Софтуер за видеонаблюдение NVMS-1000

софтуер за видеонаблюдение NVMS-1000

Безплатен софтуер за видеонаблюдение NVMS-1000. Мониторинг и отдалечено управление на записи.

Предполагам знаете, че ако си закупите система за видеонаблюдение, можете да гледате камерите на живо и да търсите записи отдалечено, посредством интернет.

Как става това? Лесно! Рекордерите за видеонаблюдение са окомплектовани със свои собствени безплатни софтуери, а ако не искаме да инсталираме софтуер, можем да използваме директно браузера за компютъра си за отдалечен достъп.

SSTS Сервиз Варна

От известно време се чудя как да обединя камерите от няколко различни марки в един-единствен безплатен софтуер за видеонаблюдение.

Идеята е да не използвам всеки път различен софтуер за видеонаблюдение, а един, който да поддържа повече различни производители.

Също така софтуерите за отдалечен преглед са „тежички“ и натоварват компютрите. Ако използваме повече от един софтуер за отдалечен мониторинг на един компютър, то този компютър ще се натовари много и има голяма вероятност да започне да забива/насича.

Натоварването идва от това с какво качество на картината преглеждаме камерите, или  казано по друг начин – каква големина на информация трябва да обработи нашият компютър за единица време. Колкото по-голяма е скоростта на обмен, и колкото по-голяма е компресията на обработването на видеофайлове, толкова по-голямо натоварване ще има върху нашия компютър. Най-сериозен ресурс се изисква от процесора и рам паметта.

Но, когато става въпрос за гледане на четири, осем или шестнадесет камери, и най-обикновен потребителски лаптоп ще ни свърши работа.

Длъжен съм да спомена, че е възможно да има забавяне на картината при преглеждане на записи за по-голям брой камери, но за това ще пиша по-подробно в следващата статия.

В тази връзка искам да кажа, че един клиент, с когото обсъждахме подобен казус по телефона, ме подтикна да си направя експеримент с повече на брой камери, свързани отдалечено към по-мощен компютър – сървърна машина. Целта е да видим до колко FULL HD камери можем да закачим отдалечено на безплатен софтуер, без да наблюдаваме никакви сривове. Веднага щом успея да тествам, ще напиша резултата и в нашия блог.

SSTS Сервиз Варна

Защо NVMS-1000?

И така, днес съм решил да напиша кратко ръководство за работа със софтуер за отдалечено гледане на камери!

Става въпрос за NVMS-1000 – безплатния софтуер на производителя на камери TVT. Пиша за него, защото той успява да съвмести на едно място камери на трите най-продавани марки в България. Става въпрос за TVT, Dahua и Hikvision.

С този софтуер за видеонаблюдение можем да се свързваме отдалечено и да съчетаваме всякакъв тип устройства (рекордери и камери). Можем да правим мониторинг едновременно на аналогови камери, HD аналогови и IP камери. Също така можем да правим и преглеждаме записи.

Софтуер за видеонаблюдение

Илюстративна снимка: Това е скрийншот от линия ми компютър, на който съм пуснал Live мониторинг на камери от три системи. Едната система е с HDTVI камери на TVT, а другите две системи са с HDCVI камери на Dahua.

Производителят обещава  едновременен мониторинг на до 1000 канала, но за толкова много камери определено ще ни е нужна много сериозна машина. Моят опит обаче показва, че с нормален потребителски компютър не е проблем да наблюдаваме една или две системи за видеонаблюдение, с до около трийсетина камери общо.

Със стандартен лаптоп с процесор i5 и 4GB рам памет съм навързвал едновременно до петдесет и една IP камери в резолюция 720p, преди картината да започне да насича.                                      

Като технически характеристики програмата има доста възможности, но няма да се впускам в подробни описания на всяка една функция.

Решил съм да напиша това кратко ръководство в помощ на потребителите, защото този софтуер за видеонаблюдение има наистина доста възможности и първоначално може да окаже малко объркващ.

И наистина, в сравнение с други софтуери, менютата са една идея по-сложни, но нека да започвам.

Идеята за тази статия ми дойде, когато реших да изпратя кратко упътване за NVMS-1000 на мой клиент по имейл. След това реших да го споделя и тук в блога, като се надявам да е в помощ и на други потребители.

SSTS Сервиз Варна

Кратко ръководство за работа със софтуер за видеонаблюдение NVMS-1000.

Накратко. Този софтуер поддържа устройства на TVT, Dahua и Hikvision.

Стъпка 1: След инсталация е необходимо да се създадат потребителско име и парола, които са само за програмата. Ще се използват за логване и разлогване в NVMS-1000, а не за устройствата, които достъпваме.

SSTS СервизВажно: Най-добре пишете само на латиница, защото в някои менюта софтуерът не разпознава кирилица!

Стъпка 2: Следващата стъпка е да създадете „Area“. Ако гледате няколко DVR / NVR устройства, препоръчвам да създадете име за всяко устройство поотделно. Тази опция групира рекордерите и спомага за по-улеснен преглед на живо. Ако не го направите софтуерът няма да знае как да разпредели камерите и ще ги прати всички заедно в основната „Area“ – ROOT.

