Камера с микрофон и вграден говорител

Камера със звук

Какво е добре да знаем за охранителните камери със звук и говорител?

Q&A секция – Въпроси и отговори

Тази статия възникна в проведена имейл кореспонденция относно камери с двупосочна аудио комуникация.

Тъй като текстът е дълъг, за по-нетърпеливите надуло в редовете ще откриете и линкове към клипове, които съм направил при тестове с подобна камера с микрофон и говорител.  Let’s Go and Enjoy…

SSTS Сервиз

На 2022-04-22 07:03, V. D. написа:

Моля за оферта за камера с монтаж към вече съществуваща IP мрежа, както и подходяща стойка. Изискванията са:
– за външна инсталация
– водоустойчива (water-proof IP66)
– куполна (по възможност)
– да поддържа IP
– POE (power over ethernet)
– с вградени микрофон и говорител за двустранна аудио комуникация (built-in -microphone and speaker for two-way audio with anti noise technology )
– 4 мегапиксела или по-вече
– ще работи в IP мрежа

Обектът се намира в непосредствена близост до Свободния Университет Черноризец Храбър. Най-добре ще е, ако може да се организира оглед на място.

Ще ползвам камерата за двустранна аудио комуникация. Искам и да мога да чета и да фотографирам документи, чертежи и малки предмети, които моят пълномощник ще ми показва пред камерата, когато говорим. Не знам дали 4 МР камера ще позволява това, затова предпочитам да поръчам камера 8 МР.

Ако се чака много за доставката, а имате налични камери 6 МР или 4 МР от оборотния фонд, може ли да инсталирате такава докато чакаме за 8 МР?

Поздрави, V. D.

SSTS Сервиз

На 2022-04-23 09:14, info@ssts.bg написа:

Здравейте,

По повод на Вашето запитване възникват уточняващи въпроси. Накратко само ще спомена, че не е необходимо никакво чакане за камерите. 8 Мpx (4k) камерите са налични. Марката, с която работим е Dahua.

От опит споделям, че по всяка вероятност 4 Mpx камера ще е „слаба“. При Вас по-интересното е аудио комуникацията. Това е нещото, което бих желал да обсъдим.

Също от голямо значение е, и къде ще бъде монтирана камерата. Т.е, височина от чертежите, големина на чертежите… Според това  се определя и обектива. Възможно е да се наложи да се използва и моторизиран обектив, според мащаба на чертежите.

Не сте оставили телефон.
Мога да отделя време за оглед на място при Вас. Моля да се чуем по телефона за да уточним удобно за двете страни време в рамките на работните дни.

Можете да отговорите на този имейл, или да ни потърсите на тел 0895 603 546.

Поздрави,
екипът на SSTS.bg

SSTS Сервиз

На 2022-04-25 02:08, V. D. написа:

Здравейте,

Доколкото си спомням, първоначалната инсталация на мрежата от рекордер с 5 камери беше от същата марка Dahua. Така, че се надявам да бъдат съвместими. От инсталацията съм доволен, защото от няколко години работи без проблеми, само на една от камерите се окислил кабела и трябва да я сменим.

Фирмата, която направи инсталацията, обаче не предлага камера с аудио комуникация с вградени микрофон и говорител. Затова съм принуден да търся друг доставчик. Ето какво ми писа К***** Д****** от “Д******”:

“Здравейте,
Не разполагаме с камери с вградени микрофон и говорител. Предлагаме
камери с микрофон, но не и с говорител. Двустранна комуникация при камера е
нестандартно решение и производителите, с които ние работим, не го предлагат.

Ако желаете подробна информация за инсталацията, моля обърнете се към К***** Д****** от “Д******”.

„Чертежите“ ще бъдат всъщност по-скоро малки скици на разположението на извършвани довършителни работи, както и мостри от различни материали с различни форми, размери и цветове. Така че мисля, че тези скици не изискват моторизиран обектив.

И аз предпочитам камера с 8 МР вместо с 4 МР. Камерата ще бъде монтирана на масивен железен кол от оградата на височина 2 -2.5 м. в зависимост от стойката, на която ще бъде монтирана. Аз съм извън страната и огледът на място ще бъде осигурен от мой пълномощник след като се уточним за модела на камерата. Аз ще бъда на разположение по видео връзка за огледа.

