HD резолюция при камерите за видеонаблюдение

HD резолюция

HD резолюция при камерите за видеонаблюдение – какво представлява, как работи и ползи.

Видеата с висока разделителна способност съдържат повече пиксели и размера на изображението е по-голям, в сравнение с традиционните камери като по този начин се гарантира по-ясно и детайлно видео. HD камери се предлагат от много производители и във всеки стил камера (куполна, фиксирана, PTZ и др.), което прави лесно интегрирането на камери с висока разделителна способност към вече съществуващата ви система за видеонаблюдение.

SSTS Сервиз Варна

Как работят камерите с високата разделителна способност?

Видеата с HD резолюция при IP камерите често се предлагат с 720p или 1080p. 1080p или пълната HD резолюция предлага запис на изображенията в размер от 1920х1080 пиксела, докато при 720p HD камерите, изображенията са с размер 1280х720 пиксела. Буквата “p”, която присъства зад числата „720p” и „1080p” е съкращение от “progressive scan” или иначе казано „прогресивно сканиране” и помага за намаляване на размазването, което се причинява при движение. Това означава, че размазването при видеа с 1080p ще бъде по-малко и картината ще бъде по-детайлна и качествена, в сравнение с видеа с 720p.

Както не веднъж сме споменавали в други наши статии в блога на SSTS, за разлика от HD камерите, по-старите (обикновени) CCTV камери използват мярка за резолюция, наречена TVL, която измерва резолюцията на изображението в хоризонтални линии. Така, че колкото по-висок е броя на линиите в изображението, толкова по-висока е резолюцията. Новите IP камери използват различна технология и мярката за резолюция при тях е в пиксели. IP камерите могат да поберат повече пиксели в изображението отколкото аналоговите камери за видеонаблюдение, хоризонтални линии, давайки по-висококачествено изображение. HD IP камерите използват дори повече пиксели, в сравнение с камерите, които не са HD и по този начин ви предоставят възможно най-доброто качество на изображението, което може да се постигне.

SSTS Сервиз

Разделителна способност на камерите за видеонаблюдение според броя на пикселите.

HD резолюция

Илюстративна картинка: Разлики в качеството на картината спрямо резолюцията при най-често монтираните камери.

Ще го кажем просто. Колкото повече пиксела или мегапиксела имаме, толкова по-качествена, по-детайлна и по-наситена картина ще заснимаме.

Какво е резолюцията?

Резолюцията при камерите за видеонабледение се определя от броят на пикселите на матрицата (сензора за изображения), измерени от хоризонтала към вертикала. Имайте в предвид, че когато става въпрос за аналогови камери, качеството и детайлността на картината, която заснимат зависи от броя TV линии. Колкото повече, толкова по добре.

SSTS Сервиз

Камери с HD резолюция. Какво е добре да знаем за да извлечем максимална полза срещу минимум бюджет?

При HD камерите, всичко зависи от броя на пикселите. При използване на HD камера за разпознаване на лице, често е необходимо лицето да се измери с определена големина на пикселите. Също така, за да преценим най-правилно каква ще е подходяща резолюция ни е необходима, трябва да вземем в предвид и на какво разстояние от снимания обект ще е монтирана камерата. Не трябва да забравяме и ъгъла на осветяване, тъй като неподходящ ъгъл ( например твърде остър) и неподходящо осветление могат да ни попречат да идентифицираме дадения човек. Най-малкото ще затруднят доста разпознаването.

Друго важно нещо, което трябва да знаем за HD камерите е, че при записване на висококачествени изображения, това става в широкоекранно съотношение 16:9, което означава, че изображението е по-голямо и по-широко, в сравнение с това, получено в резултат от видео запис направен с видеокамера, която не е HD. Освен това по-широкият образ позволява да наблюдавате един и същ район, но с много по-малко HD камери, което допринася да спестите пари от монтаж, както и време.

Чрез запис на видео с повече пиксели и в по-широк аспект на съотношение, HD камерите ще ви осигурят по-подробни изображения, които иначе няма как да получите с CCTV аналоговите камери или пък с IP камери, които не предлагат HD резолюция.

При избора на камери за видеонаблюдение, записващи с HD резолюция, от съществено значение е дисковото пространство, на което ще се съхраняват записите. Колкото по качествена е картината, толкова повече място ще се заема на хард диска. В днешно време новите рекординг устройства – DVR, NVR-и, позволяват и разпознават дискове с капацитет до 6TB. Доскоро дори не можеше да си помислим за хард дискове с подобна големина, но новите технологии предполагат и по-голям ресурс за съхранение. Ако пък пред вас стои въпросът да изградите HD система за видеонаблюдение с повече камери, с по-голяма резолюция, можете да изберете рекордер, който поддържа и повече от един диск.

SSTS Сервиз

При нас ще откриете богато разнообразие от различни камери за видеонаблюдение. Но моля имайте в предвид, че камера се избира според вашите конкретни нужди, изисквания и характеристики на обекта.

За това не се колебайте да се свържете с нас ако имате въпроси, или  изпитвате затруднения при избора на камери, технология и цялостно оборудване.