DAHUA рекордери с POS интеграция. Що е то?

Tърговски софтуер съвместим рекордeри на DahuaМогат ли NVR рекордерите на Dahua да се съвместят с POS системи?

Доста време мина, откакто публикувахме последната си блог статия. Не сме писали, не защото не ни се иска, а защото през последните месеци сме доста ангажирани. А малкото свободно време, което имаме, се опитваме да посветим на семействата си.

Но стига толкова оправдания. В днешната статия ще напиша за някои интересни (поне за мен) неща от света на видеонаблюдението. А там всичко се развива стремглаво.

Днес ще пиша основно за продукти на производителя Dahua Technology, тъй като напоследък предпочитаме да работим с техните камери и рекордери. А и според мен Dahua съчетават качество и иновации на супер цени.

SSTS Сервиз

И така, какво ново от Dahua?

Супер интересно според мен – това е интеграция на NVR рекордери с търговски софтуер.

Става въпрос за следното. Имате магазин, имате и каса, имате и камера над касата, за да следите разплащанията. Виждате всичко, но виждате ли реално, какво се маркира на компютъра и какво се визуализира на монитора? Виждате ли реално каква е клиентската сметка въведена в търговския софтуер? Вероятно не!

Е, може да сте измислили някакво решение. Аз лично съм виждал доста комични решения, като камери закрепени и сочещи към монитора, което е доста грозно и отблъскващо, особено за клиентите.

Също камери на тавана, специално насочени под специален ъгъл към монитора на касиера. В този случай за съжаление трудно се различава какво се маркира и на практика камерата е загубена.

Друго решение е (това сме го правили) със специални адаптери извеждаме сигнала от VGA куплунга на монитора към коаксиален кабел, и от там директно към канал на DVR-a. Получава се сносно и незабележимо за клиента и за касиера. Но пък качеството не е на ниво.

Но какво правите, когато искате да имате качествено решение за наблюдение на софтуера, но не искате да отделяте канали от вашия рекордер?

Точно за това са помислили от Dahua с техните NVR рекордери от 5-та серия с вградена интеграция с търговски софтуер.

И по-точно, получавате съдържанието на касовата бележка на избран от вас канал/камера. Казано по друг начин, ще можете да виждате в реално време картината на определена камера в съчетание с цялото съдържание на маркираната сметка. Получава се така, че информацията от сметката се наслагва върху изображението на камерата без да пречи.

Доста качествено и практично решение.

SSTS Сервиз

За съжаление, винаги има едно НО!

Основен фактор в случая е цената!

Както споменах по-горе, към момента с подобна интеграция с търговски софтуер работят само NVR рекордерите от 5-та серия, а те са значително по-скъпи от масовите NVR устройства.

Защо се налага да се ползват само Dahua рекордери от 5-та серия, мога само да предполагам, но ще се опитам да го направя!

Това, разбира се, са си само мои разсъждения и предположения, като не се ангажирам, че нещата са точно такива.

Става въпрос за NVR рекордерите от PRO сериите на Dahua, които на всичкото отгоре са и с 4К поддръжка, като могат да визуализират IP камери до 12 мегапиксела и обща скорост на трансфер до 320 Mbps.

Казано накратко за поддръжката на подобни характеристики е нужен сериозен хардуер. Предполагам, че точно хардуерът е причината да са избрани PRO Series NVR рекордери, тъй като имат достатъчно мощен процесор, съответно бързина и изчислителна мощ за съвместяване, и интеграция на работа с търговския софтуер.

Ето и точните характеристики на най-малкия 8 (осем) канален NVR Pro Series Dahua NVR5208-4KS2:

H.265 8 канален професионален мрежов рекордер. Поддържа 2 x SATA III /до 6TB диск/. Quad-core processor, Linux OS. H.265/H.264/MJPEG dual codec decoding, Max bandwidth 320Mbps за всички канали. Работа с камери до 12MP резолюция. 1 аудио вход/1 аудио изход за двупосочна аудио комуникация. 4 алармени входа/2 алармени изхода. Локален мониторен изход VGA 1080p;  1 x HDMI 4K (3840×2160). Различни режими за настройка на записа – непрекъснат, ръчен, при движение, PTZ контрол, back-up през USB, IE, CMS; 3 USB порта, RS232, RS485, 1 x RJ-45 port (10/100/1000Mbps). Интелигентни функции. CMS (Central Management Software), наблюдение през мобилен телефон /iPhone, iPad, Android, Windows Phone/, до 128 потребитески акаунта. Поддържа ONVIF Version 2.4 conformance. Поддържани марки IP камери: Dahua, Arecont Vision, AXIS, Bosch, Brickcom, Canon, CP Plus, Honeywell, Panasonic, Pelco, Samsung, Sanyo, Sony, Videotec, Vivotek и др. Управление с мишка. Работна температура: -10ºC~50ºC. Захранване:  DC12V/ ≤9.5W без HDD.