V. D.

SSTS Сервиз

Здравейте,

От “Д******”не са Ви подвели. Нека да поясня.

Dahua (отнася се за всички security производители) все пак предлагат камери с вграден говорител, но тук говорим за говорител, който работи във високите честоти. Т.е, подходящ е за аларма, подходящ е да запишете предварително съобщение, което да се пуска при „пресичане на линия“ и т.н, но НЕ е подходящ за двупосочна аудио комуникация в реално време.

Казано накратко вградените говорители при охранителните камери са предназначени за аларми.

Подобна камера е Dahua IPC-HDW3549H-ASPV-0280B – можете да я пуснете в гугъл за да и видите характеристиките.

Все пак има вариант за камера с двупосочно аудио и „нормален“ звук.

Това което си мислих да Ви предложа, но.. първоначално си помислих, че става въпрос за вътрешен монтаж. Пояснявам.

Решението е камера с вграден микрофон и аудио изход. Към аудио изхода се свързват най-обикновени тонколонки, например от компютър (трябва да имат някакво усилвателче). Може да се свърже дори стерео уредба или ресивър за много силен звук.

Камерата, която мислих да Ви предложа е тази: IPC-HDW3841EM-AS-0280B (2.8mm обектив),
или тази: IPC-HDW3841T-ZAS-27135 (моторизиран обектив).

И двете камери са куполни, и двете са 4k, 8 мегапиксела, вграден микрофон, аудио изход, куполна, IP, POE.

Но съм длъжен да спомена и проблемните точки.

– Камерата ще е външна, т.е, няма да чувате микрофона добре заради всички останали странични шумове като например преминаващи автомобили, вятър.. А да не забравяме и височината от 2.5 метра. Иначе със сигурност в тихо време без странични шумове ще се чува чисто.

– След като е външна камера, как ще бъде организирано поставяне на external speakers… Ако камерата е вътрешна няма проблеми…

– Отделно. Аз лично имам притеснения относно картината на тези скици, и говоря от опит от първа ръка, че вероятно няма да се вижда добре с обикновен 2.8 или 3.6mm обектив. Знаете предполагам, че стандартните обективи „отдалечават“ изображението за да могат да имат по-широк ъгъл на виждане. Правили сме точно две подобни решения, и при двете камерите са на около  метър (дори е много) разстояние. В единия случай трябваше да „гледаме“ и четем мониторите на Call center в таксиметрова компания, а в другия случай – разпечатани екселски таблици, където от около 1,2 метра разстояние използвахме 4 мегапикселова камера с моторизиран обектив. Ефектът беше задоволителен, но не и перфектен.

– Последно, не знам дали сте го мислили, но за работа в реално време с двупосочна аудио комуникация е небходима доста добра интернет връзка, тъй като една 8 мегапикселова камера е подходящо да работи на не по-малко от 6 мегабита (препоръчвам 8 Mbit) трафик. Също е важно, че за максимално качество на подобна камера е желателно да не се включват AI функциите (примерно детекция на хора и автомобили), за да може да работи на максималните 25 фрейма в секунда.

Последно. Подобни камери с вградени говорители знам, че се предлагат някакви, някъде в интернет, но те са „силно китайски“ и са предназначени за домашна употреба. Едва ли са подходящи за нещо сериозно.

Надявам се, че съм бил полезен. Опитах се да съм максимално изчерпателен.

Поздрави,
SSTS.bg

SSTS Сервиз

На 2022-04-26 06:46, V. D. написа:

Здравейте,

– Преминаващи автомобили там няма, а силни ветрове са рядкост, а пък може и да се стъпи на стълба, за да се намали разстоянието до камерата, така, че това не е проблем.

– Ако ползваме външен говорител (или тонколонки) вместо вграден, как ще ги защитим от дъжд, могат ли да се приспособят някакви други защити/куполи?
Много се притеснявам, че ще се намокрят, ще корозират, ще се развалят и няма да свършат работа.

Най-добре би било с вграден говорител, аз съм виждал по различни сайтове много професионални камери за външна инсталация с двустранна видео комуникация.  Но поради съображения за съвместимост трябва да разчитам на доставчик в страната. Не разбирам защо да не може да се поръча такава камера.

На сайта https://www.dahuasecurity.com аз намерих следната камера с много добри показатели, 8 МР и с двустранна аудио комуникация. Но не е куполна и е с 48× optical zoom, който не ми е необходим.

