SSD дискове – Скорост и бързина

SSTS сервизСервиз Компютри ВарнаВ днешни дни много от потребителите на компютри все още не знаят за предимствата на SSD дисковете пред стандартните механични хард дискове. Други пък си мислят (тук дори взимам за пример мой личен приятел 🙂 ), че SSD дисковете са все още много скъпи и не си струва да се инвестира в тях! Доста хора дори не знаят за Solid State Drive (SSD) технологията.

Няма да се впускам в точни конкретики, параметри и характеристики на Solid State дисковете, а ще разгледам някои интересни факти, свързани с личния ни опит от работата в нашия сервиз и ежедневието.

Ето линк за същността на технологията, ако на някой му се четат дълги текстове и сухи цифри.  🙂

В сравнение със стандартните механични хард дискове, SSD дисковете са много по-бързи. В пъти! В много пъти! С колегите в SSTS сервиз сме провели множество тестове и сега ще представя няколко интересни факта.

Запитвали ли сте се за колко време домашният ви компютър зарежда Windows, скайп, торент клиент, антивирусна и въобще всички стартиращи програми? Вероятно от включване до нормално работоспособно състояние отнема около 2-3 минути. А може и повече, зависи от състоянието на машината. Понякога началното стартиране дори може да е изнервящо бавно. Аз за това време отивам до кафе машината да си взема кафе.  🙂

А ако се наложи да си преинсталирате Windows-a, със сигурност трябва да си осигурите поне 30-40 минути и доза търпение.

Е, това с SSD дисковете вече не е така! В сервиза неколкократно сме измервали точно време от включване на компютъра до абсолютна работоспособност с SSD диск. И резултатът е около 30 секунди. Само 30 секунди при машини със стандартни и не много скъпи компоненти! А преинсталацията на Windows, с включени всички драйвери (дъно,видео и т.н.), отнема само 8 минути. Няма грешка – слагаш флашката, пускаш инсталацията и след 8 минути компютърът вече е изцяло готов за работа.

На няколко пъти сме тествали SSD дисковете, и все на различни машини. От файлови сървъри с Windows Server OS, през графични станции със специализирани графични софтуери до съвсем стандартни домашни компютри. И понеже в SSTS сервиз с колегите имаме глад и хъс за тестове и експерименти в реална работна среда, винаги когато се удаде интересна възможност ние се възползваме. Опитът ни досега показва, че който е решил да се сдобие с един SSD диск, е направил подходяща инвестиция в своето време.

В следващата статия другия път, ще се опитам да напиша за най-общите плюсове и минуси между SSD драйвовете и механичните хард дискове. По начин, по който ние ги виждаме в SSTS сервиз и нашето ежедневие.

компютърен сервиз