Прочетохте ли внимателно характеристиките на това устройство?

Тук няма слаб компонент.

 • Четири ядрен процесор. Малко производители посочват с какви процесори са им рекордерите, като дори е почти невъзможно да достигнем до такава информация.
 • H.265 компресия – по-качествени записи, които, пък от друга страна, са и по-малки като размер и съответно пестят място на хард дисковете. По официални данни H.265 пести до 70% повече място в сравнение с H.264 компресията.
 • Скорост от 320 мегабита в секунда общо за всички канали. Показва какъв „товар“ от информация ще понесе рекордера при гледане на камерите на живо и на запис. За сравнение един стандартен 8 канален NVR на Dahua достига до скорост от 80 мегабита. осезателна разлика, нали 🙂
 • Други екстри като 4K визуализация през HDMI, гигабитовия LAN, поддръжката на 12 мегапикселови камери и т.н.
 • А сега вече и поддръжка на POS системи

SSTS Сервиз

Отплеснах се малко, замечтах се чак…

Какво знаем със сигурност към момента?

 • Засега известните съвместими софтуери, които се очаква, че ще работят са Мистрал, Микроинвест и Елтрейд. Не е изключено, а дори и предполагам, че и други търговски софтуери ще могат да заработят с решенията на Dahua!
 • Поддържат се до 8 броя касови работни места / POS, като на един канал / камера може да се визуализира само един POS.
 • Свързаността се извършва посредством LAN (TCP/IP протокол).
 • NVR рекордерът и POS-овете трябва да са в една и съща вътрешна/локална мрежа. Идеята е да се избегне забавяне на визуализация на информацията.
 • POS функцията на NVR рекордера визуализира клиентски дисплей и/или принтер.
 • Информацията от търговския софтуер се показва в горната лява част на екрана на избраната предварително камера.
 • В зависимост от резолюцията на екрана и от това дали наблюдавате през SmartPSS, Web или локално през NVR-а, могат да се визуализират между 22 и 25 реда информация.

Има и още друга „суха“ информация, но нея определено ще я спестя.

SSTS Сервиз

Какви са плюсовете и минусите от интеграцията на Dahua рекордери с търговски софтуер?

По мое мнение, основно са плюсове. Какво по-добро решение за собствениците на магазини и търговски обекти?

Вече почти няма магазин, който да няма търговски софтуер!

Вече почти няма и търговски обект без видеонаблюдение!

Какво по-хубаво двете системи да се съчетаят, за да се подобри още повече контролът?

Често, когато монтираме фискални системи, собствениците ни питат дали има подобно решение за визуализиране на касовите бележки на екрана на системата за видеонаблюдение.

Е, решения винаги има, но никога не са били толкова елегантни, колкото досега!

Обаче минуси…!

Аз лично засичам два основни минуса.

Първият минус е цената на NVR рекордера, която определено е по-висока от масово купуваните към момента NVR-и.

Цената на PRO SERIES NVR рекордер на Dahua е почти три пъти по-висока от тази на масово купуваните NVR-и от същата марка.

Все пак обаче, като вземем в предвид възможностите на системата с нейните характеристики и параметри, цената може би си заслужава! А и в случая „целта оправдава средствата“.

Минус две: Ако сте собственик на хранителен магазин и за всичко маркирано на компютъра издавате касова бележка, то цялата информация от продажбите се съхранява на NVR рекордера.

А ако случайно в района стане инцидент и от полицията ви изискат записите от видеонаблюдението? Tо тогава неоторизирани лица ще могат да видят записаната информация от продажбите ви!

А ако минат други проверяващи лица?

А ако например търговският ви обект не е хранителен магазин..!?

Е, за всичко си има решения!

SSTS Сервиз

В заключение:

Макар, че в SSTS сервиз знаем за тази интеграция от около поне месец назад, за съжаление все още не сме имали възможността да направим реални тестове.

Все пак, като сервиз, чиято основна дейност е продажба и поддръжка на видеонаблюдение и търговски софтуер сме силно заинтересувани и със сигурност ще направим някои тестове.

А и да си призная, имам доста силен личен интерес да изпитаме как работи цялата система.

Вече сме си заявили един Dahua Pro Series NVR5208-4KS2 за тестове с Мистрал и Микроинвест.

SSTS Сервиз

Ако статията ви е харесала, моля споделете я в социалните мрежи за да може да достигне до повече хора.