PTZ85848-HNF-PA-FL
8MP 48x Starlight Laser AI Network Positioning System

1/1.8″ 8Megapixel STARVIS™ CMOS
48× optical zoom
Starlight technology
Max. 25/30 fps@8M
Laser distance up to 1000 m
H.265 encoding
Two-way audio
IP67
Auto-tracking
Perimeter protection
face recognition

Щом могат да направят 8 МР zoom камера с двустранна аудио комуникация, защо да не могат да направят куполна с 8 МР и с двустранна аудио комуникация?

– Относно скиците, ако не се виждат добре, има и друг вариант – да ми ги пратят по скайп или като прикачени файлове по ел. поща. Но това ще забави нещата, и няма да може да вземем решение по скицата веднага.

– Относно добрата интернет връзка, аз не съм сигурен дали е достатъчно добра за двустранна аудио комуникация. С моя пълномощник се чуваме отлично по скайп когато той ползва раутера за wi-fi и едновременно аз го виждам на камерите да се движи в реално време.

Доставчик на интернет е фирмата НЕТУЪРК на ул. Иван Драсов 8. Преди се казваше Телекомуникационна Компания Варна. Надявам се, че те могат да Ви дадат подробна техническа информация, ако е
необходимо.

Моля Ви за оферти за следните камери:
IPC-HDW3841EM-AS
IPC-HDW3841T-ZAS
PTZ85848-HNF-PA-FL

Поздрави
V. D.

SSTS Сервиз

Привет,

Ще се опитам да внеса яснота и да отговоря на поставените въпроси.

V. D. –  Ако ползваме външен говорител (или тонколонки) вместо вграден, как ще ги защитим от дъжд?
 Отговор:  Ако са такива за домашно ползване Не можем. Ние поне нямаме подходящо евтино решение. Когато се налага, решението е да се монтира усилвател/ресивър (в някое помещение), като монтажът е:
– окабеляване с аудио кабел от камерата към усилвателя.
– окабеляване с аудио кабел от усилвателя към влагозащитени тонколони(100 V.)

   V. D. – Най-добре би било с вграден говорител, аз съм виждал по различни сайтове много професионални камери за външна инсталация с двустранна видео комуникация.
 Отговор: Ние разполагаме с два вида камери с вградени говорители.
– едните са камерките за домашна употреба. Ето всички модели, които предлагаме:

 (цените са ориентировъчни и са валидни за април месец 2022г.)
IPC-C22E-IMOU (2Mpx, НЕ поддържа браузър, пластмасова) – 47 евро без ДДС
IPC-K22 (2Mpx, пластмасова)  – 55 евро без ДДС
IPC-K42 (4Mpx, пластмасова)  – 81 евро без ДДС
Тези камери са изцяло за вътрешен монтаж и са подходящи за офис помещение за общо наблюдение. Лично аз в дома си имам модел IPC-K35 (3Mpx – вече не се предлага) и навремето я използвах за бебефон.
Това са евтини камери за непрофесионална употреба и освен за домашна или най-много офис употреба, за друго не стават (лично мнение).

– Вторите камери с вградени говорители са тези за външен монтаж. Ето всички модели, които предлагаме:

(цените са ориентировъчни и са валидни за април месец 2022г.)
IPC-HDW3549H-ASPV-0280B (5 MP H.265+ AI Full Color)  – 169 евро без ДДС
IPC-HFW3549T1-ASPV-0280B (5 MP H.265+ AI Full Color)  – 189 евро без ДДС
IPC-HDW5541H-ASPV-0280B (5 MP H.265+ AI Starlight)  – 229 евро без ДДС
IPC-HFW5541T-AS-PV-0360B (5 MP H.265+ AI Starlight)  – 244 евро без ДДС
TPC-BF1241-D3F4 – това е термовизионна камера, която не е подходяща

Принципно говорителите на тези камери работят във високите звукови честоти, което е по-подходящо при алармите. Също, в dahuasecurity.com (сайта на производителя) външните камери с вградени говорители са означени със „Sound and light alarm“ иконката.

Въпреки всичко за утрешния ден съм си поръчал една такава камера, за да и пусна аудиото за тест. Ще снимам клипче с телефона и ще го кача някъде за да си направите собствена преценка. Ако сметнете, че е подходящо и Ви устройства, чудесно.

