Ремонт на лаптопи, или какво да направим, ако повредим преносимия си компютър. Част III

Сервиз лаптопи Варна
SSTS Сервиз Варна е специализиран сервиз на лаптопи и компютърна техника. Подбрали сме за вас списък с най-честите гаранционни и негаранционни повреди на преносими компютри.
SSTS Сервиз Варна

В част първа от статията  давахме съвети какво можем да направим, в случай че разлеем течност върху клавиатурата на лаптопа и имаме повреден или счупен жак на захранването. Във втората част писахме, какво можем да направим в случаите, когато лаптопът ни загрява много и се рестартира.

В днешната последна част от статията ще пишем за случаите, при които лаптопът ни работи, но не се вижда нищо на дисплея, или пък екранът е разделен на няколко части, или е на черти. Ще напишем също какво можем да направим в случай, че неволно изпуснем лаптопа си на земята и той не включва.

SSTS Сервиз

Дисплеят не светва или се вижда на черти. Проблеми с картината при преносимите компютри.

Често пъти се случва при нас в сервиза да идват лаптопи с проблеми в картината. Възможно е лаптопът ви да работи, но да не се вижда нищо на дисплея, възможно е да има картина, но да се вижда супер слабо! Също могат да възникнат проблеми с разделителната способност на екрана (много ниска), или пък картината да се дели на няколко екрана, на които се вижда едно и също – четири, осем и т.н. Понякога се случва дисплеят да стане на черти и да не се вижда нищо друго. Друг, често срещан проблем, за който се сещам в момента е, да се получават артефакти в картината по време на работа.

Всички тези проблеми можем да определим най-лесно с думите – проблеми в картината на лаптопа.

На какво могат да се дължат проблемите в картината, и как да разберем какъв е нашият проблем?

Разбира се, всеки случай е конкретен за себе си, но най-общо можем да търсим проблемите на няколко места.

  • Дефектирала матрица. Това е най-честият случай. При дефектирала матрица, най-често нищо не се вижда на дисплея. Има възможност също така на екрана да се вижда само един цвят (зелен например), или да се виждат разноцветни черти.
  • Дефектирала лампа за подсветката на дисплея (ако моделът на матрицата е с лампа). Може да установите лесно тази повреда, като се вгледате в дисплея. Ако видите, че всъщност има картина, но тя се вижда съвсем слабо, то вероятно вашият лаптоп има проблем с лампата за подсветка.
  • Дефектирало управление на подсветката. Също като при проблема с дефектиралата лампа.
  • Прекъснат или износен лентов кабел на матрицата. Ако картината на лаптопа изчезва, а след време се появява, е много възможно да имате проблем с лентовия кабел на дисплея. Лентовият кабел се включва от едната страна в дънната платка на компютъра, а от другата страна на задната част на матрицата. Понякога се случва, например при изпускане на компютъра, невнимателно разглобяване и др., куплунзите за свързване да се разхлабят и да не правят добър контакт. Друг характерен признак за проблем с лентовия е появата на „артефакти“ по картината, или напълно да загубите картина.
  • Повреда в дънната платка и/или повреда във видеоконтролера. Вероятно това е най-неприятната повреда. В този случай лаптопът ви може да работи, но изобщо да нямате картина. Характерно е също картината да изчезва (екранът става черен), и след рестарт на системата да се появява. Понякога, макар и в редки случаи, могат да се наблюдават и „артефакти“ в картината, които са ранен признак за установяване на проблем във видеоконтролера. Най-честата причина за повреда в дънната платка или видеоконтролера са системното прегряване и прекомерно високата температура при работа.
  • Липсващи или неработещи драйвери за видеоконтролера. В този случай могат да се появят проблеми с резолюцията, неразпознаване на видеокартата, загуба на настройките на видеокартата. Причини могат да бъдат чести смени на драйвери, несъвместимост и конфликт с други устройства и драйвери, не-добре работеща операционна система и др. Най-общо казано – софтуерни проблеми.
    Лаптопи Сервиз Варна.

    Работни снимки: SSTS Сервиз Варна -лаптоп с проблеми в картината. Повредена матрица.

Какво да правим, ако имаме проблеми с картината на лаптопа?

Естествено, ако проблемът е софтуерен, най-лесно е да смените драйверите на видеокартата. Ако се налага, сменете и сложете най-новите драйвери на всички устройства. Също можете да проверите в какво състояние е операционната система, а като последна мярка можете и да я преинсталирате или да направите „System Restore”, ако имате такава опция.

Ако обаче проблемът с картината не е софтуерен, и ако не ви се намират под ръка резервни части за проба, то тогава лаптопът ви е за сервиз. Дори и да разглобите лаптопа, без резервни части, едва ли ще успеете да установите къде е повредата.

SSTS Сервиз

Изпуснах си лаптопа и той не работи. Какво да направя?

За съжаление този сценарий се случва доста често. В SSTS Сервиз са идвали ударени, настъпени, неволно изпуснати на земята лаптопи. Преносимите компютри са доста крехки и не понасят добре щетите от падане.

Ако по време на падането лаптопът е бил включен, то тогава може да има доста неприятни последствия за електронните компоненти. Може да има загуба на информация, повреда на механичните части на хард диска (много е възможно, ако е работил при удара), окъсяване на дънната платка и др.

Ако сте имали късмет и по време на падането лаптопът не е бил включен, и ако не сте ударили и счупили дисплея, то има вероятност да се разминете без сериозни щети – само със счупени пластмаси по капаците и корпуса. Все пак огледайте и за видимо разместени компоненти – оптично устройство, хард диск, рам памет.

При повечето модели лаптопи хард дискът и рам паметта са на лесно достъпни места, разположени от долната страна на лаптопа. За да достигнете до тях, е необходимо само да развиете няколко винтчета на капаците, които ги покриват. Проверете дали при удара не са се разместили. След това проверете за счупени пластмаси за захващане на батерията към корпуса и дали случайно не е счупен куплунга на захранването.

Най-доброто нещо, което можете да направите от тук нататък е, да не използвате компютъра, докато не го прегледа професионалист. По-нататъшно използване може да доведе до повече щети на някои части на системата, като дори може да оскъпи ремонта. От SSTS Сервиз препоръчваме, след като сте направили външен оглед, да занесете лаптопа в специализиран сервиз за цялостна диагностика на системата.

SSTS Сервиз

Ако смятате, че можете да се справите сами.

Ако падането (удара) не е било много сериозно, и след като сте се уверили, че видимо всички компоненти са си на мястото, то тогава можете да включите лаптопа. Ослушвайте се внимателно за прищракване и стържене идващо от хард диска или охлаждането. Ако всичко изглежда наред и компютърът зарежда нормално операционната система, следващата стъпка, която трябва да направите, е да пуснете хардуерни тестове на системата. Проверете хард диска, рам паметта и видеоконтролера. В интернет има множество програми за тест и мониторинг на системата. Уверете се, че всичко работи коректно.

Ако обаче нещо ви притесни, чуете неприсъщ звук при пускане, лаптопът зарежда бавно, или каквото и да е друго, което не ви се струва нормално за системата, то веднага изключете захранването и занесете компютъра на сервиз.

От SSTS Сервиз Варна ще ви помогнем да определите степента на увреждане на вашият преносим компютър, и дали би си струвал неговият евентуален ремонт.