Създаването на „Area“ става от „Control Panel“  >  „Add Device“  > „Create Area“. Пишете името и потвърждавате.

Стъпка 3: След като сте създали „Area“ е необходимо да добавите DVR / NVR устройствата. Това става през „Control Panel“  >  „Add Device“  >  „Add Device“ (няма грешка 2 пъти е)  >  „Manually Add“.

  •  в меню „Device Name“ пишете името на устройството
  • в меню „IP/Domain/Serial number“ си пишете IP адреса. Тук има възможност за избор на Сериен номер, IP или домейн, но правилно работи IP adress. Макар и да има възможност за избор на сериен номер, той работи само с TVT. За Dahua или Hikvision избирайте връзката да се осъществява по IP.
  • от падащото меню „Protocol“ се избира производителя/марката.

              – за TVT избирате „Standart Device„.

              – за Hikvision избирате „Other Device Type 1„.

              – за Dahua избирате „Other Device Type 2„.

             – за IP камери избирате “ONVIF”

  • в меню “Port” пишете номер на порта за достъп до DVR / NVR рекордерите, но това само в случай, че сте ги сменяли. Ако не сте, оставете портовете както са по подразбиране.
  •  „User name“ и „Password“ са тези, с които достъпвате рекордерите.
  • слагате отметка на „Main Stream“ (за по-добро качество на картината). Това и ще използва повече ресурси на компютъра ви. Ако не изберете отметката при преглед в Live, камерите първоначално ще се зареждат в “Sub Stream” (по-бърза връзка за сметка на качеството на картината). Въпреки това, при преглед на живо можете да изчистите картината като върху избраната камера кликнете с десен бутон на мишката и изберете “Main Stream”.
  • от „Select Area“ (най-отдолу на прозореца) избирате тази, която сте създали (ако сте създали).
  • избирате „Test Link“. Програмата трябва да ви каже, че сте се свързали успешно.
  • накрая избирате „ADD“ – най-долу в дясно.

Стъпка 4: Препоръчително е да създадете групиране на рекордерите/камерите. Ще спомогне много при преглеждане на записи. Създаването на групи устройства става от „Control Panel“  >  „Create Camera Group“. В полето „Group Name“ се записва името на групата и от долното меню се чекват необходимите камери.

Преглед на живо: След като сте добавили DVR / NVR устройствата, вече можете да ги достъпвате и преглеждате Live.

Това става като просто изберете нов „Tab/Sheet“ най-отгоре на прозореца, точно в дясно до “Control Panel”. Ако задържите курсора на мишката върху плюсчето, ще ви изпише Add Live Tab.

В новоотвореното меню от лявата страна ще видите вашите „Area“ имена, и под тях всяка камера поотделно. За да гледате едно устройство с неговите камери, просто кликвате два пъти върху „Area“ името.

Ако желаете можете да гледате и повече устройства (рекордери или само камери) на един прозорец. Това става като изберете необходимия брой „решетки“ за изглед (бутоните най-отдолу) и просто привлачвате с мишката единични камери или цели устройства (в случая „Area“).

Изгледът на много камери на един прозорец обаче ще натовари процесора на компютъра ви много. Ваша е преценката колко камери наведнъж ще гледате на живо.

Търсене и преглед на записи: За преглед на записите е необходимо да изберем „Control Panel“  >  „ Play Record“

Избирате време за стартиране на записите и от списъка с камерите можете да придърпате само камерите, които искате да преглеждате. По този начин можете да правите едновременен преглед на камери от различни DVR / NVR рекордери.

Ако сте създали групиране на устройствата, можете да заредите наведнъж цели рекордери с всичките им канали без да се налага да придърпвате камерите една по една. Това става като изберете бутона “Group” (в дясно). Там ще видите всички устройства, които сте създали и с двоен клик да ги извикате за преглед.

След като сте избрали датата и каналите, които да преглеждате, най-отдолу на екрана се зареждат времевите „плъзгачи“. Ако камерите ви са на постоянен запис, плъзгачите трябва да са оцветени в синьо, а ако са настроени да записват на движение, плъзгачите ще са оцветени в жълто. Там където не са запълнени, значи нямате записи.

Можете да маркирате с мишката върху определен часови диапазон и да гледате записите за избраните канали.

Безплатният Софтуер за видеонаблюдение NVMS-1000 можете да свалите от тук: Линк

SSTS Сервиз Варна

Финални думи.

Програмата има още доста функции, но основните са тези, които се опитах да нахвърлям в това кратко ръководство.

Както написах и по-горе, в някой от следващите постове в блога ще споделя и за някои експерименти, които съм решил да направя , както и за някои бъгове, които съм забелязал в софтуерите за видеонаблюдение. Надявам се да съм бил полезен. 🙂

Ако статията ви е харесала или ви е била полезна, моля споделете я в социалните мрежи, за да могат и вашите приятели да достигнат до нея.