НО, вградените говорители ги имаме само за  5 мегапикселови камери. За различни камери, освен тези които съм написал по-горе няма как да предложа решение.

Относно  камера PTZ85848-HNF-PA-FL.
Това е специализирана трафик камера. Дори нямаме цена за нея в ценовата листа. По принцип такъв тип камери се поръчват само след като е ясно заданието на поръчката (държавни поръчки). Конкретно за този модел, това е камера с два специализирани високоскоростни обектива, предназначени да засичат бързо движещи се автомобили, като в същото време предават нанякъде и мета данни (рег. номер, скорост, ит.н.). Камерата разполага с лазер, който засича рег. номера от около километър разстояние. За да може да се ползва подобна камера, така или иначе е важен софтуерът зад нея.
Също така, тази разполага с двупосочна аудио комуникация, но не и с вградено високоговорителче. Т.е, има аудио изход.

Поздрави,
SSTS.bg

SSTS Сервиз

Здравейте отново,

Днес през деня имах възможност и време да тествам по-обстойно говорителя на подобна камера. Дори не обърнах внимание кой точно модел е.

Изпращам трите файла записани с телефон.
Без да се мъчим много, смятам че постигнахме чудесно шумово „замърсена“ обстановка. Всъщност тестовете са вътре в нашия сервиз, където няма никакви странични шумове освен нормалните работни. Направихме теста, като един от нас (всъщност аз) говореше през смартфон през двупосочна аудио комуникация с камерата. Друг колега снимаше клипчетата с неговия телефон в близост до камерата.
Прилагам клиповете нарочно необработени, за да чуете всичко, както си е.

Аудио видео запис при Лош стрийм– Линк за сваляне – При условия на лош стрийм.
Този клип се получи абсолютно неволно, но реших да го оставя, тъй като показва, какво се случва в реално време, когато имаме лоша интернет връзка. Дори първоначално си помислих, че колегите ми си правят шега с мен.  Всъщност се получава това, че когато имаме лоша комуникационна връзка, камерата може да започне да „сбива“ говора и видеото. Затова се получава и това смешното забързване и променяне на гласа. Ще чуете и загубите.
Тук е снимано на разстояние от около 100 см. от камерата.

Аудио видео запис На два метра разстояние от камерата– Линк за сваляне  – На разстояние два метра от камерата – нормални условия.
Тук идеята беше да покажем, колко силно се чува камерата, при положение че я снимаме на около два метра разстояние. Това при положение, че сме в затворено помещение, където почти няма странични външни шумове.

Аудио видео запис на вградените аларми – Линк за сваляне  –  Вградени аларми в камерата.
Тук исках да чуете, как звучат вградените алармени съобщения. Ето защо казвам, че говорителчето при тези камери е направено да работи на звукови честоти подходящи за аларми. Технически това говорителче е пищялка и не може да изкара средните .
Чуйте клипа до края, където звучи истинската аларма. Тя звучи ужасно пронизително и не искате да сте в близост до камерата, когото пищи така. В интерес на истината записът на телефона леко умекотява алармата.

Предполагам, че ще гледате/слушате клипчетата от телефон или компютър, където вероятно ще имате възможност да увеличите силата на звука. Но имайте в предвид, че в нормални условия ще се наложи да напрягате слух за да чувате говор що-годе добре.

Това е от мен. Смятам, че направих всичко за да можете да прецените дали подобна камера ще Ви свърши работа.

Поздрави,
SSTS.bg

SSTS Сервиз

Заключение.

Ако си търсите домашна или офис камера, чрез която да можете да чувате и да говорите, моделите за вътрешен монтаж, които посочих горе ще Ви свършат чудесна работа.

Но ако искате да ползвате охранителна камера за външен монтаж за двупосочна аудио комуникация, то имайте в предвид следното:

– микрофонът работи задоволително и ще чувате добре.

– вградената колонка работи чудесно при възпроизвеждане на алармени звуци, но не и на говор. За да Ви чуват добре отсреща, към аудио кабела на камерата е необходимо да свържете външни говорители, които да усилят и възпроизведат нормално говора.

SSTS Сервиз

Ако статията ви е харесала и/или ви е била поне малко полезна, моля споделете я в социалните мрежи за да може да достигне до повече хора.