Професионално IP видеонаблюдение с една камера за по-малко от 250 лв.

IP камериКак да си направим професионално IP видеонаблюдение с една камера за по-малко от 250 лв?

Въпрос: Може ли да се изгради професионално IP видеонаблюдение за сума по-малка от 250 лева? Ще можем ли да записваме и да гледаме записи?

Отговор: Да, може!

Въпрос: Каква е уловката? Защо е толкова евтино?

Отговор: Уловка няма. Единственото задължително условие е да имате ваш компютър за съхранение и преглед на записите, а интернет връзката е условие, само ако камерата не е в локална мрежа с компютъра.SSTS Сервиз Варна

Както останалите статии в нашия блог, така и тази е провокирана от възникнали реални ситуации и техните решения.

Често се случва да имаме необходимост от видеонаблюдение с една външна (или вътрешна ) камера. Но каква камера да сложим и колко ще ни струва? Как да съкратим бюджета максимално, и как да имаме супер добро качество на картината? Такова качество, че спокойно да можем да разпознаваме лица и автомобилни номера например.

Замисляли ли сте се над възможността да монтирате професионални IP камери?

Система с една IP камера ще излезе по-евтино и много по-качествено, отколкото при същата система с аналогови камери!SSTS Сервиз

Нека да видим какво ни е необходимо за да изградим видеонаблюдение с професионални IP камери:

  • IP камера. Най-често се използват водоустойчиви и вандалоустойчиви куполни камери с инфраред за виждане и през нощта, подходящи както за вътрешен, така и за външен монтаж. Естествено според конкретната необходимост, камерата може да бъде и само за вътрешен монтаж, което ще понижи още цената на системата.
  • 12V захранващ адаптер за захранване на камерата.
  • Качествен LAN кабел – по възможност FTP, но и UTP Cat5e кабел ще свърши работа при не дълги трасета. Ще използваме LAN кабела едновременно за пренос на данни от камерата до компютъра и за свързване със захранващия адаптер.
  • Наличен рутер или Switch за добавяне на камерата в мрежата – отдалечено или локално.
  • Наличен ваш компютър за преглед и съхранение на записите. Важно е компютърът да бъде настроен да се включва сам след внезапни спирания на тока.

SSTS Сервиз

Как да изградим и настроим системата за видеонаблюдение?

Първоначално трябва да настроите камерата за връзка в локална или отдалечена мрежа. IP камерите се продават в комплект с диск със софтуер, с който лесно можете да направите необходимите настройки.

Първо инсталирайте софтуера на компютъра. След това посредством стандартен LAN кабел, свържете камерата към LAN картата на компютъра. Стартирайте софтуера, изчакайте няколко секунди и камерата трябва да се появи в менюто под формата на IP адрес. С двоен клик върху него, можете да отворите прозореца за настройки на IP камерата и следвайки менютата да направите необходимите промени. Крайният резултат трябва да e IP адрес, съответстващ на адресите във вашата мрежа. Обърнете внимание и на портовете на IP камерата и ги пренасочете в рутера, за да можете да имате достъп и от външни мрежи.

Следвайте упътването, приложено в диска и направете всички настройки стъпка по стъпка, така както са описани.

Монтаж на IP камери

Работни снимки: Софтуер за преглед и съхранение на записи-IP видеонаблюдение. SSTS Сервиз Варна.

Следващото нещо, което трябва да направите е, да инсталирате софтуера за преглед и управление на записите. Следвайки упътването настройте къде да се запазват записите – на кой дял на диска и в коя директория. Задайте предварително колко гигабайта от вашият хард диск да могат да заемат записите. При запълване на зададеното място, новите записи ще започнат да се записват върху най-старите. Освен ако не искате изрично камерата да записва 24 часа, то се уверете, че е направена да записва само при движение (motion detection). Тази настройка ще спести доста голяма част от заделеното място за съхранение на записи.

IP видеонаблюдение

Работни снимки: Монтаж и настройка на IP камера. SSTS Сервиз Варна.

След като всички настройки са готови, вече можете да монтирате камерата на избраното за целта място. Убедете се, че обхващате целия желан периметър за наблюдение! За целта, преди да пробивате монтажни дупки, просто свържете камерата към преносим компютър и я налагайте на предвидените места, докато постигнете най-добър резултат.

За финал след монтажа свържете LAN кабела към рутера (или switch-а). За преноса на данни са необходими само четири жила. Останалите четири можете да използвате за пускане на ток до камерата от захранващия адаптер. По желание може да се използва и отделно трасе със захранващ кабел.

Ако сте следвали упътването към софтуера на IP камерата, и сте я монтирали правилно, то вече трябва да имате работещо професионално IP видеонаблюдение с една камера, при това на цена по-малко от 250 лева.

Ако компютърът ви е свързан към интернет и имате статичен IP адрес, ще можете да преглеждате записи и да наблюдавате камерата отдалечено от практически всеки друг компютър, таблет или смартфон.SSTS Сервиз

SSTS Сервиз Варна е специализиран в изграждане и монтаж на системи за видеонаблюдение. Ние можем да ви консултираме и да изградим вашата система. Ако имате въпроси или просто нужда от консултация, не се колебайте да се свържете с нас.