Микроинвест Склад Pro – търговски софтуер за магазини

Микроинвест Склад

Микроинвест Склад Pro – правилното решение, което ще направи бизнесът ви още по-успешен!

Предната седмица в сервиза работихме върху подготовката на фискална система за хранителен магазин с търговски софтуер на Микроинвест – Микроинвест Склад Pro.

Имам намерение да направя кратко представяне на системата, като с това се надявам да бъда полезен и в помощ на предприемачите, на които им предстои подобен вид покупка.

SSTS Сервиз

Какъв хардуер използваме за нашата фискална система?

И така, хардуерно нашата фискална система, се състои от:

 • три компютъра втора употреба с добри показатели на ниска цена
 • Мобилен терминал на Datalogic Memor X3
 • два броя везни Еликом за разтегляне и управление на етикиращи принтери
 • етикиращи принтери (лейбъл принтери) Датекс LP 50 – също два броя, свързани към везните
 • принтер за печат на етикети за стоките на стелажите
 • баркод скенери с марката Symbol/Motorola
 • два броя фискални принтери Датекс FP-550 KL
 • друга периферия като Wireless рутер, суитчове и принтер А4 формат за печат на заявки, справки и др.
 • три броя хардуерни ключове – „тапи“ за защита на софтуерните продукти на Микроинвест.
Микроинвест Склад Pro

Работна снимка в сервиза: Системата е почти подготвена и компютрите вече са инсталирани и настроени. Остават някои довършителни неща и фискалната система ще е готова за монтаж в обекта.

SSTS Сервиз

Софтуерни модули на търговския софтуер Микроинвест.

 Както вероятно знаете, хората от Микроинвест са разработили различни видове продукти като софтуер за ТРЗ и счетоводство, софтуер за ресторанти, като имат дори и  някои „екзотични“ решения като софтуер за Боулинг, фитнес и т.н.

В случая обаче говорим за търговски и складов софтуер за хранителен магазин.

Нашата система се състои от следните модули:

 • Склад Pro MS SQL Server
 • Архи Pro
 • Баркод Принтер Pro
 • Два броя Склад Pro Light
 • Склад Pro Mobile

SSTS Сервиз

Как са свързани софтуерните модули и хардуерът в една цялостна фискална система?

Back office

Започваме от бек офиса, тъй като там се намира главният компютър, който практически управлява цялата работа в магазина. На него е сложена базата данни, той управлява и останалите модули в системата.

На складовия компютър в бек офиса имаме инсталирани модули:

–  Микроинвест Склад Pro – Този модул служи за управление на базата и всъщност е фактическият склад. От тук се заприхождава стока и се управляват складовите наличности, цени (ценообразуване), производствена дейност и т.н.

От Склад Про можем да правим всякакви видове справки, да следим паричните операции и потоци, движения на стоки, управлението и по серийни номера и партиди, експорт в различни текстови формати (Word, Excel) и други. Функциите са толкова много, че не бих се наел да ги описвам една по една.

Казано по друг начин, Микроинвест Склад Pro e двигателят (основата) на нашата фискална система.

Архи Pro или Микроинвест Архиватор Pro e модул за архивиране на базата. Името говори само за себе си и може би най-важното, което трябва да спомена за този модул е, че всъщност той работи на фонов режим и е изцяло автоматизиран, според първоначалните настройки, които сме задали.

Изключително ценна добавка в случай, че ни се повреди сървъра или има риск от загуба на информация.

Баркод Принтер Pro – Служи за създаване и печат на етикети и баркодове на етикетъчни принтери. Тук става въпрос за печат на етикети, които се поставят на стелажите и витрините със стока. При първоначалното създаване на етикетите според нуждите на клиента задаваме и параметрите на печат. Най-често това са цена, мерна единица, количество, име на продукта и т.н. Можем да зададем за печат също и производител, произход, състав и каквото друго желаем.

Инсталирали сме програмата като разширение към Склад Pro, за да може създаването на етикети да бъде автоматизирано, а не да създаваме етикетите ръчно един по един.

Микроинвест Склад

Работна снимка: Това е бек офисът, от където практически ще се управлява целият работен процес. На компютъра сме инсталирали Микроинвест Склад Pro с прилежащата база данни.

Мобилният терминал

За помощ на работата в склада разполагаме с мобилен терминал на Datalogic Memor X3. Терминалът Datalogic е много стабилно и качествено устройство за ценовия клас, в който се предлага. Характеристиките му – бързина на процесор, рам памет и скенерa, с който разполага, са основна причина да е предпочитана марка и модел сред конкурентите си.

И така, на мобилния терминал имаме инсталиран Микроинвест Склад Pro Mobile. Този модул служи за връзка на терминала с базата данни и складовия компютър и всъщност е пълнофункционално разширение на Микроинвест Склад Pro.

Освен, че служи за лесно завеждане на стока в склада, мобилният терминал с Микроинвест Склад Pro Mobile се използва и в помощ на работата в търговската част на обекта, където по-лесно ще се съставят заявки за доставчиците, а и ще се правят бързи ревизии на определени продукти.

Мобилният терминал може да прави дори и продажби, ако това е необходимо.

