Ремонт на лаптопи, или какво да направим ако повредим преносимият си компютър.Част I

Ремонт на лаптопи Варна. Ремонт на преносими компютри. SSTS Сервиз Варна.

Какви са най-често срещаните проблеми в следствие на експлоатация на преносимите компютри?
Ремонт на лаптопи Варна. Сервиз и поддръжка на преносими компютри за Варна.

SSTS Сервиз Варна

В забързания ритъм на деня понякога се случва, естествено без да искаме, неволно да предизвикаме повреда на нашият преносим компютър. В тази и следващата публикациии ще разгледаме някои от най-често срещаните негаранционни проблеми свързани с лаптопите, случващи се по време на работа и експлоатация. Ще се опитаме да ви насочим какво да правите и какво да НЕ правите в различни ситуации при повреда на преносимият ви компютър.
В SSTS Сервиз Варна сме специализирани в ремонт на лаптопи за Варна и сме събрали кратък списък с най-често срещаните гаранционни и негаранционни повреди на преносими компютри. И така, нека да започваме:

SSTS Сервиз
Залят лаптоп! Какво да правим, ако разлеем течност върху клавиатурата на лаптопа?
Ремонт на лаптопи Варна. Сервиз на преносими компютри.SSTS Сервиз Варна.

Илюстративна снимка: Залят преносим компютър. SSTS Сервиз Варна.

Колкото и да се опитваме да опазим лаптопа си, понякога да се случва да го залеем с вода, кола, кафе или друга течност. Не се паникьосвайте, но се опитайте да действате възможно най-бързо! Щетите могат да са големи, ако оставим течността да се доразлее и „попие” в клавиатурата и лаптопа.
Първото, което е необходимо да направите, е да спрете захранването като извадите захранващия адаптер и махнете батерията (ако е възможно). Веднага след това задръжте „power” бутона за около 30 секунди, с цел разреждане на останалия заряд в системата. Разтворете лаптопа и го поставете върху хавлия (например), обърнат с клавиатурата надолу. Оставете преносимият компютър в проветриво и сухо помещение да съхне поне няколко дена. Колкото и да ви се иска да видите дали лаптопът работи, бъдете търпеливи. Ако компютърът е бил залят само с вода, и сте успели да реагирате бързо, има голяма вероятност да няма никакви повреди.
Ако обаче сте разлели кафе, кола, бира или друга течност, съдържаща захари и киселини, то тогава е много вероятно да се наложи смяна на клавиатурата на лаптопа. Също, често се случва да се наложи и подмяна на тъч панела. Тези течности имат корозиращ ефект и могат да причинят много неприятни щети по целия компютър.

SSTS СервизВажно: Не използвайте сешоар при опит за подсушаване на залят лаптоп. Това може само да разпространи и увеличи повредата.

След като сте оставили лаптопа да изсъхне за няколко дена, вече е време да включите захранващия адаптер и да натиснете „power” бутона. Ако компютърът тръгне, първото нещо, което е необходимо да направите, е да архивирате всичката си важна информация на флашка, външен хард диск или друг носител.
Въпреки, че компютърът е стартирал е силно препоръчително, след като архивирате важната информация от хард диска, да занесете компютъра в специализиран сервиз за пълна профилактика и обстоен преглед на всички компоненти.

SSTS Сервиз
Какво да правим, ако имаме повреден или счупен жак на захранването?
Ремонт на лаптопи Варна. Сервиз на преносими компютри.SSTS Сервиз Варна.

Илюстративна снимка: Захранващ жак и кабел на преносим компютър. SSTS Сервиз Варна.

Повреденият захранващ жак на вашият лаптоп може да бъде доста неприятна повреда. В началото жакът става хлабав, след това лаптопът все по-често да спира да се зарежда, докато не наместим буксата в правилната позиция, а накрая съвсем спира да зарежда! Друг често срещан проблем е захранващата букса да хлътне изцяло навътре в лаптопа, и ще е късмет, ако просто се е счупила пластмасата и буксата е свързана с кабел към дънната платка на лаптопа.
Голяма част от лаптопите са с фабрично запоени към дънната платка захранващи жакове. Какво означава това? Ако имате „изкъртена” захранваща букса на вашият лаптоп, и той не иска да стартира, то тогава е необходим ремонт. Подмяната в този случай означава цялостно разглобяване на лаптопа, разпояване на старата и спойка на новата захранваща букса към дънната платка. Ако сте имали късмет и не сте повредили и дънната платка на лаптопа заедно с изкъртения стар жак, то тогава лаптопът ще стартира успешно.
При някои модели лаптопи, захранващите букси са направени директно като цели модули, които се свързват към дънната платка с мулти пинови кабели. Това означава, че няма спойки по дъното и рискът за повреда на дънната платка е минимален.
Ако усетите някаква хлабавина в захранващата букса, или лаптопът ви започне да се „разкача” от заряд, препоръчително е да се обърнете към специализиран сервиз за точна диагностика на възникналия проблем. Своевременното установяване на проблема и отстраняването на повредата навреме може да ви спести много излишни нерви и пари.

Никой не е застрахован срещу неволни повреди. Едва ли има някой, който да иска умишлено да повреди личния си лаптоп, и по този начин да рискува да загуби така ценната за него информация (снимки, документи, всичко важно). Естествено в случай на повреда е необходимо да се направи пълна диагностика на системата.

Към края на първата част от тази статия, нямам какво друго да кажа освен:
SSTS Сервиз Варна е специализиран в поправка и ремонт на лаптопи за Варна. Ако вашият преносим компютър е повреден, то първата крачка към решението на проблема, е SSTS Сервиз Варна. Обадете ни се.

SSTS Сервиз

В следващата II-ра част от публикацията, ще разгледаме какво да направим в случаите, когато лаптопът ни загрява много и се рестартира, и какво да правим, ако неволно изпуснем лаптопа си на земята и той не „тръгва”. Ще видим и какво да направим, ако лаптопът работи, но не се вижда нищо на дисплея.