13 прости съвета, как да удължим „живота“ на нашия лаптоп.

Сервиз лаптопи Варна
13 прости, но много важни съвета, как да удължим „живота“ на нашия лаптоп.

Ако си купите нов лаптоп и се чудите „как да го запазим за по-дълго новичък и готин”, то следващите редове са специално за вас.

SSTS Сервиз ВарнаСъумявате ли да направите всичко, което е по силите ви, за да работи вашият лаптоп възможно най-дълго и безотказно? Знаете ли какво и как да (НЕ) направите? Ето няколко кратки съвета, които можете да прилагате, за да удължите живота на вашия лаптоп:

 1. Винаги си изключвайте лаптопа. Намалете до минимум използването на “Hibernate”или “Sleep“ режимите. Уверете се, че настройките за захранването (power settings) са правилно настроени, и при отваряне на старт меню виждате бутона за изключване (shut down). При Windows Vista например, по подразбиране е настроен бутона „Sleep”, вместо „Shut down”. Ако не планирате да използвате лаптопът си в следващите час или два, то тогава най-добре го изключете. Освен, че ще спестите малко ток, също така ще удължи живота на компонентите вътре в компютъра за по-дълго време.
 1. Изключвайте си лаптопа преди да го сложите в чантата. Често хората просто затварят капака на лаптопа и го пъхат в чантата. В най-добрия случай компютърът ще изпадне в “Sleep” режим, но въпреки това продължава да работи. Поставен в чантата работещ или в „Sleep” режим, лаптопът ви буквално се задушава и има сериозна опасност от прегряване.
 1. Редовно си почиствайте лаптопа. По време на работа се опитвайте да не запушвате вентилационните отвори на компютъра (с дрехи, завивки и др.). Оставете охлаждащата струя въздух да циркулира свободно вътре в системата. Уверете се, че отворите за охлаждане не са задръстени от прах и други боклуци, тъй като те биха могли да възпрепятстват нормалната работа на вентилаторите и да предизвикат сериозни топлинни проблеми и повреди. Не яжте над клавиатурата! В нея могат да попаднат трохи и други хранителни остатъци, които могат да я повредят сериозно.
 1. Купете си охлаждаща подложка. С развитието на технологиите, днешните лаптопи стават все по-мощни и все по-бързи. Колкото по-мощен е един компютър, толкова повече ток потребява, и съответно отделя повече топлина. В същото време, около две трети от всички проблеми при лаптопите са свързани с проблеми с прекомерно загряване. Една охлаждаща подложка може драстично да свали температурата на системата. Също така не забравяйте да използвате компютъра на равна повърхност, дори и да не разполагате с охлаждаща подложка.
 1. Старайте се да не мърдате вашият лаптоп, докато той работи. Казано по-точно, опитайте се да избегнете резките движения докато държите лаптопа, не го раздрусвайте и не го разклащайте силно. Повечето лаптопи са с механични хард дискове и едно силно разтрисане би могло да повреди движещите им се части.
 1. Пазете си лаптопа от натрупано статично електричество. Случвало ли ви се е да ви „удари ток“ при ръкостискане с друг човек, или когато например докоснете дръжката на вратата? Натрупаните електрически заряди по повърхностите на предметите или по самите вас могат да бъдат изключително опасни за вашия лаптоп. Статичното електричество може и да не увреди осезателно електронните компоненти вътре в компютъра, но със сигурност ще съкрати много техният живот. За това не забравяйте да разтоварите статичното електричество от тялото си (като просто докоснете най-близкият метален заземен предмет), преди да използвате вашия преносим компютър.
 1. Използвайте surge protector” (токова защита) към захранващия кабел. Много хора пренебрегват необходимостта от токова защита, защото приемат, че захранващият адаптер ще предпази лаптопа от евентуални токови удари. Това за съжаление не е съвсем вярно. По-правилно е да кажем, че захранващият адаптер е по-скоро буфер, но в никакъв случай не е защитен механизъм.
 1. Периодично проверявайте интернет страницата на производителя на вашия лаптоп. Възможно е да са пуснати нови актуализации на BIOS, нови драйвери или други важни съобщения. Понякога BIOS актуализациите могат чувствително да подобрят производителността на системата, или да отстраняват проблеми, водещи до намаляване на живота на компютъра. Една такава актуализация например може да вдигне стойностите на датчика за температурата, поради което охлаждащият вентилатор да се включва по-рано, или да се върти по-бързо с цел по-добро охлаждане на системата. Актуализацията на драйверите също могат да спомогнат за подобряване на работата, или да отстрани сериозни грешки в хардуера на компютъра.
 1. Правете периодична профилактика и пълна диагностика на хардуера. Една цялостна профилактика на системата ще спомогне чувствително за удължаването на работата на лаптопа. Периодичното диагностициране и профилактика на хардуера, ще спомогнат за откриване и своевременно отстраняване на евентуални бъдещи хардуерни повреди. По възможност правете профилактики на всеки шест-седем месеца.
 1. Махнете батерията, ако не ви е необходима. Ако използвате лаптопа най-често като настолен компютър, то заредете батерията и след това я махнете. Работете без батерия и я използвайте, само когато е необходимо. Все пак, добре е на всеки три-четири седмици да я разреждате и зареждате поне веднъж. По този начин ще спасите батерията от постоянно презареждане и ще удължите драстично нейният живот и време за експлоатация.
 1. Аклиматизирайте лаптопа преди да го включите. В студените зимни месеци, ако внасяте лаптопа от студено на топло, добре е да изчакате поне десетина минути хардуерът да се аклиматизира. В противен случай е възможно да се получи температурен шок, който трайно да увреди механичните части, най-вече механичните хард дискове.
 1. Използвайте антивирусни програми. Периодичният ъпдейт и използването на антивирусни програми ще запазят вашата операционна система и програми, чисти от зловреден софтуер. Грешно е да се мисли, че компютърните вируси могат да увредят само софтуера. Съществуват вируси, които могат да натоварят работата на процесора изцяло, поради което той започва да изразходва повече енергия и да отделя максимално количество топлина. Ако охлаждащата система не смогне да охлади достатъчно компютъра, системата забавя, губи производителност, а е възможно и да прегрее, което да доведе до сериозни повреди.
 1. Ако всичко друго се провали, обърнете се към специализиран сервиз. Понякога проблемите, с които можете да се сблъскате не се поддържат от производителя или са доста сериозни и заслужаващи професионално внимание. Например, ако ви се повреди твърдият диск, ще трябва да се консултирате със специалист за възстановяване на важните данни. Ако не сте сигурни как и какво да направите при проблем със системата, със сигурност е най-добре да се обърнете към специализиран сервиз. В повечето случаи това е по-добрият вариант, преди да е станало твърде късно.

