Файлов сървър DELL PowerEdge R220 – първи впечатления.

SSTS.bg-Server

Днес реших да споделя малка част от работата в сервиза. Хубавото е, че често успяваме да съвместим работата си със забавление и лично удовлетворение. Днес в SSTS сервиз си „играхме“ с една сървърна машинка – сървър който ще подготвяме за файлов сървър за нуждите на един от нашите клиенти!

Чакахме машината три седмици след датата на поръчка за да влезе в България. Твърде лошо, но у нас не всички бизнес ориентирани хора(и не само) успяват да си позволят да инвестират в такава техника. А вероятно и много често се получава така, че не винаги потребителите знаят какво ще задоволи нуждите  им, а и не винаги има кой да предложи адекватно решение. Пазарът ни е малък, и поради тази причина вносителите не си позволяват да държат на склад доста от предлаганите продукти.

Та сървъра пристигна по рано през деня и с колегите от сервиза се заловихме да инсталираме и да изпробваме възможностите му. Няма да се впускам в излишни технически подробности, но както и предполагахме всичко отговаря с точност на предварителните изисквания. Естествено, при DELL всичко е супер качествено и на ниво.

SSTS.bg файлов сървър DELL PowerEdge R220

Работни снимки: DELL PowerEdge R220 – поглед под капака.

Малко характеристики:

Машината е еднопроцесорен DELL PowerEdge R220 1U Rack Server. Процесорът е Intel XEON Е3-1220v3 (3.10Ghz, 8MB), 16GB 1600Mhz рам памет, RAID контролер PERC H310 и свързани към него два SSD диска от по 240GB. Машината пристига с лицензиран Windows Server 2012R2, който тепърва ще инсталираме и подготвяме за отдалечен достъп. Целта е да настроим машината за ползване като файлов сървър.

DELL PowerEdge R220 сървър

Работни снимки: DELL PowerEdge R220 сървър – първоначални настройки.

Съвсем накратко ще кажа няколко думи от първите си впечатления. Сървъра е супер бърз, и за работа за която е предвиден процесора има доста остатъчна мощ и производителност. Мениджмънт панела при първоначалните настройки е изключително интуитивен и лесен за употреба. Настройката на RAID контролера стана като от самосебе си. Кутията е 1U за вграждане в сървърен шкаф(rack). Първоначално бях доста притеснен дали тази кутия няма да е прекалено малка, ще се охлажда ли добре?  Оказа се, че от DELL са се погрижили и са монтирали в кутията четири турбинни въздушни охлаждания, които при затваряне на капаците преминават в специален абсолютно безшумен режим.В комбинация с SSD дисковете, съвсем спокойно мога да кажа, че този сървър е по-безшумен от най-тихия компютър в сервиза ни! Хората, които са влизали в сървърно помещение ще го оценят много!

DELL PowerEdge R220 сървър install

Работни снимки: DELL PowerEdge R220 сървър – инсталации.

Идеята е сървъра да съхранява важна информация – база данни, които да са бързо достъпни за останалите работни станции. Скоростта за обмена на данни във вътрешната и външни мрежи е от особено значение. В случая не е толкова важна големината на дисковото пространство, колкото бързината при обработка на постъпили заявки и пренос на поток информация. Именно поради тази причина компютърът е оборудван със SSD дискове за достигане на максимални скорости.

В заключение само ще кажа, че според специфичните нужди и изисквания има и подходящи решения! Това не е първия, не е най-мощния сървър който подготвяме! За натовареността и за работата за които е предвиден, със сигурност обаче е един от най-бързите по които сме работили! И най-качествено изработени.сървър