да е била полезна), ще се опитам да дам един прост съвет, който е добре да се спазва при монтаж на камери за видеонаблюдение.

Независимо дали сте избрали обикновени камери, или такива с WDR-широк динамичен обхват, то имайте в предвид, че е добре камерите да бъдат монтирани с гръб към големи източници на светлина. Например с гръб към големи стъклени витрини или прозорци, защото както знаем стъклото действа като лупа.

Също избягвайте монтаж на камери в близост до крушки и други осветителни тела. Ако няма такава възможност, то тогава се постарайте обективите да не гледат към пряка светлина.

Ако статията ви е харесала или ви е била полезна, моля споделете я в социалните мрежи, за да могат и вашите приятели да достигнат до нея.