В нашия конкретен случай мобилният терминал ще осъществява връзка с базата и складовия софтуер посредством безжична връзка, но сме предвидили и резервен вариaнт с докинг станция, в случай, че поради някаква причина изгубим wireless-а. Ето тук се подсещам да кажа и, че в случай на загуба на сигнала, Микроинвест Склад Pro Mobile позволява на терминала да премине в offline режим и да завърши своята работа безпроблемно.

Търговска част и решения за касовите модули – POS (Point Of Sale)

В нашия хранителен магазин са предвидени две касови работни места.

Ние в SSTS сервиз сме свикнали да им казваме POS станции, но да не се бърка с банковите POS терминали.

Нашите POS-ове всъщност са два компютъра, на които са инсталирани модулите Микроинвест Склад Pro Light. Но кое е различното в Light версията на Склад Pro?

Всъщност модулът Микроинвест Склад Pro Light е този, с който извършваме продажби, пишем фактури или други документи (стокови разписки), правим отстъпки за клиенти и извършваме разплащания. Казано по друг начин това си е модул продажби, който разбира се е в постоянна комуникация със складовия компютър и базата данни. Извърши ли се продажба, или ако премине даден продукт през касовото работно място, то неговата наличност веднага се изважда от склада.

Към POS станциите са свързани баркод скенерите и фискалните принтери за издаване на касови бележки на клиентите.

Микроинвест Склад Pro Light

Работна снимка от монтажа на фискалната система на едно от касовите работни места. Тук е инсталиран модул Микроинвест Склад Pro Light.

Щанд теглими продукти

Щанд теглими продукти всъщност са местата, където стоят везните, които управляват етикиращите принтери. Конкретно в нашия случай имаме отделно везни Еликом със свързани към нея лейбъл принтери на Датекс.

Ако клиентът предпочита може да закупи директно етикиращи везни с вградени принтери, но за съжаление цените им са много по-високи.

При щанд теглими има един много тънък момент, а той е, че комуникацията с везните и етикиращите принтери се осъществява от модул Микроинвест Склад Pro Light.

До какво ни води това и какво става, ако не сме си закупили модулa Склад Pro Light на компютъра в бек офиса?

Ами много просто!

Или сме принудени да си закупим Микроинвест Склад Pro Light и за складовия компютър? Много неприятен момент, ако в склада Light версията няма да ни върши работа за друго!

Или какво? Касиерът ще трябва да си прекъсне работата, за да могат да се сменят цените във везните?

Нали всъщност работата на касиерите на POS станциите е да продават, а грижата за смяната на цените в етикиращите везни е на отговорника на склада?

Е, правилният вариант е да се закупи и Light модул за в склада и да се пусне окабеляване за везните до складовия компютър, откъдето и да ги управляваме.

На щанд теглими управляващият компютър „налива“ във везните информация за нови артикули, заменени такива, техните баркодове, цена и др. След като във везните вече са прехвърлените артикулите, те от своя страна разтеглят продуктите, изчисляват цената според теглото и прехвърлят информацията на печатащия лепенки принтер.

SSTS Сервиз

Предложението на SSTS сервиз ще ви спести пари.

Все пак има вариант да избегнем закупуването на модул Микроинвест Склад Pro Light за компютъра в бек офиса. Точно това направихме и в нашия хранителен магазин.

Има едно междинно решение – една програмка, създадена от производителя на везните Еликом. След инсталацията и тази малка програмка започва да „слухти“ в определената папка на Микроинвест Склад Pro Light за нови артикули или промяна в техните цени и други параметри.

Какво е необходимо? Само окабеляваме везните до POS компютрите на касите, където си работи Микроинвест Склад Pro Light и пускаме следящата програмка на Еликом. Приложението започва да работи на заден фон в операционната система (windows) без да обезпокоява касиерите. Цялата информация за промяна на цени и други параметри за теглимите артикули се събират в един малък текстови файл и само чакат команда за разпращане към везните.

Командата реално е клавишна комбинация от два бутона и я задава оператора на компютъра. Нужно е само при нужда (смяна на цени например) отговорното лице да натисне клавишната комбинация и теглимите артикули се разпращат към везните за секунда.

SSTS Сервиз

Ще завърша с думите: От вас заданието, а от нас предложението и решението!

Търговският софтуер Микроинвест Склад Pro и прилежащите му модули са  наистина добри и работещи решения за почти всеки бизнес.

Днес се опитах да представя решение за средно голям хранителен магазин, но продуктите и модулите на Микроинвест могат да обхванат почти всички области в бизнеса. Нужно е само да знаем как да комбинираме техните модули, за да изградим една добре функционираща фискална система.

Независимо дали става въпрос за магазин, павилион, бар или ресторант, независимо дали имате бусове за разносна търговия, Микроинвест вероятно могат да предложат добри софтуерни решения.

Е, винаги си има и някои тънкости, но пък затова сме ние от SSTS сервиз, за да помагаме и да даваме работещи предложения и решения.  🙂

SSTS Сервиз

Ако статията ви е харесала и/или ви е била поне малко полезна, моля споделете я в социалните мрежи за да може да достигне до повече хора.