Охранителни камери за видеонаблюдение. IP камери vs. CCTV камери vs. HD Аналогови камери.

Избор на охранителни камери за видеонаблюдение
Избор на система за видеонаблюдение! Какви охранителни камери и каква технология да изберем?

Поздравления, вие сте на път да закупите охранителни камери за вашето бизнес пространство – имате възможност за избор между няколко технологии: традиционно CCTV наблюдение с аналогови камери, видеонаблюдение с HD аналогови камери или супер качествено видеонаблюдение, изградено със съвременните мегапикселови IP камери.

SSTS Сервиз Варна

Основно разликите между IP камерите и аналоговите охранителни камери са в това как предават(стриймват) видео и колко „интелигентни“ са всъщност. В сравнение с IP камерите, аналоговите CCTV и HD-CCTV камери нямат толкова функции, имат по-малко възможности и опции за различни конфигурации . Например аналогови камери, работещи в различни обекти, но в една система с един рекордер е трудно-осъществим проект, докато при IP видеонаблюдението подобна идея е лесно изпълнима . Можем да оприличим професионалните IP камери за видеонаблюдение като напълно функционални компютри с множество на брой самостоятелни настройки за прецизно конфигуриране на цялата система.

Повечето IP камери разполагат със собствен безплатен софтуер за менажиране, включващ широк набор от функции и директна мрежова комуникация. Точно поради тази причина, визуализацията и записа на видео директно на обикновен компютър е по-лесен от всякога, и то без да имаме необходимост от специални платки за видеонаоблюдение. Разбира се, за наблюдение, включващо повече от две или три IP камери, е добре да се помисли за мрежови видео рекордер(NVR), с монтиран в него хард диск.

SSTS Сервиз

Резолюция и качество на картината.

Някога гледали ли сте криминална драма или телевизионен сериал, където група полицаи са се събрали около системата за видеонаблюдение и внезапно един от тях казва: „Чакай! Увеличи този човек! Подобри образа!“ Тогава неочаквано като по чудо, замъгленият образ на това, което почти прилича на човек, става ярка, прецизна, кристално ясна гледка на нарушителя, той бива идентифициран, а случаят приключен.

Вероятно се е случвало с ехидна усмивка на уста да си кажете: „Да бе, това е невъзможно!“

С аналоговите CCTV технологии и техните ограничения, подобен сценарий не е съвсем невъзможен, но е много трудно постижим. Ще са необходими специално конфигурирани сървъри, със специално инсталиран софтуер, с поддръжка на аналитични функции за интелигентно видеонаблюдение. В 99% от случаите това са много скъпи решения, предназначени основно за нуждите на големи сгради и корпорации.

На помощ на масовия потребител вече идват аналоговите High Definition решения и цифровите IP камери.

Всъщност, всичко зависи от камерите, техните качества, възможност за приближаване на образа и поддържана резолюция на картината. Изображението може да е толкова добро, колкото повече мегапикселова е една камера, колкото по-голяма е поддържаната разделителна способност на картината, колкото по-широкоъгълен е нейният обектив , и колкото по-голяма възможност за увеличение (zoom) има той. Качеството на картината също много зависи и от поддържаните настройки на камерата, като например баланс на бяло, виждане при ниска или нулева осветеност и т.н.

Когато говорим за качество на картината, е важно да вземем в предвид какво ни е необходимо и какво точно искаме да наблюдаваме, защото така можем да си спестим голяма сума пари. Има охранителни камери и софтуери специално за разпознаване на лица например, такива които са предназначени за паркинги и разпознаване на номера на автомобили, камери предназначени за обща периметрова охрана и много други с различни функции и характеристики.

SSTS Сервиз

Какви охранителни камери да изберем? IP камери, Аналогови CCTV камери или Аналогови HD камери?

Точен отговор на този въпрос няма!

Вероятно, най-правилно би било да вземем в предвид най-важните фактори при изграждането на охранителна система за видеонаблюдение:

Качество на картината: Разбира се качеството на картината е важно, обаче има своята висока стойност. Всички сме виждали размазано видео от камера, на което да не можем да определим дали това е човек или животно. Казано най-общо, разликата в качеството в голяма степен се базира на това дали камерата е цифрова или аналогова.

Изграждане, окабеляване и кабелна инфраструктура: Видът на кабела е от определящо значение за използваната технология. Сложността, а понякога и невъзможността за окабеляване може да определи вида на системата. Понякога поради структурата на обекта може да е необходимо да се използват съществуващи трасета, или да се използват безжични камери.

Охранителни камери – допълнителни нужди и изисквания: При избора на система за видеонаблюдение, трябва да се вземат в предвид и всички допълнителни изисквания, като например: скрити камери, обхват на наблюдение, разпознаване на парични знаци, осветеност на зоната на наблюдение, възможност за отдалечен запис и др.

Бюджет: Може би най-важният въпрос е каква система за сигурност се вписва в бюджета, който бихте могли да отделите? Съвкупността от горните три фактора, съчетани с вашия бюджет, ще дадат най-точния отговор на въпроса, каква система за видеонаблюдение  и какви охранителни камери да монтирате.

SSTS Сервиз

Ако пред вас стои изборът на система за видеонаблюдение, охранителни камери и вид технология, можете да ни потърсите за консултация и безплатен оглед. SSTS Сервиз Варна е специализиран в изграждане и монтаж на системи за видеонаблюдение