Windows 10 – Да инсталираме ли, и какви проблеми можем да очакваме?

Сервиз компютри Варна. Windows 10.Windows 10 – какви проблеми можем да очакваме, и на какви подводни камъни можем да се натъкнем с новата операционна система на Microsoft?

 Мина един месец вече от официалното излизане на Windows 10! И светът е Windows 10! От всякъде се чува само за Windows 10! По всички форуми се говори само за новата операционна система на Microsoft, по всички специализирани компютърни сайтове и блогове се пише само за Windows 10! Започна вече сериозно да омръзва от Windows 10! Направо си дразни.

Въпреки всичко обаче, и ние от SSTS сервиз решихме да напишем една кратка статийка за новото отроче на софтуерния гигант Microsoft!

Вероятно ще попитате: – Защо, нали е много дразнещо от всякакви медии да ни заливат с Windows 10?

Отговорът е много прост. Ние сме сервиз за компютри, и при нас в сервиза често идват новоинсталирани компютри с Windows 10 с най-различни проблеми.

И така, днес решихме да напишем, какви са най-честите проблеми с които сме се сблъсквали в SSTS сервиз, за да може всеки сам за себе си да си направи преценка дали да инсталира/ ”експериментира” с новата операционна система на Microsoft.

SSTS Сервиз Варна

Ще направя кратка ретроспекция. Windows 10 се появи на 29 юли тази година с обещанието за безплатен ъпгрейд на старите операционни системи. Лицензът е безплатен за Win 7 и Win 8, и важи дори и за пиратските копия. Това означава, че ако имам пиратска версия на Windows 7 Ultimate, при ъпдейт ще получа безплатна лицензирана версия на Windows 10 Pro. Супер нали? Освен това Windows 10 е супер красив, мултимедиен, мултифункционален (пълна съвместимост с мобилни устройства) и какво ли още не. Единственото условие за безплатния ъпгрейд е да го направим в рамките на до една година – до 29 юли 2016г.

Толкова добре ми звучи, че на няколко пъти за малко да натисна върху иконката за актуализация на личния ми лаптоп!

Казвам за малко, защо? Защото виждам какво идва в сервиза с проблемни инсталации на Windows 10. Не всичко е перфектно.

Често пристигат компютри с инсталации, които просто не тръгват. Операционната система се е инсталирала, но след първия рестарт компютърът просто не зарежда. В такива случаи решението е да върнем старата операционна система.

Най-честият проблем, който регистрираме в SSTS сервиз с Windows 10 е именно несъвместимостта с драйверите на отделните устройства в компютъра. Драйверите са инсталирани, но просто хардуерът не „върви” както трябва. Проблемът е глобален.

Възможно е да се появят изолирани проблеми с някои софтуери. Със сигурност обаче разработчиците им усилено работят за установяване на пълна съвместимост с Windows 10.

SSTS Сервиз

Ако използвате специализирани търговски софтуери, си имайте едно на ум. Би било добре, ако решите да инсталирате новата операционна система, да се обадите на фирмата разработчик на софтуера, за да попитате дали програмата е съвместима.

Тъй като с колегите от SSTS сервиз изграждаме и поддържаме фискални системи, вече имаме опит с подобни проблеми, възникнали при някои от клиентите ни. Основно имайте в предвид следните неща:

Ако използвате софтуер със софтуерен ключ, има огромна опастност от това ключът да засича данни от сегашната ви операционна система. Това означава, че ако решите да ъпгрейднете стария Windows, то тогава лицензният ви ключ вече няма да е валиден и ще ви трябва нов. Това ще спре работата за неопределено време.

Ако използвате търговски софтуер с хардуерна защита, то вероятно тя използва специлаен драйвер. В днешни дни повечето хардуерни ключове представляват USB флашки, но посредством драйвери някои от тях симулират КОМ порт (RS232) свързаност. Ако се случи драйверът да не сработи с Windows 10, то тогава фискалната ви система ще остане блокирана.

SSTS Сервиз

Както писах в началото на статията, информацията за Windows 10 ни залива от всякъде. Аз също следя няколко форума, в които потребителите се притесняват от прекален шпионаж (tracking) от страна на Microsoft.

Основателни ли са подобен род притеснения? Вероятно да! Windows 10 автоматично следи и използва „Diagnostic and usage data”.

Със сигурност знаем, че:

– Windows 10 следи и води статистики за приложенията свалени от AppStore.

– Следят се всички съобщения от Outlook(email) и Answer-Desk support(live chat).

– Изпращат се данни до сървърите на Microsoft, ако използваме Windows Hello Конкретно става въпрос за камера, микрофон и всякакви биометрични данни.

–  Персоналният асистент на Windows 10 – Cortana, изпраща информация, когато някой потърси нещо.

– Можем да определим за особено опасна и Wi-Fi Sense технологията, която по подразбиране споделя паролите от безжичните ни мрежи с нашите приятели.

– Вероятно има и доста други скрити „шпионски” функции, които за в бъдеще предстои да бъдат открити. 🙂

SSTS Сервиз

След написаното дотук е логично да си зададем въпроса: – Разумно ли е да направим ъпгрейд на сегашната си операционна система до Windows 10?

И отговорът е ДА. По официални данни, вече над 50 милиона потребителя са ъпгрейднали операционните си системи. Windows 10 е логичното продължение на доказано успешните XP и Win 7. Само, че е с много по-готин интерфейс и е много по-функционален. Освен това е и безплатен!

От SSTS сервиз препоръчваме да се изчака още известно време с ъпгрейда. Както всяка нова операционна система на Microsoft, така и Windows 10 има още за доизчистване. Вероятно е добре да минат още няколко месеца, докато се изчистят всички досегашни проблеми – основно с инсталациите, драйверите и със сигурност премахването на някои “tracking” функционалности.

Все пак не пропускайте да вземете безплатния лиценз за Windows 10, преди срокът да изтече. Windows 10 ще бъде лицензен само за машината на която е инсталиран, до края на нейното използване.

SSTS Сервиз

Ако имате нужда от консултация или сервиз за вашите компютри и фискални системи, не се колебайте да ни потърсите.