IP камери с вградени аналитични функции. Термини и приложение в системите за видеонаблюдение

IP камери с вградени аналитични функции в системите за видеонаблюдениеАналитични функции и приложения, вградени в  IP камерите, и употребата им в системите за видеонаблюдение.

Знаете ли какво означава терминът „анализ на видео“? А чували ли сте за вградените аналитични функции при IP камерите за видеонаблюдение?

Аналитичните функции и Видео анализът при IP камерите обикновено се свързват с анализ на видео потоци, заснети от системите за видеонаблюдение. Приложенията за видео анализиране могат да изпълняват различни задачи, вариращи от откриване на събития в реално време, до незабавно откриване и извличане на записи и данни от записано видео.

SSTS Сервиз Варна

В днешната статия ще ви запознаем с някои по-интересни приложения и аналитични функции за интелигентен видео анализ при IP камерите и IP базираните системи за видеонаблюдение.

Аналитичнините функции за анализ на видео поток и съдържание при системите за видеонаблюдение никак не са нови и съществуват повече от 20 години. От тогава до сега, обаче, те са се развили много и в днешни дни някои от аналитичните функции и алгоритми са вградени направо в IP камерите! Това спестява много пари, обработка, нужда от човешки оператор, време за анализи и дисково пространство на NVR рекордерите, тъй като камерите записват само когато са налице намерени резултати за анализ, зададени с предварителни настройки.

SSTS Сервиз

Нека разгледаме някои от по-интересните вградени аналитични функции и приложения за видео анализ. С какво и как могат да бъдат полезни в различни ежедневни ситуации?

Intruder Detection: Тази функция позволява анализирането и пресмятането на поведението на хората, и сигнализира за евентуални злонамерени действия и възможни инциденти.

Cross Line Detection: Функция, позволяваща откриване и засичане на движещи се обекти, които пресичат виртуално начертана линия. Приложението намира голямо проложение за паркинги, места с ограничен достъп (прескачане на огради) и др.

IP камери с вградени аналитични функции

Илюстративни снимки: IP камери с вградена аналитична функция Cross Line Detection.

Video Motion Detection: Засича движение в областта на снимане на мрежовата камера или само една малка зона на интерес в областта на наблюдението. Приложението е особено подходящо за райони с малък трафик, като например офис коридори, паркинги и магазини, наблюдавани през малките часове на нощта.

People Counting: Приложение за преброяване на броя на хора, превозни средства и други обекти, движещи се в определена посока. Това приложение може да се използва практически навсякъде – супермаркети, летища, гари, музеи и всякакви други обекти. Функцията е особено подходяща за анализиране на човеко-потоци, изготвяне на статистики и пълно оптимизиране на работните процеси.

Camera Tampering Detection: Какво ще се случи, ако имаме нарушител, който покрие камерата с непрозрачен лист, зацапа обектива със спрей, извърти камерата в друга посока или просто разфокусира изображението? IP камерите могат да открият нарушението и автоматично ще задействат събитие за нарушение и ще изпратят алармено известие.

License Plate Recognition: IP камерите могат да разпознават и записват регистрационни номера или друг вид обозначителни табели (винетки) на автомобили, паркирани в наблюдаваната зона. Приложението позволява и запис на номерата на движещи се превозни средства. Подобни системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера (ANPR – Automatic number plate recognition) се използват от полицейските власти в редица страни.

Facial Recognition: Лицево разпознаване – една система за IP видеонаблюдение може да разпознае дали лицето отговаря на всяко от лицата, които вече се съхраняват в базата данни. Има приложение при системите за контрол на достъпа или за локализиране на лица на публично място.

Object Tracking: Функцията за проследяване на обекти дава възможност за автоматично проследяване и увеличане на образа на конкретен обект с помощта на PTZ камери. Например можем да проследим камион, навлизащ в складовите помещения, и да увеличим и запишем товаро-разтоварните дейности.

Zone Movement: С IP камерите е възможно да се определят няколко подзони в рамки, и да се следи за движение вътре в тях, или близо до тях. Системата е подходяща за наблюдение на музеи и обекти с много скъпи и ценни предмети и витрини. Приложението може да изпрати съобщение/аларма до охраната, или може да предупреди хората, които отиват твърде близко до наблюдаваните обекти.

IP Системи за видеонаблюдение. IP камери с градени аналитични функции

Илюстративни снимки: Приложение за калибрация и настройка на специфични зони за наблюдение.

SSTS Сервиз

Необходимостта и ползите от IP базираните системи за Видеонаблюдение са доказани и безспорни.

Финансовата инвестиция за изграждане на подобна специфична IP базирана система с необходимия софтуер за видео анализ все още е много висока, и пратически трудно достъпна за масовия потребител. Въпреки това специализираните IP камери и техните специфични аналитични функции за обработка и анализ на данни, стават все по-достъпни.

В сегашния свят на непрекъснато развиващи се технологии, всеки бизнес може да бъде защитен на много високо ниво. За някои бизнеси си е направо задължително, тъй като могат да са мишена заради остарялата си система за сигурност. Следването и използването на новите технологии в областта на видеонаблюдението, бъдейки голяма инвестиция, може да се изплати многократно.

SSTS Сервиз

Разбира се, ние сме наясно, че не всеки има времето и познанията, които да му помогнат да се възползва от тези технологии. Ние от SSTS Сервиз сме специалисти в областта на видеонаблюдението и можем да ви дадем много съвети и да подберем за вас най-оптималното решение, което да защитава вас, вашите обекти, персонал и клиенти на възможно най-високо ниво.