HD аналогови камери – предимства пред стандартната CCTV технология.

HD аналогови камериHD аналогови камери – предимства пред стандартната CCTV технология и от значение ли са използваните DVR-и?

Често, когато е необходимо да помислите за защита на вашия дом, офис или друг вид сграда/помещение/терен основния метод, за който се сещате като най-добър е видеонаблюдението. Самият факт, че могат да бъдат записани и съответно записите с „доказателства” могат да бъдат предадени на полицията, отблъсква злонамерените хора от извършването на кражби, вандализъм или други неприятни прояви във вашия обект, които иначе биха му нанесли финансови или друг тип щети – и то обикновено за ваша сметка.

Има няколко вида технологии при камерите за видеонаблюдение, всяка от които си има своите предимства и недостатъци. Ако не сте запознати с техническите параметри и съвместимост при отделните камери и устройства, има вероятност да изпитате объркване или затруднение при избора на оборудване за видеонаблюдение. Съществува възможността от неподходящ избор на техника, оборудване което не отговаря на целите и изискванията, несъвместимост между устройствата, и т.н.

Ето защо екипът на SSTS винаги е на линия за консултация и може да отговори на вашите въпроси във връзка с избора на оборудване за видеонаблюдение. Но все пак, ако желаете да се запознаете по-детайлно и да направите по-правилен личен избор относно HD аналоговите камери спрямо стандартните CCTV камери, то тази статия ще ви е от полза.SSTS Сервиз Варна

Камери цени?

Спор няма, едни от най-предпочитаните камери за видеонаблюдение, използвани за всякакви нужди – това са HD аналоговите камери. Защо?

Отговорът е лесен! При технологиите с HD аналогови камери имаме перфектно съотношение между цена и качество!

Нека да направим една съпоставка.

  • IP камери – супер качество на сравнително високи цени.
  • HD аналогови камери (HD-TVI, HDCVI) – чудесно HD качество на супер (нормални) цени.
  • CCTV камери – вече все по-рядко монтираме такива. Ниски цени, но за сметка на качеството.

SSTS Сервиз

Основни разлики.

Тази статия има за цел да покаже основните разлики между аналоговите спрямо HD аналоговите камери. Затова съвсем умишлено ще пропусна IP камерите.

И така. Към днешно време стандартните аналогови камери все още са най-използвани. Не за друго, а защото технологията им е създадена преди много години, като допреди няколко години бяха единствения най-добър избор. С течение на времето технологията беше развивана до достигане на нейния връх. И наистина, в момента на пазара могат да се намерят не-лоши аналогови камери на много добри цени.

За достигане на високи резолюции и добре изчистена и качествена картина, обаче и дума не може да става!

На помощ вече идват новите HD аналогови камери с HD резолюция, мегапикселови обективи и значително по-детайлна и изчистена картина! Да не забравяме и значително по-големите разстояния при монтаж и окабеляване на камерите за видеонаблюдение.

Ако искате, можете да използвате HD аналогови камери, за да надградите сегашната си CCTV система за видеонаблюдение! Не забравяйте обаче, че ще трябва да използвате HD DVR от същата технология, от която са и HD камерите. Обикновеният аналогов DVR, няма да е в състояние да обработва HD видео файловете.

Също така, HD камерите могат да записват видеото в High Definition разделителна способност – 720p (1280×720) за 1Mpx, 1.3Mpx, 1.4 мегапикселовите обективи и 1080P (1920×1080) при 2 мегапикселовите. При по-големите обективи резолюцията може да достигне и до (но за това ще пишем в друга статия).

До скоро само по-новите IP камери предлагаха HD качество на записваните видеа, но HD аналоговите камери успяват бързо да се наложат, тъй като са подходящи за тези, които желаят видеата да са с HD качество, но в същото време нямат нужда от по-напредналите характеристики на IP камерите. Казано по друг начин – бюджетно решение за перфектна картина!SSTS Сервиз

Как работят HD аналоговите камери?

Въпреки, че индустрията все повече се насочва към IP технологията, аналоговите системи все още са популярен избор. А при тях, резолюцията на камерите се измерва чрез TVL или брой хоризонтални линии. Така, че колкото по-голям е броя на линиите в изображението, това означава, че толкова по-добра е резолюцията. За съжаление, не можем да желаем много от аналоговите камери. Единствено смяната на обектив би подобрило изображението, но в такива случаи, цената достига, а дори и надвишава тази на стандартните HD аналогови камери с по-добри характеристики!

HD аналоговата технология позволява записването на видеа в резолюция, която се измерва в мегапиксели (както при IP камерите), но използвайки аналогови компоненти (като стандартните CCTV камери) и в резултат се получава 720p, 1080p HD резолюция на аналоговата система.

Както вече пояснихме, дори и HD CCTV камерите продължават да използват коаксиално окабеляване, при това на доста по-големи разстояния. Разбира се, могат да се използват и LAN кабели за пренос на сигнала по усукани двойки, но използването на качествени преобразуватели е наложително.SSTS Сервиз

Как могат да ви помогнат HD аналоговите камери?

Основните ползи при HD аналоговите камери в сравнение с HD IP камерите са по-ниските разходи за закупуване на камерите, лесната инсталация (използва се един и същ процес за инсталация, какъвто и за стандартните аналогови камери), лесно се интегрират в съществуваща система за видеонаблюдение.

Благодарение на по-високото качество и детайлност на изображенията в сравнение със стандартните CCTV камери, можете да използвате наличните видео записи като доказателства при извършване на престъпление, които ще са полезни за разпознаване на лицата, прочитане на регистрационни номера или дори идентифициране на обекти – като, за да е възможно такова разпознаване е необходима по-висока разделителна способност (каквато предлагат HD аналоговите системи) за заснемането на ясни видеа, с ясна картина.

HD аналоговата технология е достъпна алтернатива на IP технологията, която е идеално бюджетно решение, особено за малки предприятия, където цената на използваната система е от значение.SSTS Сервиз

Видеонаблюдението с HD аналогови камери е подходящо, както за вътрешна, така и за външна употреба, а в SSTS ще откриете такъв тип продукти на едни от най-добрите производители, както и голямо разнообразие от продукти и цялостно оборудване, подходящи за вашите цели.