Ремонт на лаптопи, или какво да направим, ако повредим преносимия си компютър. Част II

Ремонт на лаптопи
Счупихте си лаптопа. Днес ще ви дадем няколко прости съвета преди да потърсите сервиз за лаптопи.
SSTS Сервиз Варна е специализиран сервиз за лаптопи и компютърна техника. Подбрали сме за вас списък с най-честите гаранционни и негаранционни повреди на преносими компютри.

SSTS Сервиз Варна
В първата част на тази статия писахме за това какво трябва да правим, ако разлеем течност върху клавиатурата на лаптопа, и какво можем да направим, ако имаме повреден или счупен жак на захранването!

В днешната част на статията ще напишем какво можем да направим в случаите, когато лаптопът ни загрява много и се рестартира. В SSTS Сервиз Варна сме специализиран сервиз за лаптопи и сме подбрали  списък с най-честите гаранционни и негаранционни повреди на преносими компютри.

SSTS Сервиз

Лаптопът ни загрява прекомерно, а понякога се рестартира или изключва! Какво да правим и какви са признаците на прегряване?

Често се случва наши клиенти да ни носят лаптопите си, защото често се рестартират и не искат да включват.  Чували сме всякакви предположения, че хард дискът може да е дефектирал, да се е повредила операционната система, вируси, лоши драйвери и какво ли още не. Естествено, всяко едно от тези предположения може да е вярно, но замислихте ли се дали всъщност лаптопът ви не прегрява?

Как да разберем дали лаптопът ни прегрява и какви са признаците на прегряване?

Прекомерно замърсяване и запрашаване! Задръстени и запушени отвори за охлаждащата струя въздух. Неработещ вентилатор.

Запитахте ли се кога за последен път си почистихте лаптопа? Външно – да, а отвътре? Обърнахте ли внимание на досадното бучене на перката на лаптопа, което с течение на времето се увеличава? Или може би това е постоянно прищракване или бръмчащ звук от вентилатора! А може би вентилаторът не се чува изобщо и след време лаптопът се изключва сам!

Всеки един от тези симптоми може да е признак за неизправност на вентилатора на вашия лаптоп и е много важно да направите обстойна проверка дали всичко е наред. Лаптоп вентилаторите служат за охлаждане на всички вътрешни компоненти в преносимия компютър. Едно не-добре работещо охлаждане може да причини сериозни щети на вашият хард диск (например). В последствие това може да доведе до значително по-ниска производителност на компютъра, загуба на данни и евентуално срив на твърдия диск. Едно не-добре работещо (или неработещо) охлаждане може да причини повреда в процесора, в дънната платка, батерията на вашия лаптоп и практически всичко в системата. Прегряването подлага на допълнително „стресиране“ абсолютно всички хардуерни компоненти и може да причини необратими щети.

Какво е необходимо да направим?  На първо място – лаптопът  трябва да се поддържа чист. Почиствайте системата. Редовното почистване на компютъра може да предотврати проблеми с охлаждането и вентилатора. От SSTS Сервиз Варна препоръчваме на клиентите си да почистват с обдухване отворите на лаптопа си веднъж на два – три месеца. Преносимият компютър обикновено има поне два отвора – един (най-често отдолу) за поемане на свежа охлаждаща струя въздух, и един (отстрани или отзад) за изпускане на горещия въздух. За почистване/обдухване  можете да използвате спрей със сгъстен въздух. Добре е въздухът да се впръсква през кратки интервала, за да избегнете образуване на конденз във вътрешността на компютъра.

Препоръчително е при употреба на лаптопа, той да е поставен на твърда, плоска повърхност. Избягвайте да поставяте компютъра включен върху дрехи, одеяла и други меки повърхности, които биха възпрепятствали достигането на охлаждащ въздух до вентилационните отвори. Това неминуемо ще доведе до прегряване и има опасност от сериозно увреждане на хардуера. Ако е необходимо, можете помислите да си закупите охлаждаща подложка за лаптоп (cooling pad).

От SSTS Сервиз Варна препоръчваме поне веднъж годишно да правите основно почистване на лаптопа – профилактика със смяна на термопастата  на процесора. За целта почти винаги е необходимо цялостно разглобяване на компютъра. При повечето бюджетни модели лаптопи, за да стигнете до процесора и охлаждащия вентилатор, ще е необходимо да махнете клавиатурата, горния и долния панел, да разкачите антените за wireless-a, след което да махнете и дисплея, и така докато в ръцете ви не остане дънната платка. При геймърските лаптопи нещата могат да бъдат и по-сложни, защото при тях е напълно възможно да имате допълнително охлаждане за видеокартата. Допълнителна пречка може да се окаже и допълнителните мултимедийни бутони по клавиатурата, по-доброто озвучаване и други компоненти, които изискват по-нестандартна сглобка на компютъра.

Сервиз за лаптопи. Профилактика на лаптоп.

Работни снимки: Профилактика на лаптоп – цялостно разглобяване.

Има все пак и лаптопи, на които може да се направи супер бърза и лесна профилактика в дома. Най-често това са повечето модели бизнес клас лаптопи. При тях е необходимо само да отстраним задния капак посредством няколко винтчета,  и ще имаме пълен достъп до процесора, охлаждащия вентилатор и по-голямата част от дънната платка. Лесно ще можете да свалите охлаждането, да почистите перката и радиаторите и да смените термо пастата.

Сервиз за лаптопи. Профилактика на лаптоп.

Работни снимки: Профилактика на лаптоп, за който не е необходимо цялостно разглобяване.

light_bulbВажно: Оглеждайте внимателно  за скрити болтчета. Не „напъвайте” пластмасите и компонентите, те трябва да се отделят лесно eдни от други.

Ако обаче не сте правили сами профилактика, или ако не знаете от къде да започнете с отварянето на лаптопа, има голяма вероятност да успеете да го надерете силно по пластмасите и/или дори да го увредите. В такива случаи препоръчваме да занесете лаптопа си за профилактика при професионалисти. Ние ще ви почистим изцяло лаптопа, ще сменим термо пастата, както и всички термо подложки (ако има такива) и ще направим пълна диагностика на хардуера и софтуера.

SSTS Сервиз Варна е специализиран сервиз за лаптопи и компютърна техника. Ние ще диагностицираме точно повредата на вашия лаптоп, ще направим профилактика и необходимия ремонт.

SSTS Сервиз
В следващата трета част от статията ще пишем за това, какво да правим ако неволно изпуснем лаптопа си на земята и той не „тръгва“, и как да процедираме, ако лаптопът работи, но не се вижда нищо на дисплея. За финал ще дадем няколко прости, но важни съвета, как да удължим максимално „живота” на своя лаптоп.