AHD технология в продуктите на TVT, и какво се случва с HD-TVI?

AHD Камери за видеонаблюдениеAHD ли е новата HD аналогова технология на производителя TVT Digital и какво се случва с HD-TVI?

И така, AHD технология в продуктите на TVT…!?!  (wtf..)

Предната седмица научих новината, че TVT ще започнат да произвеждат HD аналоговата си техника за видеонаблюдение с AHD технологията и малко по малко ще започнат да оставят HD-TVI на заден план!

SSTS Сервиз

Какво налага тази рязка промяна в курса / технологията?

Уви не знам! Всъщност мога само да предполагам, че е нещо свързано с лицензионните споразумения, но честно казано нямам никаква конкретна информация. Още повече пък от TVT.

Как достигнах до информацията ли? Наскоро ми направи впечатление и забелязах, че при новите HD-ТVI камери, които монтираме има изнесен допълнителен кабел-конектор за връзка към AHD системи.

Още първият път, когато видях AHD конектора нещо ме усъмни, защото все пак още от самото начало на HD аналоговата технология, хората от TVT Digital използват HD-TVI! С колегата веднага отворихме да четем упътването на камерата, но за наше съжаление там не пишеше нищо конкретно.

Втората ни стъпка беше да разгледаме по-детайлно и DVR рекордерът, който монтирахме в този момент. Отново нямаше нищо конкретно!

Накрая се свързах с познати колеги и приятели, и така след кратка кореспонденция и с производителите на TVT получихме информация, че е започнала постепенна подмяна на HD аналоговата технология, с която ще произвеждат устройствата си!

SSTS Сервиз

Какво да очакваме ние като крайни потребители в лицето на TVT и AHD?

Дали е за добро или за лошо не знам!

Може би първо трябва да си отговорим на въпроса, с какво са по-различни една от друга AHD спрямо HD-TVI технологиите?

Към момента съществуват три вида основни технологии за производство на HD аналогово видеонаблюдение. Това са точно HD-TVI, HDCVI и AHD.

Няма да се впускам в подробности, коя технология е по-добрата, защото това е доста дълга и спорна тема.

На цифри нещата изглеждат почти еднакво. Поддържат се HD резолюции, дължината на пренос на данни по коаксиален и UTP/FTP кабел е значително по-голяма, без закъснение на сигнала и т.н.

Но сравнявайки картината на изображения на различните технологии с еднакви по характеристики камери, нещата започват да изглеждат по-различно. Гледал съм доста видеа, изчел съм доста материали, тествал съм лично и в общи линии не мога да кажа кое е по-добре.

На еднакви места, но при различна осветеност и при различни други условия и трите технологии показват различни стойности / картина. Много погрешно би било да кажа, коя технология е по-добрата! Но нито една не е съвместима с другата!

И макар HD-TVI, HDCVI и AHD технологиите да са почти еднакви, аз лично съм малко притеснен от факта, че TVT ще преминават към AHD.

SSTS Сервиз

Какво се случва с досегашните HD-TVI системи?

Притеснението ми произлиза от това, че досега имаме доста монтирани системи за видеонаблюдение с TVT и HD-TVI. И какво става ако на някой му се повреди HD-TVI камерата, с какво я подменяме? Определено не можем да я сменим с AHD, макар и пак на TVT.

Зададохме въпроса директно на TVT Digital. От там ни увериха, че все пак ще продължат да произвеждат HD-TVI техника, макар и в много по-малки количества, точно за да могат да отговорят на нуждите на досегашните си клиенти!

Защото иначе щеше да се получи, че ако имаме изградена HD-TVI система за видеонаблюдение на TVT и ни изгори някоя камера, или пък DVR, и нямаше да има с какво да ги сменим…

Е радвам се, че от TVT са помислили за този сценарий.

Въпреки това бяхме уверени, че в следващите месеци силно ще наблягат на HD аналоговото видеонаблюдение по AHD  технологията. Дано качеството на картината да е все така добро.

И другото хубаво нещо е, че безплатният софтуер за отдалечен мониторинг и преглед на записи – NVMS1000 ще поддържа и новите камери.

SSTS Сервиз

За завършек на статията ще кажа следното:

Какво ни остава на нас, освен да почакаме и да видим, какво ще извадят от TVT. Аз лично съм малко скептичен към AHD, но все пак от TVT досега не са ни подвеждали.

А и няма как да го направят в лицето на конкурентите си от Dahua и Hikvision, които анонсираха, и в най-скоро време очакваме да представят HD аналогови камери с 3Mpx и 5 мегапиксела и огромни резолюции.