SSTS СервизЗа финал нещо много важно:

Да си купим техника е малко въпрос на късмет! За проблеми и повреди, независещи от нас, производителите естествено прилагат своите гаранции.

Какво се случва обаче, като изтече гаранцията?

От нас като потребители зависи как ще експлоатираме нашата техника и в какво състояние ще е тя. От това как използваме лаптопа си се определя и до каква степен ще се амортизира той и колко дълго ще можем да го използваме без да имаме никакви проблеми.

Много хора се отнасят небрежно към своите компютри и пренебрегват факта, че по този начин биха могли сериозно да ги повредят! Е, ремонтът може да е евтин, скъп, или въобще да не подлежи на ремонт!

Защо тогава не се опитаме да бъдем малко по-внимателни към лаптопа си? Все пак освен, че струва пари, в него вероятно всеки от нас съхранява важна информация-документи, снимки! Колко са важни те за нас?

Естествено, никой не е предпазен на 100% от евентуална повреда! Ако обаче се опитате да спазвате нашите простички, но важни съвети за работа с лаптопа, то рискът лаптопът ви да се повреди и да влезе в сервиз намалява драстично.

SSTS СервизSSTS Сервиз Варна е специализиран сервиз за преносими компютри, компютърна техника и периферия. Ние предлагаме съдействие, внимание и компетентна помощ.