Мобилен терминал /DATA collector/ – едно интелигентно решение за вашия търговски обект.

Мобилен терминал

Мобилен терминал/Mobile DATA collector/ – едно интелигентно решение за вашия търговски обект.мобилни терминали

Докато обмислях как да започна тази статия за мобилните терминали, се зачудих дали болшинството от предприемачи, собственици и управители на търговски обекти в България, знаят какво е мобилен терминал и за какво може да се използва. Вероятно някои знаят, но със сигурност има много хора, които само са чували или виждали такова устройство. Но за какво може да ни служи един мобилен терминал /Mobile DATA collector/, с какво може да ни бъде полезен и как може да улесни нашата работа?

Един мобилен терминал наистина би могъл да бъде един от най-полезните помощници във вашия бизнес и търговски обекти. Може да се използва за магазини, складове, логистика, дистрибуция и практически всякаква дейност в зависимост от инсталираните апликации. Кое е основното? Основното е проследимостта на крайния продукт и пълната автоматизация на процесите. От влизането на стоката в склада (доставката) , през нейното завеждане, изписване, реализация, заявка и ревизия. Пълен цикъл на работния процес, който може да се затвори само с един мобилен терминал.

Индустриалният мобилен терминал в своята същност е един мобилен компютър за събиране и обработка на данни. В повечето случаи той е оборудван с бар код скенер, операционна система, тъч скрийн дисплей, спусъчна ръкохватка /Pistol Grip/, wireless свързаност /WL/, блутут и различни други екстри според марката и модела. Някои модели разполагат с GPS–и (разносна търговия) и камери за снимане и запис на документи. Мобилните терминали са разработени специално за динамична и интензивна работа във всякакви условия, като за целта устройствата са маркирани с доста висок IP/Ingress Protection/ стандарт. Най общо казано – супер здрави и солидни устройства с издържлив механичен дизайн, предвидени за работа в неблагоприятна среда.

Добре е да се знае, че производителите на мобилни терминали най-често предлагат базови модели устройства, върху които се надграждат допълнителни екстри в зависимост от изискванията на клиента. Например става въпрос за WL адаптер, допълнителна батерия, докинг станция и друго. При някои марки аксесоарите като втора батерия и докинг станция идват в комплекта (например M3), а други производители предлагат аксесоарите си срещу допълнително заплащане.

Хардуерно, мобилните терминали са със специално разработени процесори с висока производителност, предвидени за максимално натоварване при работа с приложения и максимално пестене на батерия. Повечето съвременни модели разполагат с около 1 GB ROM/+SD Card Slot/ и 256MB RAM, които са предостатъчни за всички приложения и складови програми, с които се работи. Естествено, ако сте решили да закупите мобилен терминал, е добре да се консултирате с разработчиците на вашият търговски/складов софтуер за допълнителни препоръки и изисквания.

Работни снимки - Тестове в сервиза на MOTOROLA MC3190-GUN

Работни снимки – Тестове в сервиза на MOTOROLA MC3190-GUN

Ако разгледаме и съпоставим хардуерните характеристики, ще видим, че един мобилен терминал за събиране на данни не е така мощен, както например все по-развиващите се напоследък технологии за смартфони. Много от вас може би ще си кажат: „За какво ми е мобилен терминал, като мога да използвам мобилния си телефон, който освен това е и по-мощен?”

Отговорите могат да са няколко:

  • Мобилният терминал е предвиден за интензивна и натоварена работа в неблагоприятна среда. Изключително удароустойчив.
  • Голяма част от мобилните проложения на складовите програми и търговски софтуери са предвидени да работят на мобилни терминали, а не на телефони.
  • Мобилният терминал е предвиден за работа и той ще работи без прекъсване и „забиване”.
  • Прикачване и употреба на различни аксесоари като например спусъчна ръкохватка/Pistol Grip/, допълнителни батерии с докинг станции за зареждане и комуникация с базите данни.
  • Висококачествен вграден баркод скенер.

От гледна точка на сервиза. В SSTS Сервиз силно препоръчваме работата с мобилни терминали. Единствените „повреди”, които сме обслужвали към момента в сервиза са били единствено за смяна на изтощени батерии (най-често) и няколко смени на износени клавиатури в следствие на дългите години експлоатация. Казано по друг начин – поддръжката на мобилния терминал се изразява в евентуалната подмяна на консумативи.мобилен терминал

С колегите от SSTS Сервиз препоръчваме, по възможност да се закупуват реномирани марки, и най-вече такива, които официално се внасят и поддържат в България. Това внася допълнително спокойствие при евентуално гаранционно и следгаранционно обслужване, както и лесно намиране на оригинални части и консумативи (най-вече батерии за смяна след дълъг период на употреба 🙂 ).

В заключение, ако пред вас стои въпроса за закупуване на мобилен терминал, с колегите от SSTS Сервиз с удоволствие ще ви консултираме и помогнем в избора на точното устройство.